Naleśniki z marmoladą jagodową

Naleśniki z marmoladą jagodową


Do tych naleśników wykorzystałam przepis podstawowy na naleśniki , który znajdziecie tutaj: przepis na naleśniki . Jedyne, co zmieniłam w ich podstawowym składzie, to ilość cukru. Jako że są to słodkie naleśniki , dałam do ciasta nieco więcej cukru. Jeśli nie lubicie aż tak słodkich (sama w sobie marmolada jagodowa też jest słodka), wystarczy dać do ciasta tylko jedną łyżkę.

Składniki

  • na 5-6 naleśników o średnicy 28cm
  • Jajko 2 jajka
  • Mąka pszenna 200g
  • Woda 200ml
  • Mleko 200ml
  • Cukier 3 łyżki
  • Sól szczypta
  • Olej 2 łyżki do ciasta
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder
  • Marmolada jagodowa

Naleśniki z marmoladą jagodową

Wykonanie:

  1. Przesiać mąkę do miski, wbić jajka, dodać cukier, sól, olej, mleko i wodę. Miksować ciasto do powstania gładkiej masy. Odstawić na 30 minut.
  2. Patelnię rozgrzać z odrobiną oleju. Wlewać ciasto na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron.
  3. Usmażone naleśniki posmarować marmoladą jagodowa, zawinąć w rulonik.
  4. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Naleśniki z marmoladą jagodową

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

16 odpowiedzi na “Naleśniki z marmoladą jagodową

  1. Suchy lód :

    Niesamowity sposób podania i te zdjęcia. Uwielbiam naleśniki na słodko i mogą być z dżemem, marmoladą, powidłami, ale……najbardziej z serem i przysmażane na patelni z obu stron :) ekstra

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.