Napoleonka na herbatnikach – to szybkie i proste w wykonaniu ciasto bez pieczenia. Polecam je wszystkim, którzy uwielbiają maślano-budyniowe kremy :) Podane składniki dotyczą blaszki o wymiarach 23,5cm x 23,5cm. Więcej przepisów na ciasta bez pieczenia znajdziecie pod kategorią: Ciasta bez pieczenia – przepisy
Polecam Wam również słynne ciasto 3 bit bez pieczenia :) tutaj przepis: Ciasto 3 bit bez pieczenia na herbatnikach
Napoleonka na herbatnikach – Składniki:
Składniki na krem:
- 1200ml mleka
- 200g masła
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru (ok. 220g)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 czubate łyżki mąki pszennej tortowej (ok. 90g)
- 3 budynie śmietankowe
Dodatkowo:
- 40 sztuk herbatników (140g = 2 opak. po 5 paczuszek Mini Betini)
- cukier puder do oprószenia
Napoleonka na herbatnikach – Wykonanie:
- Ok. 900ml mleka zagotować ze zwykłym cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku (300ml) wymieszać budynie i mąkę pszenną na jednolitą, gładka masę.
- Gdy mleko zacznie się gotować wlać masę budyniową i dalej gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Gotować do czasu aż masa dość mocno zgęstnieje (jak za mało odparujemy budyń, to krem może wyjść zbyt rzadki). Po ugotowaniu zestawić garnek z palnika (ewentualnie wynieść go w chłodne miejsce), przykryć folią i pozostawić. Ostudzony budyń miksować przez kilka minut, by go nieco rozbić i by łatwiej łączył się potem z masłem.
- Miękkie masło utrzeć na biały, puszysty krem i stopniowo dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując, do uzyskania gładkiego kremu.
- Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Na dno poukładać jedną warstwę herbatników, a na nią wyłożyć masę budyniową, wyrównać i przykryć pozostałymi herbatnikami. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Polecam również przepis, który znajdziecie tutaj: Ciasto trzy bit bez pieczenia
Zrobiłam, wyszło pysznie! Dziękuję i pozdrawiam!
Polecam dodać 2paczki wiórków kokosowych. Pychotka
1 budyń to 500ml mleka więc 3 to 1500ml .a w przepisie jest 1200ml +mąka więc napewno będzie gęsty
Bo im mniej mleka to krem będzie gęściejszy a o to chodzi musi się elegancko kroić
Mam pytanie do czego jest mąka potrzebna w podanych składnikach jest a w opisie wykonania już nie ?????
Jest w opisie ;) Punkt 1. “Ok. 900ml mleka zagotować ze zwykłym cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku (300ml) wymieszać budynie i mąkę pszenną na jednolitą, gładka masę.”
Pozdrawiam.
Make ziemniaczana albo kukurydziana dodaje sie do budyniu ktory trzeba wymieszac z mlekiem aby dodac do gotujacego sie mleka. W taki sposob powstanie budyn gestszy niz normalnie. Milego dnia.
To chyba punktu 1 nie przeczytałeś.
Czy zamiast masła można użyć margaryny?
Lepiej nie .
Pisze wyraźnie że miesza się z mlekiem i budyniem trzeba czytać wykonanie
Mąkę dodajemy do reszty mleka i budynków dobrze trzeba wymieszać a później wlac to do gotującego się mleka
Mąkę wraz z budynimi należy wymieszać z zimnym mlekiem (300ml) i dodać do gotującego się mleka (900ml). Ta informacja jest zawarta w opisie. Musiała Ci gdzieś umknąć
Podejrzewam , że do zagęszczenia budyniu . 3 budynie na 1200 ml to mało, będzie rzadki bardzo
1 budyń to 500ml mleka więc 3 to 1500ml .a w przepisie jest 1200ml +mąka więc napewno będzie gęsty
Ja nie daje budyniu tylko mąkę zwykłą plus ziemniaczaną i żółtka i jest super gesty i ma ładny kolor .
Wymieszać budynie i mąkę pszenną :) pisze wyraźnie
Punkt 1 jest mąka
Proszę zobaczyć punkt 1. Mąką zagęszczamy. ;)
To jest przepis na wymiar jakiej blaszki? 25 cm×36cm?
