naleśniki z twarogiem

Naleśniki z serem


Naleśniki z serem, częściej nazywane u nas po prostu naleśnikami z twarogiem, to jeden z moich ulubionych obiadów z czasów dzieciństwa. Takie naleśniki z serem często przygotowywała mi moja Babcia, na zmianę z leniwymi pierogami, które wręcz uwielbiam. Poniższy przepis na naleśniki z białym serem świetnie smakują z sezonowymi owocami lub z polewą czekoladową. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu, ponieważ te placki z twarogiem uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli.

Przepis na naleśniki z serem

Z podanych niżej składników stworzyłam trzy naleśniki z twarogiem. Każdy z nim o średnicy 21 cm. Jaki ser do naleśników? Ja najczęściej używam twarogu półtłustego w kostce, ale można też użyć tłustego. Ewentualnie, dla wielbicieli bardziej kremowych smaków, można użyć twarogu z wiaderka, aczkolwiek wtedy z reguły dodatek śmietanki jest zbędny. Niektórzy do farszu twarogowego dają kwaśną śmietanę, jednak ja zdecydowanie wolę totalnie słodkie smaki i śmietanka kremówka moim zdaniem pasuje tutaj o wiele lepiej. Dodatkowo do farszu z twarogu można dodać kilka łyżeczek ulubionego dżemu dla wzbogacenia smaku naleśników z serem.

naleśniki z seremnaleśniki na słodko

Naleśniki przepis podstawowy – Składniki na 3 naleśniki:

Składniki na ciasto na naleśniki:

  • 1 jajko (u mnie rozmiar M)
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do ciasta + olej rzepakowy do smażenia

Składniki na farsz twarogowy (z białego sera):

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie)
  • 1 łyżka cukru zwykłego
  • 9 łyżek śmietanki kremówki 30 %

ser do nalesnikównaleśniki z serem przepis

Naleśniki przepis podstawowy – Wykonanie:

  1. Przygotować patelnię do naleśników o średnicy 21 cm. Mąkę pszenną przesiać przez sitko do miski, wbić jajko, dodać cukier, szczyptę soli, olej rzepakowy, mleko oraz wodę. By naleśniki były bardziej delikatne, puszyste i elastyczne, to zamiast zwykłej wody warto dodać wodę gazowaną. Takie naleśniki wtedy super fajnie dają się zawijać. Naleśniki z wodą gazowaną nie łamią się, a po zawinięciu ładnie trzymają swój kształt.
  2. Ciasto naleśnikowe należy zmiksować lub wymieszać za pomocą rózgi kuchennej do czasu powstania gładkiej masy, pozbawionej jakichkolwiek grudek. Odstawić ciasto na naleśniki na 30 minut, by nieco odpoczęło.
  3. Głównym sekretem udanych naleśników jest dobrej jakości patelnia i dobrze rozgrzana! Tak więc nie należy nagrzewać jej zbyt szybko ani na zbyt dużym płomieniu. Powinna się ona rozgrzewać równomiernie na  mniejszym płomieniu. Można patelnię spryskać olejem lub delikatnie natłuścić ją za pomocą ręcznika papierowego nasączonego olejem. Przed smażeniem należy zamieszać ciasto, by było jednolite. Następnie za pomocą chochelki (u mnie chochelka o objętości ok. 100 ml wystarczyła na 1 naleśnika) nalewać porcję ciasta naleśnikowego na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron na rumiano, na nie za dużym płomieniu. Na patelnię należy wlewać tylko tyle ciasta, by masa przykryła powierzchnię patelni. Jeśli będzie zbyt gruba, to naleśniki gorzej będą się zawijać. Po nalaniu porcji ciasta na naleśnik, podnieść patelnię nad palnik i lekko nią zakołysać, by ciasto równomiernie rozeszło się na całej powierzchni patelni. Naleśniki obracać na drugą stronę za pomocą łopatki (plastikowej lub drewnianej). Należy pamiętać, że druga strona naleśnika z reguły wymaga krótszego czasu smażenia niż pierwsza. Tak samo pierwszy naleśnik z reguły smaży się dłużej niż kolejne porcje. Usmażone naleśniki przełożyć na talerz i na czas smażenia kolejnych porcji, przykryć je talerzykiem lub folią spożywczą. Dzięki temu również naleśniki nie wyschną i pozostaną elastyczne.
  4. W międzyczasie przygotować farsz z białego sera. Wrzucić twaróg do miseczki, dodać cukier zwykły, cukier wanilinowy oraz śmietankę kremówkę. Rozgnieść całość widelcem na jednolitą masę. Podzielić na 3 równe części i każdą część rozsmarować na naleśnikach. Zwijać naleśniki w rulon i gotowe! Można je oblać czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem. Super wersją jest też dodanie do naleśników z serem ulubionego dżemu (np. jagodowego lub borówkowego) do masy twarogowej. Smacznego!

naleśniki na słodko przepis

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.