Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe – przepis na pyszne, słodkie ogórki eg tradycyjnej receptury mojej Babci. Polecam również przepis na ogórki kiszone (klik)

Ogórki konserwowe – Składniki:

  • Ogórki gruntowe ok. 1,5kg
  • Woda 6 szklanek
  • Sól 1,5 łyżki
  • Cukier 6 łyżek
  • Ocet 10% 1 szklanka
  • Gorczyca kilka ziaren
  • Marchew 1 sztuka
  • Koper 1 pęczek
  • Cebula 1
  • Ziele angielskie
  • Pieprz czarny ziarnisty
  • Liście laurowe

DSC08748


Ogórki konserwowe – Wykonanie:

  1. Ogórki wrzucić do miski z wodą (mogą się moczyć w wodzie kilka godzin jeśli wcześniej leżały na nasłonecznionym miejscu i traciły wodę), dobrze umyć, osuszyć.
  2. Słoiki porządnie umyć, wyparzyć w piekarniku.
  3. Na dno każdego słoika wsypać: pół łyżeczki ziarenek gorczycy, 4 ziarna pieprzu , 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, ćwiartkę średniej cebuli i kilka plasterków marchewki.
  4. Włożyć pionowo ogórki do słoików, na samą górę położyć 1-2 kwiatostany kopru.
  5. Przygotować zalewę: Wlać do garnka 6 szklanek wody, 1 szklankę octu, 6 łyżek cukru i 1,5 łyżki soli, wymieszać i zagotować.
  6. Ogórki w słoikach zalać gorącą zalewą, zakręcić pokrywki. Pasteryzować słoiki w kąpieli wodnej przez ok. 5 minut od zagotowania.
  7. Zobacz również przepis na: ogórki kiszone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

20 odpowiedzi na “Ogórki konserwowe

    • Ewa :

      Mogą być różnej wielkości słoiki jak komu wygodnie i jak dużą ma rodzinę ale należy pamiętać o jednej ważnej sprawie a mianowicie : ogórki do kiszenia na zimę powinny być w kolorze JASNOZIELONYM z białymi pasami bo najlepiej się przechowują natomiast do konserwowania w occie nie ma znaczenia jakie to będą : ciemne czy jasne. Ewa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.