nalewka z truskawek przepis

Nalewka z truskawek


Nalewka z truskawek – to pomysł na zamknięcie lata w napoju wysokoprocentowym. Nalewka ta ma obłędnie piękny czerwony kolor i pyszny smak. Niecierpliwi mogą się nią zacząć delektować już po miesiącu, ale  warto odczekać jednak 2-3 miesiące na uzyskanie pełni smaku tej nalewki truskawkowej. Koniecznie przetestuj nasz sprawdzony przepis na nalewkę truskawkową, a nie pożałujesz!


Nalewka z truskawek – jak zrobić?

Jakość i smak nalewki truskawkowej w dużej mierze zależą od jakości truskawek jakich się użyje do jej przygotowania. Najlepsze są oczywiście te słodkie i aromatyczne, najlepiej ze swojego ogródka, zbierane po suchych, słonecznych dniach (te zbierane po deszczowych dniach niestety są mniej apetyczne, gdyż są nasiąknięte wodą). Należy pamiętać również o tym by truskawki nie były nadpsute, co grozi popsuciem się nalewki.
Oczywiści przepis na nalewkę z truskawek na spirytusie i wódce można dopasować do swoich preferencji smakowych. Ja ogólnie nie przepadam za mocnymi alkoholami, więc nalewka jest taka, by można było ją pić bez popitki. Wedle uznania możecie zwiększyć ilość alkoholu lub zmniejszyć ilość wody. Polecam wypróbować ten sprawdzony przepis na nalewkę z truskawek, gdyż robi się ją naprawdę prosto.

nalewka z truskawek na spirytusie

nalewka truskawkowa przepis sprawdzony

Nalewka z truskawek – Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 1 szklanka (250 ml) spirytusu 96%
  • 2 szklanki (500 ml) wódki
  • 2 szklanki cukru – ok. 440 g (można dać mniej jeśli wolicie mniej słodkie nalewki lub mieliście bardzo mocno słodkie truskawki)
  • 2 szklanki (500 ml) wody (jeśli wolicie mocniejsze nalewki, to możecie ilość wody zmniejszyć do 1 szklanki)
  • 4 łyżki soku z cytryny

nalewka z truskawek sprawdzony przepis

przepis na nalewkę z truskawek

Przepis na nalewkę z truskawek na spirytusie i wódce:

  1. Truskawki umyć, pozbawić je szypułek, a następnie osuszyć. Pokroić na połówki i wrzucić do dużego słoja. Następnie zasypać je 1 szklanką cukru  (resztę cukru zostawić do syropu) i zostawić na 1 dzień w ciepłym miejscu (w międzyczasie co kilka godzin wstrząsnąć słoikiem, by cukier się rozpuścił, a truskawki ładnie puściły sok).
  2. Po 24 godzinach wlać do słoja (z truskawkami i sokiem) wódkę oraz spirytus, zakręcić go i odstawić na 7 dni w ciemnym i suchym miejscu (u mnie słój z nalewką truskawkową stał w kuchni na podłodze). Przez te kilka dni owoce będą się odbarwiać, oddając swój piękny kolor nalewce. Po tych 7 dniach zlać nalewkę (oddzielić od owoców, najlepiej przez drobne sitko).
  3. W garnku zagotować 2 szklanki (500 ml) wody z pozostałą szklanką cukru (220g) i gotować, cały czas mieszając aż cukier się rozpuści. Wyłączyć palnik i dostawić syrop cukrowy do ostudzenia. Następnie wlać do niego sok z cytryny, wymieszać. Kolejno dodać do syropu zlaną nalewkę (bez owoców), cały czas mieszając (nalewkę do syropu, a nie syrop do nalewki). Dokładnie wymieszać, przefiltrować przez gęsto złożoną gazę lub np. przez filtr do kawy (taki papierowy). Taką przefiltrowaną nalewkę z truskawek rozlać do butelek, zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na kilka miesięcy (najlepiej na 2-3 miesiące), by nalewka dojrzała, ale mało cierpliwe osoby mogą jej skosztować już po miesiącu.

Z podanych wyżej składników wyszło mi 1,8 litra nalewki truskawkowej.

Polecam wypróbować również nasz domowy przepis na dżem truskawkowy.

 
nalewka z truskawek na wódce i spirytusie

nalewka truskawkowa na spirytusie i wódce

nalewka truskawkowa z wódka i spirytusem

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 odpowiedzi na “Nalewka z truskawek

    • SłodkaBabeczka :

      Można użyć samego spirytusu. Wtedy trzeba zwiększyć ilość spirytusu o 200 ml, ilość wody zwiększyć o 300 ml, a wódki po prostu nie dodawać. Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.