Przetwory

Ogórki w curry

Ogórki w curry – to pyszne przetwory z ogórków, które idealnie smakują zarówno jako dodatek do obiadu, czy też jako dodatek do kanapek lub zagryzka na imprezie. Pyszna słodko-kwaśna zalewa z dodatkiem curry zasmakuje z pewnością każdemu. Ogórki curry to z pewnością HIT wśród przetworów z ogórków! Gorąco zachęcamy do wypróbowania przepisu na ogórki w zalewie curry!


Ogórki curry przepis

Ogórki w zalewie curry to nasza obowiązkowa pozycja wśród przetworów ogórkowych, tuż po podobnych do nich ogórkach kanapkowych, bo z tą samą przyprawą (czyli curry). W poniższym przepisie pyszna zalewa słodko-kwaśna z dodatkiem curry super komponuje się z obranymi i pokrojonymi na ćwiartki ogórkami gruntowymi. Co jest najważniejsze w przetworach z ogórków? A no mianowicie same ogórki. Najlepiej, gdyby były one z własnego ogródka, a jeśli nie macie takich możliwości to należy się chociaż postarać, by były od sprawdzonego dostawcy. Niestety ogórki zbytnio nawożone popsują smak każdych przetworów, a wtedy szkoda wysiłku i pracy na ich robienie. Równie ważne jest, by nie używać zbyt dużych ogórków, bo wtedy większość ich środka będziemy musieli wydrążyć. Najlepiej więc jest użyć ogórków gruntowych średniej wielkości – wtedy ogórki curry na zimę będą idealne.

Ogórki curry to doskonały dodatek do kanapek, sałatek czy nawet na imprezę do wódeczki. Ogórki w curry, nieco różnią się od ogórków kiszonych, czy też konserwowych, ale podmiana jednych na drugich w wielu daniach, np. sałatkach, czy burgerach jest super urozmaiceniem dania.

Przepisów na ogórki curry w Internecie krąży wiele. Nasz poniższy przepis to ogórki z curry i selerem (a dokładniej, to z jego listkami) oraz z dodatkiem cebuli.

Jeśli szukacie jeszcze innych inspiracji na kiszenie, konserwowanie, czy ogólnie na wszelkiego rodzaju wekowane przetwory to zapraszam do naszego działu na blogu: przetwory, czyli pyszne zapasy na zimę. Szczególnie polecamy ogórki kanapkowe z curry i kurkumą.
ogórki z curry
przepis na ogórki z curry
ogórki przetwory

Ogórki w curry – Składniki:

Składniki na ogórki z curry:

  • 3 kg średnich ogórków gruntowych
  • pół średniej cebuli – ok. 50 g
  • pół łyżeczki gorczycy (do każdego słoika)
  • 1 liść laurowy (do każdego słoika)
  • 2 liście selera (do każdego słoika)

Składniki na zalewę do ogórków curry:

  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10 %
  • 1,5 szklanki cukru – ok. 320 g
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej (tzw. do przetworów)
  • 3 czubate łyżeczki przyprawy curry

przetwory z ogórków na zimę

przetwory z ogórków

przepis na ogórki w zalewie curry

Przepis na ogórki w curry:

  1. Przygotować zalewę curry: w tym celu do garnka wlać 1 litr wody, 1 szklankę octu 10%, około 1,5 szklanki cukru, 1 łyżkę soli kamiennej niejodowanej oraz 3 czubate łyżeczki przyprawy curry. Całość dokładnie wymieszać, postawić garnek na palniku i doprowadzić zalewę do wrzenia. Od tego momentu gotować zalewę przez 3 minuty, a następnie wyłączyć palnik i pozostawić zalewę do ostudzenia.
  2. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki.
  3. Do słoików na dno włożyć pół plastra cebuli, jeden liść laurowy, 2 liścia selera. Do słoików wsypać po pół łyżeczki gorczycy.
  4. Ogórki obrać, pokroić na ćwiartki i wydrążyć ze środka nasiona (ja je wykrajałam za pomocą małego nożyka). Następnie układać w słoikach i zalać ostudzoną zalewą. I ogórki z curry do słoików gotowe!
  5. Tak przygotowane słoiki należy zapasteryzować. Poniżej możesz przeczytać jak to zrobić.


