ogórki po kartusku przepis

Ogórki po kartusku


Ogórki po kartusku – czyli inaczej ogórki po kaszubsku, to pyszne ogórki w zalewie słodko-kwaśnej rodem z serca Kaszub, czyli Kartuz :) Szczerze mówiąc nie wiem, czy je wymyślił jakiś mieszkaniec Kartuz, ale taka nazwa się przyjęła, więc jest :) Także zapraszam po pyszny i sprawdzony przepis na ogórki po kartusku.

Ogórki po kartusku przepis

Ogórki kartuskie to nic innego jak chrupiące i smaczne ogórki konserwowe z dodatkiem cebuli i czerwonej papryki. Dzięki pasteryzacji można cieszyć się ich rewelacyjnym smakiem nawet w ciągu zimy, a jak ktoś zrobi odpowiednio duże zapasy, to i cały rok :) Ogórki kartuskie idealnie smakują jako dodatek do kanapek, jako surówka do obiadu, czy jako element imprezowej przekąski. Jak spojrzycie na poniższy przepis na ogórki po kartusku, to w pierwszym momencie może Was przerazić ilość cukru dodana do zalewy, ale uwierzcie mi, że w smaku ogórki nie wychodzą za słodkie. Oczywiście wedle uznania, jeśli bardzo chcecie, to możecie zmniejszyć ilość cukru pod Wasze gusta smakowe. A skoro przepis na ogórki kartuskie jest szybki i prosty, to koniecznie go wypróbujcie przy najbliższej okazji! :)

ogórki konserwowe po kartusku

ogórki przetwory przepisy\

Ogórki po kartusku – Składniki:

Ogórki po kartusku – Składniki na wypełnienie słoików:

  • ok. 2 kg małych ogórków gruntowych
  • 2 średnie czerwone papryki – ok. 400 g
  • 3 małe cebule – ok. 270 g
  • 9 ząbków czosnku
  • 9 baldachów kopru
  • 1/3 łyżeczki ziaren gorczycy do każdego słoika
  • 2 ziarenka ziela angielskiego do każdego słoika
  • 1 liść laurowy do każdego słoika

Ogórki po kartusku – Składniki na zalewę:

  • 6 szklanek wody (1,5 litra)
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10% (250 ml)
  • 0,5 kg cukru
  • 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej

ogórki konserwowe kartuskie ogórki konserwowe z papryką ogóreczki konserwowe

przetwory na zimę

Przepis na ogórki po kartusku:

  1. Wszystkie składniki na zalewę (ocet, cukier, sól i wodę) wlać do garnka, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć palnik i odstawić zalewę do ostudzenia.
  2. Ogórki i paprykę dokładnie umyć i osuszyć.
  3. Obie papryki pozbawić gniazd nasiennych. Następnie pokroić wzdłuż na paski (tak, by uzyskać 27 pasków – po 3 paski do każdego słoika).
  4. Cebulę i czosnek obrać z łupinek. Cebule pokroić na mniejsze cząstki (ja kroiłam na ciut mniejsze kawałki niż 1/8 cebuli – tak by mi wyszło 27 cząstek cebuli – po 3 cząstki na 1 słoik – równe 30 g cebuli na słoik). Ząbki czosnku pokroić na połówki.
  5. Baldachy kopru opłukać i osuszyć.
  6. Przygotować 9 słoików o pojemności 500 ml. Do każdego słoika włożyć: 1/3 łyżeczki ziaren gorczycy, 1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 duży baldach kopru oraz 1 obrany i przekrojony na pół ząbek czosnku. Następnie dodać po parę plastrów papryki czerwonej oraz po kilka cząstek cebuli. Na koniec całość uzupełnić (dość ciasno) ogórkami gruntowymi. Zalać całość ostudzoną zalewą (może być letnia). Zakręcić słoiki i pasteryzować przez ok. 5 minut (dłuższe gotowanie może sprawić, że ogórki przestaną być chrupiące i się pomarszczą). W tym celu należy przygotować duży garnek, który pomieści 9 półlitrowych słoików lub podzielić pasteryzację na 2 tury (raz pasteryzować 5 słoików, a potem pozostałe 4). Na dno garnka wyłożyć ściereczkę, włożyć słoiki i zalać je wodą do ich 3/4 wysokości (woda powinna mieć temperaturę zbliżoną do temperatury zalewy). Czas pasteryzacji liczyć od momentu zawrzenia wody. Po tym czasie wyciągnąć słoiki z garnka i postawić je do góry dnem na blacie. Przykryć ściereczką i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Następnie wynieść słoiki z ogórkami kartuskimi do piwnicy lub spiżarni (musi być to chłodne, suche i zacienione miejsce). Smacznego!

Więcej inspiracji na zapasy na zimę znajdziecie tutaj: Przetwory na zimę do słoików

Szczególnie polecamy przepisy na: ogórki w curry, ogórki w musztardzie oraz ogórki w zalewie gyros.


ogórki kartuskie

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.