Ogórki krokodylki na zimę z papryką chilli
Przetwory

Ogórki krokodylki, czyli ogórki po meksykańsku z chilli

Kuchnia : Polska

Ogórki krokodylki, czyli ogórki po meksykańsku z chilli – to coś dla fanów ostrych smaków :) W przepisie napisałam, by użyć 1-2 płaskich łyżeczek chilli, przy czym osobiście użyłam 1 płaskiej łyżeczki, bo nie jestem wielką pasjonatką mega pikantnych potraw :) Wolę jak ogóreczki są słodko-pikantne w umiarkowanym stopniu. Podane składniki wystarczą na ok. 7 słoiczków po 315ml każdy. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę.

Ogórki krokodylki, czyli ogórki po meksykańsku z chilli – Składniki:

Podstawowe składniki:

  • 2 kg ogórków (najlepiej dość małych)
  • 3 płaskie łyżki soli (ok. 60g)
  • 1-2 płaskie łyżeczki chilli (w zależności, jak kto lubi pikantne dania)
  • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 główka czosnku
  • pół szklanki oleju rzepakowego (ok. 125ml)

Składniki na zalewę:

  • 1,5 szklanki octu (ok. 375ml)
  • 2,5 szklanki cukru (ok. 550g)

ogórki krokodylki z papryką chilli

Ogórki krokodylki, czyli ogórki po meksykańsku z chilli – Wykonanie:

  1. Ogórki umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki. Wrzucić do miski, zasypać solą, wymieszać i odstawić na ok. 4 godziny. Następnie zlać ‘soki’, które puściły ogórki do osobnego garnuszka i odstawić na bok (do ewentualnego użytku na potem – jeśli zajdzie taka konieczność, bo np. zabraknie nam zalewy do dopełnienia słoików z ogórkami); zaś do miski z ogórkami dodać olej, 1 płaską łyżeczkę chilli (chilli pieprzu cayenne), 1 czubatą łyżeczkę słodkiej papryki oraz obrany i posiekany drobno czosnek.
  2. Ocet zagotować z cukrem, lekko przestudzić i dodać do ogórków, wymieszać. Tak przygotowane ogórki pozostawić w garnku na całą noc.
  3. Następnego dnia rano poukładać ogórki dość ciasno w słoikach i zalać zalewą (tak, by ogórki były całe zakryte płynem). Jeśli zabraknie nam zalewy, to można do każdego słoika podolewać trochę ‘solanki’, którą zlewaliśmy w punkcie pierwszym przepisu, ale mi spokojnie wystarczy zalewy, która powstaje po całonocnym marynowaniu ogórków. Słoiki szczelnie zakręcić.
  4. Na dno garna wyłożyć ściereczkę, poukładać słoiki i zalać wodą do 3/4 wysokości słoików i od momentu zagotowania pasteryzować przez około 15 minut.
  5. Wyjąć słoiki z garnka, poukładać do góry dnem, przykryć ręcznikiem i odstawić do całkowitego wystygnięcia (wyjmując słoiki nie łapać za nakrętki, ponieważ mogą się rozszczelnić!). Smacznego!

Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę.

4.6 / 5 ( 255 głosów )

8 thoughts on “Ogórki krokodylki, czyli ogórki po meksykańsku z chilli”

  1. Słowem – wspaniałe! Zjedliśmy wszystkie co do krokodylka i już zrobiłam kolejne Dziękuję za przepis

  2. Ogórki są rewelacyjne! Żałuję ze w tym roku zrobilam tylko 10 słoików na próbę, bo juz prawie nie ma. Dzięki za przepis ;)

  3. 15 minut pasteryzowac? Nie za długo dla ogórków? Mama mnie uczyła że nie dłużej niż 7 minut może coś przeoczyłam?

    1. Nie ma stałego czasu pasteryzacji. Jej czas zależy od tego CO pasteryzujemy, w JAKIEJ zalewie i JAKIEJ WIELKOŚCI jest słoik itd. Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here