Ogórki po królewsku – czyli pyszne ogórki z miodem w zalewie słodko-kwaśnej. Są super dodatkiem do obiadu, a kto ich posmakuje, ten się im nie może oprzeć :) Znikają z talerzy w mgnieniu oka! Dlatego też polecamy wykonać ich większą ilość, by móc się cieszyć smakiem ogórków królewskich przez cały rok!
Ogórki po królewsku
Ogórki te są bardzo podobne do naszego przepisu na ogórki w miodzie, aczkolwiek tamte są w wersji “koreczkowej” i bez obierania skórki. Tutaj zaś w postaci mizerii i z dodatkiem aromatycznego kopru. Te ogórki są tak rewelacyjne w smaku, że każdy prosi nas o przepis na nie. Tak więc gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu na ogórki z miodem po królewsku.
Ogórki po królewsku – Składniki:
Ogórki po królewsku – składniki na zalewę:
- 2 szklanki wody – 500 ml
- 1 szklanka octu spirytusowego 10% – 250 ml
- 2 szklanki cukru – ok. 420 g
- 2 łyżki miodu
Ogórki królewskie – dodatkowe składniki:
- 2,5 kg ogórków gruntowych (najlepiej średniej wielkości, ewentualnie dużych)
- 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej
- 5 dużych baldachów kopru (po 1 baldachu do słoika)
- 5 ząbków czosnku (po 1 ząbku czosnku do słoika)
- 2,5 łyżeczki gorczycy białej (po pół łyżeczki gorczycy do słoika)
Przepis na ogórki po królewsku:
- Ogórki, które zostały kupione w sklepie (bądź na rynku) lub też sporo wcześniej zerwane z krzaczka, warto przed przystąpieniem do wykonywania przetworów najpierw namoczyć, by był jędrne, a nie wysuszone. W tym celu należy wrzucić je do garnka lub miski i zalać zimną wodą. Odstawić na 2-3 godziny do namoczenia, a po tym czasie zlać wodę, a ogórki przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć.
- Kolejno odciąć końcówki od ogórków i obrać je za skórki. Pokroić w plasterki (ale nie za cienkie) – ja to robię za pomocą robota kuchennego, który kroi ogórki na cienkie plasterki o grubości ok. 2 mm. Tak pokrojone ogórki posolić, przemieszać dokładnie i odstawić na 2 godziny, by puściły soki. Następnie zlać całą wodę (soki puszczone przez ogórki) – ta woda nie będzie już potrzebna w dalszym procesie tworzenia ogórków po królewsku.
- Wszystkie składniki na zalewę (poza miodem) wlać do garnka i zagotować. Lekko przestudzić i dodać miód. Dokładnie wymieszać i pozostawić zalewę do praktycznie całkowitego ostudzenia.
- Przygotować 5 słoików o pojemności 500 ml. Na dno każdego włożyć 1 baldach kopru, obrany z łupinki ząbek czosnku oraz pół łyżeczki ziaren gorczycy. Zalać całość ostudzoną zalewą miodową (ogórki powinny być całkowicie przykryte). Pasteryzować przez ok. 5 minut. Więcej o pasteryzacji możecie przeczytać w tym wpisie poniżej. Smacznego!
Zobacz również nasze inne ogórkowe przetwory tutaj: przetwory z ogórków na zimę.

Jak pasteryzować słoiki z ogórkami po królewsku na zimę?
Na początek przygotuj garnek, w którym na raz wejdzie 5 słoików o pojemności 500 ml. Na dni takiego garna należy wyłożyć materiałową ściereczkę, a następnie poukładać dobrze zakręcone słoiki z ogórkami po królewsku. Wlać wodę do 3/4 wysokości słoików (woda powinna być w temperaturze podobnej do zalewy – by zbyt duża różnica temperatur nie spowodowała pęknięcia słoików). Kolejno wodę doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć moc planika na minimum i przykryć garnek pokrywką. Pasteryzować słoiki od chwili zagotowania przez ok. 5 minut (ale nie dłużej bo będą za miękkie). Po tym czasie wyłączyć palnik, a słoiki wyciągnąć z garnka. Postawić je do góry dnem i przykryć ściereczką. Słoiki z ogórkami po królewsku pozostawić do ostudzenia, a następnie przenieść je w chłodne, suche i zacienione miejsce (np. do spiżarki lub do piwnicy) i gotowe! Można cieszyć się smakiem ogórków królewskich przez cały rok!
Bardzo smaczne nie sądziłam, że tak można rozpieszczac swoje podniebienie. Serdecznie dziękuję.
Czy można zrobić że skórką, bez obierania ogórków?
Pewnie można,ja robiłam z taką zalewą ogórki małe pokrojone w słupki i nie odbierałam.
Trochę przerażają te dwie szklanki cukru, czy to nie pomyłka?
Jak ie potem jeść ? ze śmietaną jako mizeria czy już nic nie kombinować i podawać tak jak są ?
My jemy tak jak są :)
Ale wedle uznania śmietanę można dorzucić :)
Dzięki za odpowiedź , mam kilka słoików ale jeszcze nie próbowałem , już nie mogę się doczekać aby skosztować . Pozdrawiam.
Ogórki po królewsku są rewelacyjne,polecam ten przepis z całego serca
Można pasteryzować w piekarniku? Jeśli tak to jak długo?
MOżna pasteryzować w piekarniku?
dziki naprawde doskonale smakuja,pszepis OK…….