Ogórki w miodzie – to pyszne, chrupiące kawałki ogórków o miodowym posmaku. Takie plasterki ogórków w zalewie miodowej to świetny dodatek do imprezowych przekąsek, zwłaszcza do koreczków. Koniecznie musicie wypróbować nasz sprawdzony przepis na ogórki z miodem!
Ogórki w miodzie
Słodkie pikle z ogórków są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, więc kiedy sezon ogórkowy trwa, to warto pokusić się o takie przetwory. Tak jak wcześniej wspomniałam ogórki w miodzie w postaci koreczków świetnie sprawdzają się na wszelkiego rodzaju imprezach, np. na grillu z przyjaciółmi, czy też jako zakąska na Sylwestra (o którym pewnie jeszcze nie myślicie, ale to super sprawa otworzyć taki słoiczek w środku zimy, nabić ogórka na wykałaczkę, dodać parę dodatków i pyszna przekąska gotowa!).
Może Wam się wydawać, że miód średnio pasuje do ogórków, ale uwierzcie mi na słowo, że jak tylko wypróbujecie ten przepis, to ogórki z miodem w postaci chrupiących kąsków skradną Wasze serca i przypomną o słonecznym lecie w okresie jesienno – zimowym.
Ogórki w miodzie – Składniki:
Składniki do słoików na ogórki w miodzie:
- 2 kg ogórków gruntowych średniej wielkości
- pół łyżeczki gorczycy białej do słoika
- pół ząbka czosnku do słoika
- 1 liść laurowy do słoika
- 2 ziarna ziela angielskiego do słoika
- 2 ziarna pieprzu czarnego do słoika
Składniki na zalewę do ogórków z miodem:
- 4,5 szklanki wody – 1125 ml
- 4/5 szklanki octu spirytusowego 10% – ok. 200 ml
- 1 szklanka cukru – ok. 210 g
- 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej
- 6 łyżek miodu
Przepis na ogórki z miodem:
- Ogórki przed wykonywaniem przetworów warto namoczyć przez 2-3 godziny w zimnej wodzie, zwłaszcza jeśli były kupowane w sklepie lub na targu, bądź o wiele wcześniej zrywane z krzaczka. Dzięki temu ogórki będą jędrne, a nie wysuszone.
- Następnie ogórki należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a potem osuszyć. W przypadku przetworów z ogórkami w miodzie nie obieram ich, lecz pozostawiam ze skórką.
- Umyte, osuszone ogórki ze skórką pokroić na dość grube plastry – ok. 1,5 – 2 cm grubości.
- Do garnka wlać składniki na zalewę (wodę, ocet, cukier oraz sól). Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć palnik. Odstawić na bok. Po lekkim przestudzeniu dodać do zalewy miód i dokładnie wymieszać. Zalewy miodowej wychodzi ok. 1,3 litra.
- Przygotować czyste i wyparzone 4 słoiki o pojemności 900 ml. Do każdego słoika wrzucić pół ząbka czosnku, pół łyżeczki ziaren gorczycy, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego oraz 2 ziarna pieprzu czarnego, a następnie wrzucić pokrojone w grube plastry ogórki. Zalać słoiki z ogórkami przestudzona zalewą i dokładnie zakręcić.
- Pasteryzować słoiki przez ok. 8 minut (woda w garnku powinna mieć temperaturę przybliżoną do temperatury zalewy). Więcej o pasteryzacji możecie przeczytać w tym poście poniżej. Smacznego!
Jak pasteryzować słoiki z ogórkami w miodzie na zimę?
Na samym początku warto zadbać o dość wysoki garnek, który pomieści wszystkie słoiki z ogórkami miodowymi. Musi on być dość wysoki, by słoiki o pojemności 900 ml z niego nie wystawały. Na dno słoika należy wyłożyć materiałową ściereczkę, a na niej poukładać 4 słoiki z ogórkami w miodzie. Zalać słoje wodą do 3/4 ich wysokości. Doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie zmniejszyć moc palnika, by woda tylko lekko się gotowała. Przykryć garnek pokrywką. Od momentu zawrzenia wody gotować całość przez ok. 8 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik, a słoiki ostrożnie wyciągnąć z garnka i ustawić na blacie kuchennym do góry dnem. Przykryć je suchą ściereczką i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Następnie można je przenieść do spiżarki lub do piwnicy (w chłodne, suche i zacienione miejsce).

Czy można pasteryzowac w piekarniku?
Rewelacyjny pomysł. Muszę spróbować.
Zrobiłam na próbę kilka słoików i już żałuję, że tak mało… są przepyszne!!!!
Dzień dobry, po ilu dniach można przeprowadzić degustację? Ile dni powinny postać, żeby można było cieszyć się smakiem?
Właśnie zaczęłam pasteryzować. Jestem ciekawa smaku
A w jakim celu suszy się ogórki ??
Ja dodaję jeszcze plaster cebuli i po kilka plastrów marchewki
Czy miód może być sztuczny?
Czy miód może być sztuczny?
Robię dziś z 4ech kg. A jestem już po kanapkowych z tego bloga
Super :)) Cieszę się bardzo ;*
Polecam wypróbować, bo są takie delikatne w smaku i bardzo smaczne :)
Czy miód może być sztuczny?
Ja używałam miodu od Cioci z pasieki, aczkolwiek myślę, że sztuczny też da radę :)
Zalewa jest pyszna. Octowa i słodka. Jak lubię ;)))
brzmi pysznie :)