Ogórki małosolne na sucho – HIT sezonu ogórkowego! – Pyszne i chrupiące ogórki małosolne w woreczku, na sucho i bez grama wody! Nie wierzycie? To sprawdźcie koniecznie! :)
Pewnie większość z Was jest przyzwyczajona do tradycyjnego przygotowywania ogórków małosolnych (zobacz wpis: przepis ogórki małosolne w słoiku), więc ten przepis zapewne wywołuje u Was zdziwienie… no bo jak to tak na sucho? bez zalewy? :)
Ogórki małosolne na sucho to pochodzący z Rosji sposób na kiszenie ogórków bez zalewy. Jest to bardzo prosty sposób na pyszne ogóreczki, a ich przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w woreczku (najlepiej takim grubszym, do mrożonek), zamknąć go szczelnie i odstawić na 24 godziny, w międzyczasie kilka razy nim potrząsając, by smaki równomiernie się rozeszły. Tak przygotowane ogórki można przechowywać w lodówce do około 3 dni.
Ogórki małosolne na sucho – Składniki:
- 1 kg małych ogórków gruntowych
- kawałek chrzanu (ok. 8 cm; gramów)
- 2 baldachy kopru (lub mały pęczek świeżego, nieposiekanego koperku)
- 5 ząbków czosnku
- 2 płaskie łyżeczki miałkiej soli
- 1 łyżka ziaren gorczycy
Ogórki małosolne na sucho – Wykonanie:
- Ogórki umyć, wrzucić do miski i zalać zimną woda. Odstawić na godzinę.
- Po tym czasie zlać wodę, ogórki dokładnie osuszyć i odciąć końcówki by sól szybciej wnikała w ogórki. Tak przygotowane ogóreczki przełożyć do grubego woreczka foliowego dostosowanego do kontaktu z żywnością. Najlepiej użyć woreczków na mrożonki, takich z zapięciem, które wykonane są z dość grubej folii (worek powinien być grubszy i szczelny, ponieważ ogórki w połączeniu z solą puszczą trochę soku).
- Chrzan i czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki i wraz z solą, koprem i gorczycą dodać do ogórków. Woreczek szczelnie zamknąć, usuwając nadmiar powietrza ze środka woreczka. Kilkukrotnie energicznie nim potrząsnąć i wstawić do lodówki na 4 godziny. Następnie wyjąć woreczek z lodówki i odstawić go w ciepłe miejsc (np. na blat kuchenny) na 20 godzin. Po tym czasie ogórki są gotowe do spożycia, ale najlepiej smakują dnia kolejnego. Tak przygotowane ogórki możemy przetrzymywać w lodówce przez około 3 dni. Smacznego :)
Polecam Wam też inne przepisy na przetwory z ogórków:

A zamiast woreczka, można użyć zwykłego plastikowego pojemnika?