Odchudzający koktajl z buraka i awokado wg Ewy Chodakowskiej – spowodował, że przekonałam się do awokado :) W połączeniu z burakiem i jabłkiem smakuje rewelacyjnie! Co najważniejsze koktajl ten jest idealnym źródłem witaminy B1, czyli tiaminy. Szczególnie polecany jest osobom z anemią z niedoboru żelaza, z zaburzenia pracy przewodu pokarmowego oraz z zaburzeniami neurologicznymi. Witamina B1 to niezbędny element prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych w organizmie. Jest wykorzystywana w komórkach tkanek serca, wątroby i mięśni. Uczestniczy w produkcji energii i białek. Podane poniżej składniki koktajlu dotyczą jednej porcji, która może nam np. zastąpić II śniadanie, czy podwieczorek. Taka jedna porcja dostarcza ok. 245 kcal.
Odchudzający koktajl z buraka i awokado wg Ewy Chodakowskiej – Składniki:
- 1/3 awokado (ok. 60g – waga obranej i wypestkowanej części – czyli sama masa miękkiego awokado) – całe awokado z pestką i skórką miało ok. 200g
- 1/4 średniego buraka (ok. 60g po obraniu) – cały burak nieobrany ma ok. 280g
- 1 średniej wielkości jabłko (ok. 200g po wydrążeniu gniazd nasiennych) – masa przed pozbawieniem gniazd nasiennych ok. 240g
- 3 łyżki (45ml) soku wyciśniętego z pomarańczy
Odchudzający koktajl z buraka i awokado wg Ewy Chodakowskiej – Wykonanie:
- Buraka i awokado obrać ze skórki, oddzielić wyżej wymienioną przy składnikach gramaturę, pokroić na mniejsze kawałki.
- Jabłko przekroić na 4 części, pozostawić skórkę, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić jabłko na mniejsze kawałki.
- Następnie wrzucić wszystkie składniki do kielicha blendera, dodać sok pomarańczowy i zmiksować całość na jednolitą konsystencję. Przelać do szklanki lub kubeczka. Podane składniki wystarczą na 1 porcję koktajlu. Wartość energetyczna takiej jednej porcji koktajlu z awokado i buraka wynosi ok. 245 kcal. Smacznego!
Zobacz również przepisy na:
- Koktajl z jarmużu, banana i jabłka – odchudzający i mega zdrowy!
- Mega szybkie i dietetyczne muffinki śniadaniowe
- Dietetyczny obiad, czyli pieczona pierś kurczaka z warzywami
- Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym
- Cukinia faszerowana ryżem i kaszą jaglaną – fit!
- Dietetyczny kurczak z cukinią i brokułami