Tak jak podałam we wstępie wpisu :) Podane składniki dotyczą blaszki o wymiarach 23,5cm x 23,5cm. Pozdrawiam.
Ja robię na krakersach. Fajne połączenie słodkiego ze słonym :-)
Witam jak robiłam to ciasto jest bardzo pyszne ,wszystkim bardzo smakowało.Teraz chcem spróbować z budyniem czekoladowym.
Do czego potrzebna jest szczypta soli?
do utarcia masła na puch :)
Robię już któryś raz, ostatnio zrobiłam z czekoladowym budyniem i polałam czekolada (czekolada mleczna i Śmietana 30%)pyszne
Oj kusicie niesamowicie. A ja jestem uczulona na pszenicę a tak lubiłam słodkości ale dla rodziny napewno zrobię
Na mace ziemniaczanej.
robiłam kilkakrotnie przepis szybki i ciasto smaczne przeważnie robiłam z ciasta francuskiego ale ten przepis jest szybszy w wykonaniu a ciasto pyszne – pozdrawiam
robiłam kilkakrotnie przepis szybki i ciasto smaczne przeważnie robiłam z ciasta francuskiego ale ten przepis jest szybszy w wykonaniu a ciasto pyszne – pozdrawiam
robiła kilkakrotnie przepis szybki i ciasto smaczne przeważnie robiłam z ciasta francuskiego ale ten przepis jest szybszy w wykonaniu a ciasto pyszne – pozdrawiam
Witam. Robiłam ciasto po raz trzeci . Przez dwa razy wszystko było super a dziś masa była tak gesta że nie moglam jej mikserem rozmiksowac , masa przyklejala sie do trzepakow . Ktoś wie co mogłam zrobić źle?:)
Prawdopodobnie budyń za długo był gotowany
Mam pytanie czy budyn ma byc z cukrem czy bez
Bez.
Cudowne ciasto, rodzina oszalała! :) Polecam!
Hej, wlasnie dzis robilam ciasto. Konkretnie 1:1 jak w przepisie. Co poszlo nie tak gdy masa ktora powstala jest bardziej budyniowa niz kremowa jak u Ciebie? Ma konsytencje budyniu, wyglad typowego budyniu. Dodala 3 budynie,kostke masla
Prawdopodobnie źle ubite masło.
Witam. Czy na cieście francuskim też można?
Tak
Robiłam ale na krakersach
robiłam….bardzo smaczna….
Zamiast cukru dodałam łyżkę miodu i 5 krowek – cukierków. Przepyszne a masa idealna
Chyba zaraz coś upiekę tymi napoleonkami moje kubki smakowe rozbudzilas pozdrawiam serdecznie i miłego wieczoru życzę :-)
Kiedy. Zobaczylam. Ten. Przepis. To. Pomyślałam. Ze. Wykorzystam. Go. Zrobiłam. Go. Trochę. Inny. Sposobu. ☺
Krzysiek Chomicki ty lepiej nie rób tego ciasta wcale ,bo z twoimi problemami to i tak Ci nie wyjdzie i dopiero wtedy będziesz przeżywał……. boje się żebyś nie dostał zawału.
Tani przepis, Więc wyproboję mam nadzieje że w tym tygodniu jeszcze :)
Prosty przepis
Pyszne ciasto i bardzo łatwe. Powiem więcej banalnie łatwe. Kuchnia to nie apteka , nie musi być wszystko co do grama. Więc jak ktoś tego nie ogarnia to niech sobie kupi gotowe. Uśmiałam się jak nigdy z tych waszych komentarzy.
zdecydowanie jadłabym :)
co za czasy już nie można spokojnie przepisu na ciasto wstawić by ktoś Cię nie obraził, nie wytknął Ci niedomówień itd… kurde to tylko przepis na głupie napoleonki… nie pasuje komuś to niech go nie wykorzystuje i tyle… a nie jakieś pretensje, uszczypliwości… po co tak???
Masz rację Edytko. Przepis łatwy, smaczne ciasto. Niepotrzebne są złośliwości. Pozdrowienia dla nieuszczypliwych Osób, korzystających, jak ja z powyższego przepisu
Witam jak robiłam to ciasto jest bardzo pyszne ,wszystkim bardzo smakowało.Teraz chcem spróbować z budyniem czekoladowym.
