Szybka nalewka ze śliwek w kieliszku i karafce
Alkoholowe (drinki, shoty, nalewki i likiery)

Nalewka śliwkowa. Nalewka ze śliwek węgierek.

Kuchnia : Polska

Nalewka ze śliwek, czyli śliwkówka.

Składniki

  • Śliwki węgierki 3kg
  • Spirytus 96% 1 litr
  • Cukier 1kg
  • Woda 1 litr

Kieliszek i karafka z nalewką śliwkową

Wykonanie:

  1. Śliwki umyć, osuszyć, a następnie pozbawić je pestek. Wrzucić do dużego naczynia lub słoja (np. takiego dużego do kiszenia ogórków). Zalać śliwki spirytusem wymieszanym z przegotowaną i ostudzoną wodą. Odstawić na miesiąc.
  2. Po tym czasie zlać alkohol do innego naczynia. Najlepiej do tego użyć gazę, by nalewka była klarowna i nie pływał w niej miąższ z owoców.
  3. Śliwki zasypać cukrem i zostawić na ok. 1-2 tygodnie (w zależności jak bardzo będzie puszczał sok z owoców – jeśli szybko puści, to wystarczy 1 tydzień). Ok. 1-2 razy na dzień potrząsać naczyniem, by cukier dokładnie się rozpuścił. Po tym czasie zlać powstały sok i wymieszać go z wcześniej przygotowanym alkoholem ze śliwek. Rozlać do butelek. Im dużej nalewka leżakuje, tym jest lepsza.
  4. Zobacz również przepis na nalewkę z aronii: Aroniówka

 

4.4 / 5 ( 301 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here