nuggetsynuggetsy

Nuggetsy


Nuggetsy – czyli pyszne kawałki kurczaka w panierce, uwielbiane zarówno przez dzieci, jak ich dorosłych, prawda? No bo, czy jest ktoś, kto ich nie lubi? :) My je uwielbiamy :) Zwłaszcza w towarzystwie sosu czosnkowego, majonezowego lub miodowo-musztardowego.


Nuggetsy z kurczaka

Kąski z kurczaka z poniższego przepisu wychodzą bardzo soczyste, z jednocześnie chrupiącą panierką. W smaku trochę przypominają Chicken McNuggets, chociaż mój Mąż twierdzi, że moje nuggetsy domowe smakują o niebo lepiej. Mojej córce również smakowały takie domowe fast-foody. Ich dużą zaletą jest to, że są ekspresowe w wykonaniu i nie trzeba poświęcić im dużo czasu. W dodatku znikają z talerzy w tempie ekspresowym.

nuggetsy przepis

Nuggetsy z kurczaka

Składniki na nuggetsy domowe:

  • 2 duże pojedyncze filety z piersi kurczaka – ok. 550 g
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na ciasto:

  • 1 jajko rozmiar M
  • pół szklanki mąki pszennej – ok. 75 g
  • 50 ml mleka

Panierka do nuggetsów:

  • 5 czubatych łyżek bułki tartej
  • 75 g płatków kukurydzianych – 5 garści

Do smażenia:

  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia

*szklanka o pojemności 250 ml

szybkie nuggetsy

nuggetsy smażone

Nuggetsy – jak zrobić?

Przepis na nuggetsy z kurczaka:

  1. Filety z piersi kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek i chrząstek, pokroić w dużą kostkę (o boku ok. 3-4 cm).  Mięso doprawić do smaku za pomocą czosnku, papryki słodkiej oraz soli i pieprzu. Dodać olej i dokładnie wymieszać. Tak zamarynowane mięso szczelnie zamknąć w pudełeczko i schować do lodówki na około 60 minut.
  2. W międzyczasie przygotować gęste ciasto naleśnikowe do moczenia kąsków z kurczaka oraz panierkę.
  3. W celu przygotowania ciasta do nuggetsów należy do jednej miseczki wsypać mąkę pszenną, dodać jajko oraz mleko i całość dokładnie wymieszać, by powstało gęste ciasto o jednolitej konsystencji.
  4. W celu przygotowania panierki należy płatki kukurydziane pokruszyć na mniejsze kawałki i wymieszać je z bułką tartą. Panierka gotowa!
  5. Wyjąć mięso z lodówki. Zalać je gęstym ciastem naleśnikowym i dokładnie wymieszać. Brać pojedyncze kąski kurczaka i otaczać je we wcześniej przygotowanej panierce.
  6. W międzyczasie rozgrzać olej na średniej patelni (tak, by nuggetsy pływały w głębokim tłuszczu). Olej musi być dobrze rozgrzany (by to sprawdzić należy umieścić 1 kawałek mięsa w oleju i powinien od momentalnie zacząć skwierczeć i się smażyć). Smażyć kawałki kurczaka z obu strona na rumiano (przez ok. 4-5 minut). Jeśli panierka rumieni się zbyt szybko, to należy zmniejszyć płomień pod patelnią, by uniknąć ryzyka, że panierka się spali, a mięso w środku pozostanie surowe.
  7. Po usmażeniu wyławiać nuggesty za pomocą łyżki cedzakowej i układać na talerzu wyłożonym kuchennym ręcznikiem papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  8. Gotowe nuggetsy z kurczaka podawać np. z sosem czosnkowym lub innym ulubionym dipem. Smacznego!

kurczak chrupiący

przekąski z kurczaka

 

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 odpowiedzi na “Nuggetsy

  1. Kasia :

    Przepis rewelacja. Nuggetsy wychodzą pyszne i soczyste. Dzieci stwierdziły, że najlepsze jakie jadły :) a to dla mnie najlepszy wskaźnik…

    • Paulina Jarosz :

      Dziękuję Kasiu pięknie za tak miły komentarz <3
      Jak dzieciom smakuje, to wiadomo, że szczerze <3
      Pozdrawiam serdecznie! ;*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.