Naleśniki z porem – to pyszna propozycja na bezmięsny obiad lub jak kto woli – kolację ;) Ostatnio mój Mąż miał manie na pora, więc najpierw powstała sałatka z porem, na którą znajdziecie przepis tutaj -> Sałatka z porem; a teraz w ostatni piątek wymyśliłam, że zrobimy bezmięsne naleśniki właśnie z jego ulubionym porem ;) Są przepyszne, z chrupiącym naleśniczkiem, więc wypróbujcie koniecznie! :)
Naleśniki z porem – Składniki:
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 2 jajka
- 200g mąki pszennej
- 200ml wody
- 200ml mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju do ciasta + olej rzepakowy do smażenia
Składniki na farsz:
- 500 g pora (waga tylko białych części, bez zielonych łodyg)
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- 250g żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Naleśniki z porem – Wykonanie:
- Usmaż naleśniki wg tego przepisu: Naleśniki – przepis podstawowy (z pominięciem dodawania cukru). Z podanego przepisu wychodzi ok. 5 naleśników o średnicy 28-30 cm.
- Pora (tylko tę białą część, bez ciemnozielonej) pokroić w półtalarki.
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pora i podusić kilka minut aż zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Następnie dodać śmietanę i doprawić całość solą i pieprzem, wymieszać i smażyć jeszcze przez 2-3 minuty.
- Na każdy naleśnik, na jego jednym brzegu, nałożyć część farszu z pora. Posypać żółtym serem i zawinąć jak na krokiety (czyli najpierw boki naleśnika złożyć do środka, a potem całość zwinąć w rulonik).
- Na patelni ponownie rozgrzać olej i podsmażyć zwinięte naleśniki na złoty kolor z obu stron (rozpocząć podsmażanie od strony ‘łączenia’ naleśnika, by potem się nie rozpadały). Smacznego!
Polecam również zajrzeć do wpisów:

Trzeba spróbować ! Wspaniały przepis!
A śmietana 12% się nada? :/
Proszę dodać sera typu greckiego. Też pyszne.
Uwielbiam pora! Te naleśniki robię jutro na obiad. Muszą być pyszne. Dzięki za fajny przepis, pozdrawiam.
Bardzo lubię naleśniki z porem (ja dodaję do nich boczek), dlatego chętnie wypróbuję i taką wersję z serem i śmietaną. Podoba mi się pomysł z podsmażeniem naleśnika. Oj, już mam na nie wielką ochotę:) Będę robić na pewno!
Wyglądają bardzo apetycznie!
Zamiast żółtego sera…polecam ser pleśniowy!:)
Zostały mi placki po wczorajszych naleśnikach z dżemem i postanowiłam wypróbować twój przepis na naleśniki na słono i… Wyszło, było pyszne, jak sie dolozy jakiejś szynki parmeńkiej albo szwarcwaldzkiej to wychodzi też niezłe ( tak bardziej na słono ) ale wymyśliliśmy z mężem, że można tam jeszcze wcisnąć kurczaka. Wtedy będzie bardziej łagodny farsz. Ale bez mięcha też jest pycha!