ogórki w musztardzie przepis

Ogórki w musztardzie


Ogórki w musztardzie – to kolejny z naszych obowiązkowych przetworów z ogórków na zimę. Takie ogórki z musztardą sarepską są lekko ostre, a jednocześnie nieco słodkie dzięki słodko-kwaśnej zalewie. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu lub zagryzka na imprezę.


Przepis na ogórki w musztardzie na zimę do słoików

Oprócz tradycyjnych ogórków kiszonych, czy też konserwowych na naszych półkach w piwnicy nie może zabraknąć różnego rodzaju sałatek z ogórków do słoików na zimę. Co roku też wymyślamy nowe smaki jeśli chodzi o przetwory i tak oto w ten sposób nasze zapasy zimowe z roku na rok są coraz bardziej urozmaicone. Do ogórków w musztardzie moim zdaniem najlepiej jest użyć musztardy sarepskiej, chociaż niektórzy dodają musztardę francuską lub delikatesową. Jednak moim zdaniem, zwłaszcza ta ostatnia, nie nadaje takiej fajnej ostrości ogórkom jak musztarda sarepska. Dodatkowo u nas do każdego słoika wrzucamy czosnek, ziele angielskie i liście laurowe, więc w ten oto sposób powstają ogórki w musztardzie z czosnkiem.


Przepis na ogórki w zalewie musztardowej jest dziecinnie prosty, więc na pewno takie przetwory udadzą się każdemu. A dzięki zalewie musztardowej ogórki stają się po prostu nieziemskie w smaku :) W skład zalewy wchodzi m.in. ocet, więc poniższy przepis to takie niby ogórki konserwowe z musztardą. Wedle uznania ogórki możecie obrać lub pozostawić ze skórka. Ja osobiście wolę je w wersji z obraną skórką, a dodatkowo jeśli ogórki są duże lub średnie już z miękkim środkiem, to wycinam dodatkowo z nich gniazda nasienne. Na koniec gotowe słoiki należy zapasteryzować, by móc wzbogacić swoje przetwory o ogórki w musztardzie na zimę. Jak pasteryzować słoiki w piekarniku lub kąpieli wodnej możecie przeczytać na samym końcu tego wpisu.
Ogórki w zalewie musztardowej może nie wyglądają najpiękniej, ale uwierzcie mi na słowo, że nadrabiają smakiem, więc gorąco zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu na ogórki z musztardą sarepską i czosnkiem.

ogórki z musztardą przepis


Ogórki w musztardzie – Składniki:

Składniki na zalewę do ogórków w musztardzie:

  • 4 szklanki wody (1 litr)
  • 1 szklanka octu (250 ml)
  • 1 i 1/3 szklanki cukru – ok. 280 g
  • 5 lekko czubatych łyżek musztardy sarepskiej (lub innej ostrej)
  • 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej

Dodatkowe składniki:

  • 2 kg średnich ogórków gruntowych
  • do każdego słoika po 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, pół ząbka czosnku (lekko zmiażdżonego nożem)

ogórki z musztardą

ogórki w zalewie musztardowej przepis

Przepis na ogórki z musztardą:

  1. Jeśli używacie ogórków zerwanych bezpośrednio chwilę wcześniej z krzaczka, to nie musicie ich moczyć. Jeśli jednak kupowane na rynku lub w sklepie, gdzie istnieje ryzyko, że nico się ‘wysuszyły’, to warto je namoczyć w zimnej wodzie przez ok. 2-3 godziny, by były jędrne, a nie wysuszone. Następnie ogórki dokładnie umyć i osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Wedle uznania możecie je obrać lub pozostawić ze skórką. W przypadku przepisu na ogórki w musztardzie, wolę je w wersji obranej.
  2. Przygotować zalewę. W tym celu do garnka wlać wodę i ocet, wsypać cukier oraz 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej. Doprowadzić zalewę do wrzenia i w tym momencie dodać musztardę. Całość dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą rózgi kuchennej. Gotować zalewę przez 2 minuty. Następnie wyłączyć palnik i pozostawić zalewę do lekkiego ostudzenia.
  3. Przygotować 6 słoików o objętości 540 ml.  Na dno każdego słoika dać ziele angielskie, liść laurowy i czosnek (lekko zmiażdżony nożem). Obrane (lub pozostawione ze skórką – wedle uznania) ogórki gruntowe pokroić wzdłuż na ćwiartki. Następnie włożyć je do umytych słoików. Uzupełnić słoiki wcześniej przygotowaną zalewą musztardową. Należy pamiętać, by co jakiśczas zalewę przemieszać podczas przelewania jej do słoików, ponieważ musztarda nie rozpuszcza się całkowicie i lubi osiadać na dnie garnka. Kolejno dokładnie pozakręcać słoiki i je zapasteryzować. O metodach pasteryzacji możecie poczytać w tym wpisie poniżej. Ogórki z musztardą w słoikach na zimę przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. Smacznego!