Takie ogórki w zalewie curry można już jeść po ok. 5 dniach, chociaż wiadomo, że im dłużej postoją, tym nabiorą lepszego smaku. Z podanych powyżej składników wyszły mi 4 słoiki o pojemności 810 ml.

Jak pasteryzować słoiki z ogórkami z curry na zimę?

Przygotować garnek, który pomieści 4 słoiki o pojemności 810 ml. Na dnie garnka ułożyć materiałową ściereczkę, a następnie włożyć słoiki i zalać je wodą do 3/4 ich wysokości. Wodę doprowadzić do wrzenia, a następnie moc palnika zmniejszyć na minimum i przykryć garnek pokrywką. Gotować słoiki przez ok. 15 minut. Wyłączyć palnik, a słoiki wyciągnąć z garnka (uważając, by nie łapać ich za nakrętki, bo mogą się rozszczelnić). Postawić słoiki do góry dnem na blacie kuchennym i przykryć ściereczką. Słoiki z ogórkami w curry i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Ogórki curry na zimę przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu – najlepiej w piwnicy.

Jak pasteryzować ogórki w słoikach na zimę w piekarniku?

Wedle uznania słoiki z przetworami możecie zamiast w kąpieli wodnej, pasteryzować w piekarniku. Jest to tak zwana pasteryzacja “na sucho”. W tym celu należy ułożyć wszystkie słoiki na blaszce wyłożonej ściereczką, ale tak, by słoiki siebie nie dotykały ani ścianek piekarnika. Zimne słoiki należy wkładać do zimnego piekarnika, a te zalane gorącą zalewą już do lekko nagrzanego piekarnika, by pod wpływem różnicy temperatur słoiki nie pękły. Jeśli wkładacie zimne słoiki, to kolejnym etapem jest włączenie piekarnika i ustawienie temperatury (góra-dół, bez termoobiegu, na max. 120-130 st. C). Czas pasteryzacji liczy się od momentu pełnego nagrzania piekarnika (czyli do tych 120-130 st.) – od tego momentu dla ogórków curry należy mierzyć 15 minut. Po tym czasie piekarnik należy wyłączyć, a słoiki zostawić w środku przy lekko uchylonych drzwiczkach przez jeszcze co najmniej 30 minut. Po tym czasie słoiki można wyłożyć na blat, nakrętką do dołu (czyli ustawić słoiki do góry dnem), by sprawdzić, czy są szczelnie zamknięte i nie przeciekają. Przykryć je ściereczką i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Następnie przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu – najlepiej w piwnicy.

przepis na ogórki curry

ogórki w zalewie curry

4.8 / 5 ( 417 głosów )

12 thoughts on “Ogórki w curry”

    1. Octu 5% można dać wtedy więcej – posmakować zalewę, czy jest odpowiednio kwaśna :)
      A po gorczycę, to by trzeba było jednak wracać do sklepu ;)

  1. Ja też robię ogórki w curry ale nie obieram ich tylko odcinam trochę /około 1 cm / końcówki. Są dużo lepsze i smaczniejsze a ponadto chrupiące i twarde. Obrane są miękkie. Będziecie robili później już tylko w ten sposób. Znajomym którym poleciłem ten przepis są zachwyceni. Spróbujcie a nie pożałujecie. Pozdrawiam

  2. Jak ma być właściwie, w składnikach są 3 czubate łyżeczki przyprawy curry a poniżej w opisie 2 czubate łyżeczki przyprawy curry. Zrobiłam z 3 łyżeczek bo zauważyłam za późno, czy będą za pikantne?

    1. Mają być 3 czubate :)
      Przy opisie wykonania musiało mi się niestety kliknąć obok, stąd ta pomyłka.
      Dziękuję za uwagę :)

  3. Może głupie pytanie, ale co tam ;)
    Po co w ogórkach drążyć te nasionka? Oczywiście jeśli są to wielkie ogórasy to rozumiem, ale czy w średniakach to konieczne?
    Pozdrawiam :)

    1. Jak nie wydrążysz to później będziesz miała żur w słoiku a nie dobre ogórki. Średniaki też lepiej przekroić i wyciąć środek. Jak masz małe ogórki jeszcze bez miękkiego środka to nie trzeba tego wykrawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here