Nalewka ze śliwek, czyli śliwkówka.
Składniki
- Śliwki węgierki 3kg
- Spirytus 96% 1 litr
- Cukier 1kg
- Woda 1 litr
Wykonanie:
- Śliwki umyć, osuszyć, a następnie pozbawić je pestek. Wrzucić do dużego naczynia lub słoja (np. takiego dużego do kiszenia ogórków). Zalać śliwki spirytusem wymieszanym z przegotowaną i ostudzoną wodą. Odstawić na miesiąc.
- Po tym czasie zlać alkohol do innego naczynia. Najlepiej do tego użyć gazę, by nalewka była klarowna i nie pływał w niej miąższ z owoców.
- Śliwki zasypać cukrem i zostawić na ok. 1-2 tygodnie (w zależności jak bardzo będzie puszczał sok z owoców – jeśli szybko puści, to wystarczy 1 tydzień). Ok. 1-2 razy na dzień potrząsać naczyniem, by cukier dokładnie się rozpuścił. Po tym czasie zlać powstały sok i wymieszać go z wcześniej przygotowanym alkoholem ze śliwek. Rozlać do butelek. Im dużej nalewka leżakuje, tym jest lepsza.
- Zobacz również przepis na nalewkę z aronii: Aroniówka