nalewka z truskawek przepis
Alkoholowe (drinki, shoty, nalewki i likiery) Napoje

Nalewka z truskawek

Kuchnia : Polska | Porcje : 1,8 litra

Nalewka z truskawek – to pomysł na zamknięcie lata w napoju wysokoprocentowym. Nalewka ta ma obłędnie piękny czerwony kolor i pyszny smak. Niecierpliwi mogą się nią zacząć delektować już po miesiącu, ale  warto odczekać jednak 2-3 miesiące na uzyskanie pełni smaku tej nalewki truskawkowej. Koniecznie przetestuj nasz sprawdzony przepis na nalewkę truskawkową, a nie pożałujesz!


Nalewka z truskawek – jak zrobić?

Jakość i smak nalewki truskawkowej w dużej mierze zależą od jakości truskawek jakich się użyje do jej przygotowania. Najlepsze są oczywiście te słodkie i aromatyczne, najlepiej ze swojego ogródka, zbierane po suchych, słonecznych dniach (te zbierane po deszczowych dniach niestety są mniej apetyczne, gdyż są nasiąknięte wodą). Należy pamiętać również o tym by truskawki nie były nadpsute, co grozi popsuciem się nalewki.
Oczywiści przepis na nalewkę z truskawek na spirytusie i wódce można dopasować do swoich preferencji smakowych. Ja ogólnie nie przepadam za mocnymi alkoholami, więc nalewka jest taka, by można było ją pić bez popitki. Wedle uznania możecie zwiększyć ilość alkoholu lub zmniejszyć ilość wody. Polecam wypróbować ten sprawdzony przepis na nalewkę z truskawek, gdyż robi się ją naprawdę prosto.

nalewka z truskawek na spirytusie

nalewka truskawkowa przepis sprawdzony

Nalewka z truskawek – Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 1 szklanka (250 ml) spirytusu 96%
  • 2 szklanki (500 ml) wódki
  • 2 szklanki cukru – ok. 440 g (można dać mniej jeśli wolicie mniej słodkie nalewki lub mieliście bardzo mocno słodkie truskawki)
  • 2 szklanki (500 ml) wody (jeśli wolicie mocniejsze nalewki, to możecie ilość wody zmniejszyć do 1 szklanki)
  • 4 łyżki soku z cytryny

nalewka z truskawek sprawdzony przepis

przepis na nalewkę z truskawek

Przepis na nalewkę z truskawek na spirytusie i wódce:

  1. Truskawki umyć, pozbawić je szypułek, a następnie osuszyć. Pokroić na połówki i wrzucić do dużego słoja. Następnie zasypać je 1 szklanką cukru  (resztę cukru zostawić do syropu) i zostawić na 1 dzień w ciepłym miejscu (w międzyczasie co kilka godzin wstrząsnąć słoikiem, by cukier się rozpuścił, a truskawki ładnie puściły sok).
  2. Po 24 godzinach wlać do słoja (z truskawkami i sokiem) wódkę oraz spirytus, zakręcić go i odstawić na 7 dni w ciemnym i suchym miejscu (u mnie słój z nalewką truskawkową stał w kuchni na podłodze). Przez te kilka dni owoce będą się odbarwiać, oddając swój piękny kolor nalewce. Po tych 7 dniach zlać nalewkę (oddzielić od owoców, najlepiej przez drobne sitko).
  3. W garnku zagotować 2 szklanki (500 ml) wody z pozostałą szklanką cukru (220g) i gotować, cały czas mieszając aż cukier się rozpuści. Wyłączyć palnik i dostawić syrop cukrowy do ostudzenia. Następnie wlać do niego sok z cytryny, wymieszać. Kolejno dodać do syropu zlaną nalewkę (bez owoców), cały czas mieszając (nalewkę do syropu, a nie syrop do nalewki). Dokładnie wymieszać, przefiltrować przez gęsto złożoną gazę lub np. przez filtr do kawy (taki papierowy). Taką przefiltrowaną nalewkę z truskawek rozlać do butelek, zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na kilka miesięcy (najlepiej na 2-3 miesiące), by nalewka dojrzała, ale mało cierpliwe osoby mogą jej skosztować już po miesiącu.

Z podanych wyżej składników wyszło mi 1,8 litra nalewki truskawkowej.

Polecam wypróbować również nasz domowy przepis na dżem truskawkowy.

 
nalewka z truskawek na wódce i spirytusie

nalewka truskawkowa na spirytusie i wódce

nalewka truskawkowa z wódka i spirytusem

4.8 / 5 ( 798 głosów )

29 thoughts on “Nalewka z truskawek”

  1. Nigdy nie dodaje woda czy wódki…tylko sam spirytus …nalewke rozcieńcza sok z samych owoców wtedy to jest to
    Mój przepis…
    1 litr miodu
    3 kg truskawek ( pokrojone na cwiartki)
    5 pojemniczków malin
    Laska wanili (tylko nasionka z srodka)
    3 litry spirytusu 96%
    Całość Łączę w butli i odstawiam tak na minimum 10 do 12 tygodni w ciemne miejsce temp.pokojowa
    Wazne dwa razy tygodni wstrzasam( mieszam całościa)
    Potem zlewam przez sito raz i drugi prze gaze…zlewam w ciemne butelki
    Im dłużej stoi tym nabiera większego charakteru .u mnie stoja nawet po rok i dłużej…cis wspaniałego na zimowe i mokre dni jako lekarstwo i rozgrzanie
    Pijąc czyc wielka moc i aromat truskawek i mimo blisko 50% tylko jak rozgrzewa płyń cale ciało…zero jakiegoś wstrętnego alkoholu….sama przyjemność…poprostu bajka….tak robil mój dziadek
    Sama natura
    Podobnie robie np.z wiśni tylko nie daje wanili i usuwam pestki
    Kluczem do sukcesu jest długie leżakowanie
    Smacznego

  2. Czy próbował ktoś zrobić z innymi owocami ten przepis ??

    Ta Truskawkowa nalewka jest przepyszna :)

  3. Dziwny ten przepis, klasycznie nalewki od wiek wieków robiło się tak w Polsce że owoce w spirytusie macerowaly się kilka miesiecy, wydobywały smak itd, a co w tym przepisie się maceruje? Syrop uzyskany po 1 dniu z truskawek. To przepis na błyskawiczną nalewkę, ale nie klasyczna i aromatyczną

    1. Truskawki tutaj nie macerują się 1 dzień, lecz 7 dni ;) Można wydłużyć czas maceracji owoców do 5 tygodni o ile ma się piwnicę :)

    2. Tak dokładnie mam taki przepis że najpierw zalewa się spirytusem czy wodka owoce po tygodniu się odlewa alkohol A dodaje się cukier wtedy siedzą w nim około 3do 4 tygodni po tym czasie się odlewa alkohol i przecedza przez sitko i odstawiam w butelkach do lezakowania

    1. Można użyć samego spirytusu. Wtedy trzeba zwiększyć ilość spirytusu o 200 ml, ilość wody zwiększyć o 300 ml, a wódki po prostu nie dodawać. Pozdrawiam :)

      1. Robiłam w tamtym roku z tego przepisu …prze pyszna niestety szybko się skończyła więc w tym roku planuje zrobić po 3na porcje bo na prawdę warto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here