ogórki w zalewie musztardowej

Przetwory z ogórków na zimę

Co roku robię sporo przetworów na zimę. Wśród nich zdecydowanie królują ogórki w postaci kiszonej, konserwowej, czy wszelkiego rodzaju różnych pikli i sałatek. Najczęściej do przetworów używam ogórków z ogródka mojej mamy lub teściowej, a w drodze wyjątku od naszej “Pani Warzywko” z osiedlowego, sprawdzonego warzywniaka. Wtedy mogę mieć gwarancję, że ogórki nie są przesycone nawozami, a przetwory wyjdą przepyszne. Jednymi z moich ulubionych przetworów są ogórki w zalewie musztardowej, na które macie właśnie przepis powyżej, ale wsród ulubieńców są także ogórki w curry oraz przepis na ogórki w zalewie gyros. Jeżeli jeszcze nie wypróbowaliście tych przepisów, to gorąco polecam spróbować! :) Wszystkie przetwory znajdziecie tutaj: przetwory z ogórków do słoików na zimę.

Jak pasteryzować słoiki z ogórkami w zalewie musztardowej na zimę?

Na samym początku warto zadbać o odpowiednio duży garnek, który pomieści wszystkie składniki i pozwoli zalać je wodą do 3/4 ich wysokości. W przypadku ogórków w zalewie musztardowej potrzebny będzie garnek, który pomieści 6 słoików o objętości 540 ml. Odpowiednio duży garnek sprawi, że nie będzie trzeba czekać podwójnie na zapasteryzowanie się słoików, tylko wszystkie gotują się za jednym razem. Tak więc – taki garnek należy wyłożyć na dnie materiałową ściereczką, potem włożyć słoiki i zalać je wodą do 3/4 ich wysokości. Wodę doprowadzić do wrzenia, a następnie moc palnika zmniejszyć na minimum i przykryć garnek pokrywką. Gotować słoiki przez ok. 10 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik, a słoiki wyciągnąć z garnka. Postawić je do góry dnem na blacie kuchennym i przykryć ściereczką. Słoiki z ogórkami w musztardzie pozostawić do ostudzenia, a następnie przenieść je do spiżarki lub do piwnicy (ważne, by było to chłodne, suche i zacienione miejsce) – i można cieszyć się smakiem ogórków musztardowych przez cały rok!

Jak pasteryzować ogórki w musztardzie w słoikach na zimę w piekarniku?

Metod pasteryzacji jest wiele. Jedni robią to w garnku, inni w zmywarce, a jeszcze inni w piekarniku. U nas w dużej mierze uzależnione jest to od ilości słoików, które zamierzamy pasteryzować. Gdy jest ich mało, to pasteryzujemy je w garnku, a gdy zdecydowanie więcej, to wolimy w tym celu użyć piekarnika. Jeśli do pasteryzacji wybierzecie piekarnik, to najpierw należy blaszkę wyłożyć ściereczką lub papierem do pieczenia. Słoiki nie powinny dotykać ani siebie ani ścian piekarnika. Zimne słoiki należy wkładać do zimnego piekarnika, a te zalane gorącą zalewą już do lekko nagrzanego piekarnika, by pod wpływem różnicy temperatur słoiki nie pękły. Jeśli pasteryzowane mają być zimne słoiki, to kolejnym etapem jest włączenie piekarnika i ustawienie temperatury (góra-dół, bez termoobiegu, na max. 120-130 st. C). Czas pasteryzacji liczy się od momentu pełnego nagrzania piekarnika (czyli do tych 120-130 st.) – od tego momentu dla ogórków w zalewie musztardowej należy mierzyć 10 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a słoiki zostawić wewnątrz piekarnika przy lekko uchylonych drzwiczkach przez jeszcze  co najmniej 30 minut. Następnie słoiki wyciągnąć z piekarnika i poukładać na blacie nakrętką do dołu, by sprawdzić ich szczelność. Przykryć słoiki ściereczką i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Następnie przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu – najlepiej w piwnicy lub spiżarce.


przetwory na zimę
ogórki z musztardą i czosnkiem

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Ogórki w musztardzie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.