Polecam. Ciasto bardzo proste, szybkie w przygotowaniu, a jakie smaczne. :)
Pan chce po prostu dobrze zrobic ciasto. Dlatego jest taki skrupulatny. Tak myślę. Ja to rozumiem, bo mi to ciasto nie wyszło. Porobily się grudki, mimo tego że mieszkałam cały czas. I sama myślę dlaczego?
Pytanie, czy grudki powstały w trakcie przygotowywania budyniu – wtedy oznacza to, że mieszała Pani mało dokładnie lub zbyt wolno… A jeśli w kremie, to za długo Pani ubijała i masa po prostu się zwarzyła…
Mam pytanie: czy budynie podane w przepisie są na 0,5l czy na 0,75l? :)
0,5 litra
Osobiście nie widziałam jeszcze budyni na 0,75l
Tylko takie kupuje z Delekty, na 3 szklanki mleka …są różne smaki.
A więc do roboty.!!!Pozdrawiam.
Pyszne jest ;)
Wygląda apetycznie
albo podkręcić moc lodówki i będzie idealnie schłodzone po ok. 4h :P
no można jeść wtedy łyżeczką :D haha
Przecież to okropne po zrobieniu wstawiać ciasto na całą noc do lodówki! Kto by to wytrzymał zjadłabym od razu mniam mniam
Ja również polecam :) Testowałam ten przepis i wyszło meeeega <3
A czy moge dodac troche mniej cukru i na herbatniki polozyc puszke toffi??
Można ;)
Ciasto ok ale dyskusje pod ciastem zdecydowanie lepsze ;)
O jakich wymiarach ma b yc blaszka?
Tak, jak jest napisane we wstępie notki ;)
23,5cm x 23,5cm
Skorzystałam z przepisu polecam szybko. Tanio.smacznie….
Czy jest różnica czy budyń jest z cukrem czy też nie? Nie chcę by krem był za słodki
używam zwykłego budyniu, bez dodatku cukru
Pytanie dla autora tekstu…gdzie dostane blaszke do pieczenia 23,5 x 23,5
w Kauflandzie :)
Witam a blaszka do napoleonki jakie muszą możesz wymiary?
ty naprawde jestes glupia czy udajesz??! czytac nie umiecie ludzie?! piszecie po tysiac razy te same pytania nie czytajac wczesniej co autorka napisala przy przepisie. brak slow ludzie.
Ciasto bardzo proste w wykonaniu, a co najważniejsze to pyszne i delikatne w smaku. Robiłam je pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Polecam!
Mniam!
Bardzo dobre.
Polecam ☕
Przepis idealny a komentarzy lepiej nie czytać, brak słów na ludzką głupotę. Pozdrawiam
Właśnie dziś zrobiłam i chłodzi się w lodówce
Właśnie ugotowałam budyń ,czekam aż ostygnie ale zastanawiam się czy nie namoczyć ich czymś ,powinny zmięknąć od budyniu prawda?
Tak, zmiękną od budyniu :)
tyle kolega rozpisał się, a co do szczypty soli nie zapytał po co, na co, w jakim celu? :) bo chyba ominięto tę kwęstię :)
Aaa, racja :)) Przepraszam najmocniej hehe :) Oczywiście szczypta soli sprawia, że masło łatwiej się uciera na puszystą masę ;)
A po co ta folia spożywcza pod herbatniki?
po to żeby łatwiej było wyciągnąć ciasto i ładnie pokroić ;) bez drążenia w blaszce ;)
Masło do pieczenia czy masło 82% do kanapek?
Zwykłe masło 82%
Kiedyś był podobny przepis, ale zamiast herbatników były krakersy. Bardzo dobre było to ciasto, słodki krem kontrastował z lekko słonymi krakersami. Z herbatnikami wydaje mi się, że może być ciut za słodko.
Kiedyś robiłam ciasto bez pieczenia z krakersami, ale zdecydowanie wolę wersję z herbatnikami :) Oczywiście nikomu nie zabraniam podmienić herbatników na krakersy, bo wiadomo, że ilu ludzi, tyle gustów i smaków :)
Wygląda cudownie, zwłaszcza z tak genialnym zastosowaniem herbatników *-*
Wygląda wspaniale, a użycie herbatników- genialne!
