Naleśniki z młodą kapustą to pyszna propozycja na wytrawne naleśniki, w sam raz na majowy obiad lub kolację. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!
Składniki na naleśniki z młodą kapustą:
Składniki na farsz:
- 1 duża główka młodej kapusty – ok. 1,2 kg (waga wraz z głąbem)
- 2 łyżeczki cukru
- ok. 375 ml bulionu lub wody (1,5 szklanki)
- 2 łyżki soku z cytryny
- ok. 400 g boczku wędzonego
- 2 czubate łyżki masła
- 2 lekko czubate łyżki mąki pszennej
- duży pęczek koperku
- sól i pieprz do smaku
- 2 średnie cebule – ok. 300 g
- kawałek pora (tylko biała część, ok. 65 g)
Składniki na naleśniki:
- 4 jajka (u mnie rozmiar M)
- 300 g mąki pszennej (u mnie tortowa, 1 szklanka)
- 200 ml gazowanej wody mineralnej (lub zwykłej) (2/5 szklanki)
- 500 ml mleka (1 szklanka)*
- szczypta soli
- 6 łyżek oleju do ciasta + opcjonalnie olej rzepakowy do smażenia

Przepis na naleśniki z młodą kapustą:
- Z kapusty usunąć brzydkie liście, a następnie pokroić ją na 4 części. Z każdej usunąć twardą część (głąb), a liście poszatkować dość drobno. Wrzucić posiekane liści do garnka, zalać wodą lub bulionem, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, wymieszać. Przykryć garnek pokrywką i doprowadzić do wrzenia. Po zagotowaniu odkryć garnek, żeby ulotniły się olejki o nieprzyjemnym zapachu (w innym przypadku kapusta może wyjść nieco gorzka), a następnie po 2 minutach gotować kapustę już pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości przez ok. 8-12 minut (w zależności od stopnia poszatkowania liści), uważając by nie rozgotować kapusty. Co jakiś czas przemieszać. Na koniec dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać.
- W międzyczasie, gdy kapusta się gotuje, z boczku odciąć twardą skórę. Następnie pokroić boczek w kosteczkę o boku ok. 0,5 cm. Wrzucić go na rozgrzaną patelnię i smażyć do czasu zarumienienia (ok. 7-8 minut na małym ogniu, by powoli tłuszcz się wytapiał z boczku).
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
- Z pora ściągnąć zewnętrzne liście, odciąć korzeń, a białą część pokroić również w kosteczkę.
- Do boczku i wytopionego z niego tłuszczu dodać cebulę i pora, przemieszać i podsmażyć przez kilka minut aż cebula się zeszkli i zmięknie. Kolejno dodać 2 łyżki masła, poczekać aż się ono roztopi i kolejno dodać 2 łyżki mąki pszennej. Cały czas mieszać, by powstała jednolita zasmażka. Gdy już lekko zbrązowieje (do jasnobrązowego koloru) dodać 2-3 chochelki wody z ugotowanej kapusty i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Całą zawartość patelni przelać do garnka z kapustą, wymieszać i zagotować. Na koniec dodać posiekany koperek, wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem i pogotować na małym ogniu jeszcze przez 2-3 minuty. Odstawić na bok do lekkiego przestudzenia.
- W międzyczasie przygotować ciasto na naleśniki. W tym celu wszystkie składniki na naleśniki wrzucić do jednej miski i krótko zmiksować lub wymieszać za pomocą rózgi kuchennej. Odstawić ciasto na ok. 30 minut, by odpoczęło.
- Rozgrzać patelnię o średnicy 22 cm i smażyć naleśniki na nie za dużym ogniu. Obracać dopiero, jak pod spodem naleśnik delikatnie się zarumieni, a góra naleśnika przestanie być mokra. Po usmażeniu przełożyć naleśnik na duży talerz i przykryć go pokrywką, by nie wysechł. Postępować tak samo z kolejnymi naleśnikami aż do wyczerpania ciasta. Wyszło mi ok. 15 małych naleśników.
- Na jeden brzeg każdego naleśnika nałożyć farsz, a następnie złożyć boki naleśnika do środka i kolejno zwinąć w rulon. Tak zawinięte naleśniki podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, z obu stron, do zezłocenia. Podawać np. z kleksem gęstej kwaśnej śmietany 18% lub sosem czosnkowym. Smacznego!
Polecam także przepis: bigos z młodej kapusty.

