Ogórki krokodylki, czyli ogórki po meksykańsku z chilli – to coś dla fanów ostrych smaków :) W przepisie napisałam, by użyć 1-2 płaskich łyżeczek chilli, przy czym osobiście użyłam 1 płaskiej łyżeczki, bo nie jestem wielką pasjonatką mega pikantnych potraw :) Wolę jak ogóreczki są słodko-pikantne w umiarkowanym stopniu. Podane składniki wystarczą na ok. 7 słoiczków po 315ml każdy. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę.
Ogórki krokodylki, czyli ogórki po meksykańsku z chilli – Składniki:
Podstawowe składniki:
- 2 kg ogórków (najlepiej dość małych)
- 3 płaskie łyżki soli (ok. 60g)
- 1-2 płaskie łyżeczki chilli (w zależności, jak kto lubi pikantne dania)
- 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
- 1 główka czosnku
- pół szklanki oleju rzepakowego (ok. 125ml)
Składniki na zalewę:
- 1,5 szklanki octu (ok. 375ml)
- 2,5 szklanki cukru (ok. 550g)
Ogórki krokodylki, czyli ogórki po meksykańsku z chilli – Wykonanie:
- Ogórki umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki. Wrzucić do miski, zasypać solą, wymieszać i odstawić na ok. 4 godziny. Następnie zlać ‘soki’, które puściły ogórki do osobnego garnuszka i odstawić na bok (do ewentualnego użytku na potem – jeśli zajdzie taka konieczność, bo np. zabraknie nam zalewy do dopełnienia słoików z ogórkami); zaś do miski z ogórkami dodać olej, 1 płaską łyżeczkę chilli (chilli pieprzu cayenne), 1 czubatą łyżeczkę słodkiej papryki oraz obrany i posiekany drobno czosnek.
- Ocet zagotować z cukrem, lekko przestudzić i dodać do ogórków, wymieszać. Tak przygotowane ogórki pozostawić w garnku na całą noc.
- Następnego dnia rano poukładać ogórki dość ciasno w słoikach i zalać zalewą (tak, by ogórki były całe zakryte płynem). Jeśli zabraknie nam zalewy, to można do każdego słoika podolewać trochę ‘solanki’, którą zlewaliśmy w punkcie pierwszym przepisu, ale mi spokojnie wystarczy zalewy, która powstaje po całonocnym marynowaniu ogórków. Słoiki szczelnie zakręcić.
- Na dno garna wyłożyć ściereczkę, poukładać słoiki i zalać wodą do 3/4 wysokości słoików i od momentu zagotowania pasteryzować przez około 15 minut.
- Wyjąć słoiki z garnka, poukładać do góry dnem, przykryć ręcznikiem i odstawić do całkowitego wystygnięcia (wyjmując słoiki nie łapać za nakrętki, ponieważ mogą się rozszczelnić!). Smacznego!
Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę.
czy można te ogórki pasteryzować w piekarniku?
jeśli tak to jaki czas?
nie będą za miękkie?
Słowem – wspaniałe! Zjedliśmy wszystkie co do krokodylka i już zrobiłam kolejne Dziękuję za przepis
Będę robić w tym roku zapisuję przepis
Ogórki są rewelacyjne! Żałuję ze w tym roku zrobilam tylko 10 słoików na próbę, bo juz prawie nie ma. Dzięki za przepis ;)
15 minut pasteryzowac? Nie za długo dla ogórków? Mama mnie uczyła że nie dłużej niż 7 minut może coś przeoczyłam?
Nie ma stałego czasu pasteryzacji. Jej czas zależy od tego CO pasteryzujemy, w JAKIEJ zalewie i JAKIEJ WIELKOŚCI jest słoik itd. Pozdrawiam :)
Polecam.ja dodaję więcej czosnku w cale ząbki Cudo.
Pyszne polecam robię takie od lat też daje łyżeczkę chilli