nuggetsy

Nuggetsy


Nuggetsy – czyli pyszne kawałki kurczaka w panierce, uwielbiane zarówno przez dzieci, jak ich dorosłych, prawda? No bo, czy jest ktoś, kto ich nie lubi? :) My je uwielbiamy :) Zwłaszcza w towarzystwie sosu czosnkowego, majonezowego lub miodowo-musztardowego.


Nuggetsy z kurczaka

Kąski z kurczaka z poniższego przepisu wychodzą bardzo soczyste, z jednocześnie chrupiącą panierką. W smaku trochę przypominają Chicken McNuggets, chociaż mój Mąż twierdzi, że moje nuggetsy domowe smakują o niebo lepiej. Mojej córce również smakowały takie domowe fast-foody, chociaż muszę przyznać, że nie są aż takie ekspresowe w wykonaniu i trzeba im poświęcić trochę czasu. Smak jednak to wynagradza i znikają z talerzy w tempie ekspresowym.

nuggetsy z kurczaka

Nuggetsy z kurczaka a’la McDonald’s

Składniki na nuggetsy domowe:

  • 2 duże pojedyncze filety z piersi kurczaka – ok. 600 g
  • 2 czerstwe kajzerki (ok. 90 g)
  • 125 ml maślanki (pół szklanki)
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka rozmiar M
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej – ok. 80 g
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
  • 2 łyżeczki wody

Panierka do nuggetsów:

  • 3 czubate łyżki mąki pszennej – ok. 60 g
  • 60 g płatków kukurydzianych – 4 garście
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

Do smażenia:

  • 1 szklanka oleju rzepakowego – 250 ml

*szklanka o pojemności 250 ml

mięso mielone drobiowe
panierka do nuggetsów
nuggetsy smażone

Nuggetsy – jak zrobić?

Przepis na nuggetsy z kurczaka:

  1. Suche bułki kajzerki pokroić na mniejsze kawałki (u mnie kostka o boku ok. 1 cm). Następnie przerzucić je do miseczki i zalać maślanką, przemieszać dokładnie dłońmi, by każdy kawałek bułki przeszedł maślanką. Odstawić na około 20 minut, by kajzerki zmiękły pod wpływem maślanki.
  2. Filety z piersi kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek i chrząstek, pokroić w kostkę.
  3. W maszynce do mielenia mięsa zmielić pokrojonego kurczaka oraz namoczone bułki kajzerki. Doprawić solą, pieprzem oraz suszonym czosnkiem, wymieszać. Tak przygotowane mięso szczelnie zamknąć i schować do lodówki na około 60 minut.
  4. W międzyczasie przygotować gęste ciasto naleśnikowe do moczenia nuggetsów oraz panierkę.
  5. W celu przygotowania ciasta do nuggetsów należy do jednej miseczki wsypać mąkę pszenną, dodać jajka, sos sojowy, musztardę oraz wodę i całość dokładnie wymieszać, by powstało gęste ciasto o jednolitej konsystencji.
  6. W celu przygotowania panierki należy najpierw za pomocą blendera zmiksować płatki kukurydziane na proszek (ewentualnie można też wsadzić je do woreczka i drobno rozbić za pomocą tłuczka do mięsa). Następnie przesypać proszek z płatków kukurydzianych do miseczki, dodać mąkę pszenną oraz paprykę słodką i suszony czosnek. Dokładnie wymieszać. Panierka gotowa!
  7. Wyjąć zmielone mięso z lodówki. Brać porcję mięsa wielkości orzecha włoskiego i uformować kulkę, następnie lekko ją spłaszczyć tworząc nuggetsy. Z podanych wyżej składników wyszło mi 18 sztuk nuggetsów. Każdy tak uformowany kąsek kurczaka należy najpierw otoczyć w cieście, a następnie w panierce.
  8. W międzyczasie rozgrzać olej na niedużej patelni (moja patelnia miała 25 cm średnicy) i wystarczyła mi szklanka oleju, by nuggetsy smażyły się na średnio-głebokim tłuszczu. Olej musi być dobrze rozgrzany (by to sprawdzić należy umieścić 1 kawałek mięsa w oleju i powinien od momentalnie zacząć skwierczeć i się smażyć). Smazyć kawałki kurczaka z obu strona na rumiano (przez ok. 2-3 minuty z każdej strony, w zależności od grubości nuggetsów czas ten może nieco się różnić). Jeśli panierka rumieni się zbyt szybko, to należy zmniejszyć płomień pod patelnią, by uniknąć ryzyka, że panierka się spali, a mięso w środku pozostanie surowe.
  9. Po usmażeniu wyławiać nuggesty za pomocą łyżki cedzakowej i układać na talerzu wyłożonym kuchennym ręcznikiem papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  10. Gotowe nuggetsy z kurczaka podawać np. z sosem czosnkowym lub innym ulubionym dipem. Smacznego!

nuggetsy domowe
nuggetsy przepis

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.