Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami chodziły za mną już od jakiegoś czasu. A, że dziś akurat nie miałam zbytniego pomysłu na obiad, a w sklepie wpadły mi w rękę ładne pieczarki, to decyzja została podjęta raz dwa – będą naleśniki :) Polecam je wszystkim fanom naleśników na wytrawnie.
Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami – Składniki:
Składniki na naleśniki:
- 2 jajka rozmiar L
- 150 g mąki pszennej (u mnie tortowa typ 450, 1 szklanka)
- 100 ml gazowanej wody mineralnej (lub zwykłej) (2/5 szklanki)
- 250 ml mleka (1 szklanka)
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju do ciasta + opcjonalnie olej rzepakowy do smażenia
Składniki na farsz:
- 250 g pieczarek
- 1 średnia cebula – ok. 110 g
- 2 średnie ząbki czosnku
- 200g świeżego szpinaku baby
- 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18 %
- ok. 80-100 g sera (żółtego, mozzarelli lub feta)
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- olej rzepakowy do smażenia
Przepis na naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami:
- Usmażyć naleśniki. Ja je przygotowuję wg tego przepisu: naleśniki przepis podstawowy. Znajdziecie tam parę wskazówek odnośnie smażenia idealnych naleśników, które są mięciutkie i ładnie się zawijają. Jak zrobić naleśniki? Wszystkie składniki na ciasto najlepiej by były w temperaturze pokojowej. Kolejno wrzucić je do jednej miski i wymieszać za pomocą rózgi kuchennej tak, by nie było grudek. Odstawić ciasto naleśnikowe na 30 minut, by odpoczęło. Po tym czasie rozgrzać patelnię (najlepiej taką do naleśników) i smażyć naleśniki z obu stron na rumiano. W razie potrzeby można delikatnie natłuścić patelnię olejem (moja patelnia tego nie wymaga; wystarczy jej olej w cieście). Po usmażeniu odkładać naleśniki na talerz i przykryć je drugim talerzykiem lub pokrywką, by się nie wysuszały i pozostały miękkie. Z podanych wyżej składników wyszło mi 7 naleśników o średnicy 21 cm.
- Przygotować nadzienie: Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek również obrać z łupinek, a następnie przecisnąć go przez praskę lub drobno posiekać. Pieczarki pokroić w nie za grube plasterki. Na dość dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Wrzucić cebulę i smażyć ją na małym ogniu do czasu aż się zeszkli. Następnie dodać czosnek i smażyć przez pół minuty. Kolejno na patelnię wrzucić pieczarki, zwiększyć nieco płomień i smażyć całość przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie nadmiar wody z grzybów powinien odparować. Kolejno wrzucić na patelnię szpinak i smażyć do czasu aż zwiędnie. Następnie dodać 1 czubatą łyżkę gęstej kwaśnej śmietany oraz doprawić całość do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Smażyć całość jeszcze przez 3-4 minuty. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
- Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Każdy naleśnik rozłożyć na płasko. Na środek nałożyć farsz i oprószyć startym serem. Zawinąć naleśnik w kopertę (tak jak na rysunku powyżej).
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć naleśniki z obu stron na rumiano, zaczynając smażenie od strony, na której znajduje się łączenie zawiniętego naleśnika (zapobiegnie to jego rozwijaniu się). Podawać na ciepło. Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami można dodatkowo podawać z ulubionym sosem, np. czosnkowym. Smacznego!
Rewelacyjny przepis! Ja nie przepadam za naleśnikami, i przygotowuję je tylko dlatego, że uwielbiają je moje dzieci. Zawsze podawałam je w wersji na słodko. Twój przepis mnie zaciekawił i postanowiłam wypróbować. Zmieniłam zdanie co do naleśników. Wyszły przepyszne! Smakowały całej rodzinie, więc na pewno będą powracać na nasz stół :-)