Z podanych niżej składników wychodzi ok. 6-7 dużych naleśników szpinakowych.
Składniki
- Mąka pszenna tortowa 2 szklanki (ok.400g)
- Woda 1 szklanka
- Mleko 1 szklanka
- Szpinak użyłam 400g mrożonego, co dało po odparowaniu ok. 250g szpinaku
- Jajko 2 sztuki
- Olej 4 łyżki do ciasta
Wykonanie:
- Szpinak podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Smażyć do momentu odparowania nadmiaru wody.
- Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na jednolitą masę (lub za pomocą miksera). Odstawić ciasto naleśnikowe na 30 minut, by ‘odpoczęło’. Przed smażeniem przemieszać ciasto naleśnikowe łyżką.
- Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego smażyć naleśniki z obu stron do lekkiego zarumienienia (rozprowadzać dość cienką warstwę ciasta).
- Ewentualnie do ciasta naleśnikowego można dodać pół łyżeczki czosnku granulowanego, by naleśniki były bardziej wyraziste.
- Szpinakowe naleśniki polecam podawać np. z kremowym serkiem i wędzonym łososiem.
Mniam mniam:)