Herbatniki nie będą twarde!?
mniam
Już na pierwszy rzut oka widać, że przepis sporządzony przez kobietę. Brak w nim precyzji, ma pewne niedopowiedzenie. Bez doświadczenia kulinarnego nie da się wykonać tego bazując tylko na przepisie. W składnikach na krem jest napisane: “1 opakowanie cukru wanilinowego”. Zapewniam, że są różnej pojemności opakowania, nawet mała paczuszka o tych samych wymiarach może mieć dla przykładu 15 g albo 30 g u tego samego producenta. Natomiast dokładnie przedstawione są obliczenia dotyczące herbatników, co jest mało istotne, bo to nie ma wpływu na smak i nie da się nimi zmarnować ciasta. To ile gram tego cukru wanilinowego? A może lepiej by smakowały z cukrem waniliowym?
Kiedyś “zepsułem” ptasie mleczko bo bazowałem na podobnie nieprecyzyjnym przepisie, gdzie było napisane aby dodać “łyżkę” aromatu. Nie wiem jak wy, ale ja w swojej kuchni mam łyżki różnej pojemności. Ponadto są różne rodzaje aromatów – różnią się mocą.
Opakowania cukru wanilinowego są sprzedawane w standardowych opakowaniach po 16gramów ;) Jeśli używam większego, to wtedy to zaznaczam, bo i na takim opakowaniu też jest przy nazwie napisane z reguły “duże opakowanie” lub “XXL”. Oczywiście jeśli to ktoś zrobił sobie cukier waniliowy, to proszę bardzo – można go użyć :)
Dziękuję :) Jakbym miał doświadczenie, to bym wiedział co jest standardem, a z kolei wtedy nie potrzebowałbym przepisu ;) Kilka miesięcy temu robiłem ptysie (z nadzieniem eklerkowym ;)), w przepisie również był cukier wanilinowy, który musiałem dokupić, bo poprzednia mała paczka była niepełna. Kupiłem oczywiście jak zwykle małą. Porównałem oba “małe” egzemplarze i bardzo się zdziwiłem. Dopiero nabieram doświadczenia w kuchni i nie znam jeszcze pojęć. Teraz już wiem, że podstawową jednostką miary cukru wanilinowego są najmniejsze paczki :)
Prawdziwy kucharz nie kupuje cukru wnilinowego :) Cukier waniliowy jest prosty do zrobienia,lub kupienia :P
PS. Nick “SłodkaBabeczka” pobudza wyobraźnię :)
Nie trzeba robić, w necie w sklepach ze zdrową żywnością można spokojnie kupić cukier waniliowy z prawdziwej wanilii :)
To jest przepis na wymiar jakiej blaszki? 25 cm×36cm?
Ilość harbatników jest zapewne dokładnie wyliczona do wymiaru blaszki.
Co jest ważne, bo po co kupować więcej i marnować.
Pewnie czepiałbyś się gdyby Autorka napisała – opakowanie herbatników.
Napisałbyś małe z 5 ciastkami, czy duże gdzie ciastek jest 100?
Zawsze w przepisach używa się standardowych opakowań i miar. Małe to małe opakowanie, nie opakowanie XXL czy podwójna porcja – byłoby to zaznaczone w przepisie. Duża łyżka to duża łyżka – ma 15 ml. Ciekawa jestem jakie masz te różne łyżki? Łyżka, łyżeczka i co jeszcze, chochla do zupy? Napisane jest też wyraźnie – 90 g mąki. Masz coś takiego jak waga kuchenna? Jeśli tak to nie będziesz miał problemu z doborem łyżek.
