Naleśniki z pieczarkami

Naleśniki z pieczarkami


Ostatnio mam większą ochotę na naleśniki wytrawne niż słodkie. Jedno szczęście, że udało mi się również przekonać Mojego do naleśników, bo przedtem ich fanem niestety nie był ;-) No ale moje polubił i to jest najważniejsze ;D

Składniki

  • Jajko 2 jajka
  • Mąka pszenna 200g
  • Woda 200ml
  • Mleko 200ml
  • Cukier 1 łyżka
  • Sól szczypta
  • Olej 2 łyżki do ciasta
  • Olej do smażenia
  • Pieczarki 0,5kg
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Sos słodko-pikantny Tao Tao
  • Sos czosnkowy opcjonalnie, wg. przepisu z bloga
Naleśniki z pieczarkami

Wykonanie:

  1. Naleśniki przygotować wg tego przepisu: Naleśniki – przepis podstawowy
  2. Pieczarki oczyścić, umyć, przekroić na pół. Na patelni rozgrzać olej, smażyć pieczarki, zlać wodę, którą puściły grzyby. Smażyć do zarumienienia, na koniec doprawić solą i pieprzem.
  3. Naleśniki posmarować sosem słodko pikantnym, nałożyć pieczarki, zwinąć naleśnik w rulonik.
  4. Można jeść je w wersji podstawowej lub np. polane sosem czosnkowym (przepis)
  5. Zobacz również przepis: Naleśniki ze szpinakiem i serem feta lub Naleśniki z marmoladą jagodową

Naleśniki z pieczarkami

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

20 odpowiedzi na “Naleśniki z pieczarkami

  1. JustInka :

    Tak całkiem szczerze, to naleśniki lubię pod każdą postacią. Na słodko, słono, jako cienkie “woalki” i grube pankejki, krokiety, koperty i rulony! Kocham je po prostu, a Twoje pięknie się prezentują.

  2. Niebieska :

    Naleśniki z pieczarkami <3 Ja do pieczarek dodaję jeszcze ser żółty albo mozzarellę, lepiej smakuje no i pieczarki nie wylatują z naleśnika ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.