ogórki w miodzie przepis

Ogórki w miodzie


Ogórki w miodzie – to pyszne, chrupiące kawałki ogórków o miodowym posmaku. Takie plasterki ogórków w zalewie miodowej to świetny dodatek do imprezowych przekąsek, zwłaszcza do koreczków. Koniecznie musicie wypróbować nasz sprawdzony przepis na ogórki z miodem!


Ogórki w miodzie

Słodkie pikle z ogórków są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, więc kiedy sezon ogórkowy trwa, to warto pokusić się o takie przetwory. Tak jak wcześniej wspomniałam ogórki w miodzie w postaci koreczków świetnie sprawdzają się na wszelkiego rodzaju imprezach, np. na grillu z przyjaciółmi, czy też jako zakąska na Sylwestra (o którym pewnie jeszcze nie myślicie, ale to super sprawa otworzyć taki słoiczek w środku zimy, nabić ogórka na wykałaczkę, dodać parę dodatków i pyszna przekąska gotowa!).

Może Wam się wydawać, że miód średnio pasuje do ogórków, ale uwierzcie mi na słowo, że jak tylko wypróbujecie ten przepis, to ogórki z miodem w postaci chrupiących kąsków skradną Wasze serca i przypomną o słonecznym lecie w okresie jesienno – zimowym.

Ogórki w miodzie – Składniki:

Składniki do słoików na ogórki w miodzie:

  • 2 kg ogórków gruntowych średniej wielkości
  • pół łyżeczki gorczycy białej do słoika
  • pół ząbka czosnku do słoika
  • 1 liść laurowy do słoika
  • 2 ziarna ziela angielskiego do słoika
  • 2 ziarna pieprzu czarnego do słoika

Składniki na zalewę do ogórków z miodem:

  • 4,5 szklanki wody – 1125 ml
  • 4/5 szklanki octu spirytusowego 10% – ok. 200 ml
  • 1 szklanka cukru – ok. 210 g
  • 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 6 łyżek miodu

przetwory z ogorków

przetwory z ogórkami do słoika na zimę

ogórki na zimę

Przepis na ogórki z miodem:

  1. Ogórki przed wykonywaniem przetworów warto namoczyć przez 2-3 godziny w zimnej wodzie, zwłaszcza jeśli były kupowane w sklepie lub na targu, bądź o wiele wcześniej zrywane z krzaczka. Dzięki temu ogórki będą jędrne, a nie wysuszone.
  2. Następnie ogórki należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a potem osuszyć. W przypadku przetworów z ogórkami w miodzie nie obieram ich, lecz pozostawiam ze skórką.
  3. Umyte, osuszone ogórki ze skórką pokroić na dość grube plastry – ok. 1,5 – 2 cm grubości.
  4. Do garnka wlać składniki na zalewę (wodę, ocet, cukier oraz sól). Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć palnik. Odstawić na bok. Po lekkim przestudzeniu dodać do zalewy miód i dokładnie wymieszać. Zalewy miodowej wychodzi ok. 1,3 litra.
  5. Przygotować czyste i wyparzone 4 słoiki o pojemności 900 ml. Do każdego słoika wrzucić pół ząbka czosnku, pół łyżeczki ziaren gorczycy, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego oraz 2 ziarna pieprzu czarnego, a następnie wrzucić pokrojone w grube plastry ogórki. Zalać słoiki z ogórkami przestudzona zalewą i dokładnie zakręcić.
  6. Pasteryzować słoiki przez ok. 8 minut (woda w garnku powinna mieć temperaturę przybliżoną do temperatury zalewy). Więcej o pasteryzacji możecie przeczytać w tym poście poniżej. Smacznego!

ogórki z miodem na zimę

Jak pasteryzować słoiki z ogórkami w miodzie na zimę?

Na samym początku warto zadbać o dość wysoki garnek, który pomieści wszystkie słoiki z ogórkami miodowymi. Musi on być dość wysoki, by słoiki o pojemności 900 ml z niego nie wystawały. Na dno słoika należy wyłożyć materiałową ściereczkę, a na niej poukładać 4 słoiki z ogórkami w miodzie. Zalać słoje wodą do 3/4 ich wysokości. Doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie zmniejszyć moc palnika, by woda tylko lekko się gotowała. Przykryć garnek pokrywką. Od momentu zawrzenia wody gotować całość przez ok. 8 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik, a słoiki ostrożnie wyciągnąć z garnka i ustawić na blacie kuchennym do góry dnem. Przykryć je suchą ściereczką i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Następnie można je przenieść do spiżarki lub do piwnicy (w chłodne, suche i zacienione miejsce).


ogórki w zalewie miodowej

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 odpowiedzi na “Ogórki w miodzie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.