Czyli według przepisu muszę kupić herbatniki tego konkretnego producenta, bo ważne są wymiary ciastka i ilość w opakowaniu. Muszę mieć też blaszkę o dokładnie takich wymiarach… Moim zdaniem pole blaszki powinno być zgodne, jeśli chciałbym ciastko o grubości jak w przepisie (chociaż to również mało istotne i cm w tą czy w tamtą – będą smakowały tak samo). Jeśli kupiłbym więcej herbatników, zapewniam, że by się nie zmarnowały :) Dziwny tok myślenia, według takiego rozumowania powinienem szukać w sklepie mleka w butelce 1,2 l, bo jak kupię 1,5 to 300 ml się zmarnuje. Czy można kupić mąkę w paczce 100 g, bo jak kupię kilogram to reszta się zmarnuje ;) Przepraszam za sarkazm…
W przepisie jest podane “opakowanie cukru wanilinowego” a nie małe opakowanie. Ponadto nie znam jeszcze norm, nie mam zielonego pojęcia jaką pojemność ma standardowa mała łyżeczka. W swoim życiu widziałem małe łyżeczki o różnych pojemnościach (wielkość ta sama, ale różne głębokości i nawet kształty), podobnie z łyżkami. Proszę o podanie e-maila, to prześlę zdjęcia dwóch łyżek do zupy, gdzie ich pojemności różnią się o połowę. A wagę kuchenną posiadam i jest to niezbędne narzędzie pomiarowe, podobnie jak termometr, który zawsze wkładam do piekarnika. Ale co mi z wagi, skoro w przepisie była podana “paczka” a nie ilość gram. Albo wracając do poprzedniej wypowiedzi, co mi da waga kuchenna, jeśli w przepisie była podana “łyżka” aromatu. Ale człowiek uczy się całe życie, teraz wiem, że duża łyżka ma 15 ml pojemności. Ale Ty okruszka też chyba jesteś kobietą, bo teraz już nie wiem, czy pisząc “duża” chciałaś podkreślić, że chodzi o łyżkę a nie łyżeczkę, czy może przyznajesz, że łyżki do zupy (nie łyżeczki) mają różne pojemności, więc skoro duża ma 15 ml to ile ma mniejsza i która jest standardowa, jeśli w przepisach występuje po prostu łyżka bez określania duża czy mała. :):):)
I wcale się nie czepiam, za to Ty jesteś uszczypliwa. Musiałaś wygarniać mi te herbatniki? ;)
Co za przygłup z Ciebie rzeczywiście nie jesteś normalnym facetem okres masz czy co że się tak czepiasz niejasny Ci przepis to nie rób idź i sobie kup napoleonke smacznego .
Tak ! Nalezy Ci sie wygarniecie za wszystko ! Bo zrobiles to w tak arogancki i niemily sposob, ze mogles sie wcale nie odzywac. “Odrazu widac ze kobieta” , “nieprecyzyjne”, wszystko wedlug Ciebie tu jest zle, szacunek dla autorki ze w ogole odpisala Tobie. Jak przepis taki badziewny, to mam pomysl, idz sobie stad i znajdz inny. Zanim bedziesz komus deklarowal jego uszczypliwosc zastanow sie najpierw nad soba. Kazdy popelnia bledy, wystarczylo dopytac a nie wylewac zale ze sie nie wie ile ma standard lyzki albo cukru. Pozdrawiam i zycze lepszej dyplomacji na przyszlosc… troche kultury tez sie przyda.
facet ty to chyba prawdziwym facetem nie jestes. raczej takim wymadrzajacym sie nowobogackim,ktory nawet wode na herbate przypali. skoro nie wychodzi ci w kuchni to sie za to nie zabieraj. brak slow.
Wczoraj robiłam z tego przepisu ciasto wyszło pyszne….
już na pierwszy rzut oka widać, że komentarz napisany przez starego tetryka z obsesyjnym dążeniem do- niedoczekanie- perfekcji.
Pyszna ! Prosta w wykonaniu. Przypomina mi ptysia w smaku :)
no :) bo to krem podobny :)
Polecam bardzo smaczne
Obowiązkowo ;)
Pyszne jest polecam krem karpatkowy i mascarpone dodać moja babcia tak robi i jest pycha
Jest pyszne parę razy już je robiłam :)
napisz budynie małe czy duże?
ciekawe czy moja zona zrobi :-p
Na jaką blaszkę jest ten przepis?
na 23,5cm na 23,5 cm ;)
jest napisane we wstępie notki u góry ;)
Czy te herbatniki bedą miękkie
tak
Ja robię na krakersach , pyszne :) polecam
Na krakersach jest dużo lepsza! <3
Ewa Skrzypiec Jak kto woli :) czasami robiłam ciasta na krakersach i jednak my wolimy wersję na herbatnikach :) no,ale każdy ma inny gust i smak :)
Kulinarne przeboje u nas herbatniki do 3bita a krakersach do napoleonki i rafaello ;-) jakoś bardziej smak podrecaja i czuć coś innego. A z herbatnikami nie ma aż takiej wyrazistości w smaku. No ale masz zupełną racje, każdy lubi inaczej ;-)
Mmmiami
Wspaniała, chętnie bym zjadła kilka kawałków:)
Pysznie wygląda