ogórki w zalewie gyros przepis

Ogórki w zalewie gyros


Ogórki w zalewie gyros – to nasza kolejna propozycja na pyszne przetwory z ogórków na zimę. Dodatek przyprawy gyros sprawia, że zalewa wychodzi naprawdę smaczna, więc polecamy wypróbować ten przepis na ogórki w zalewie gyros.


Przetwory z ogórków na zimę

Większość pewnie tworzy co roku tradycyjne przetwory na zimę, takie jak ogórki kiszone, czy też ogórki konserwowe (koniecznie zobaczcie najlepszy przepis na ogórki konserwowe wg przepisu mojej Babci), ale czasami warto do swojej kuchni wpuścić coś nowego. My co roku staramy się wprowadzić jakieś nowe smaki wśród zapasów na zimę, bo nie lubimy ulegać monotonii w kuchni. Dzięki temu poznajemy nowe pyszności, którymi możemy się z Wami podzielić. Tak jest i w tym przypadku, bo ogórki w zalewie gyros naprawdę są godne polecenia. Jeśli lubicie słodko-kwaśne zalewy, to wypróbujcie również jeden z naszych ulubionych przepisów na ogórki na zimę, czyli na ogórki w curry. A wszystkim tym, którzy by chcieli podać nieco inne koreczki na Sylwestra, polecamy takie ze słoika :) Wystarczy je tylko w tę wystrzałową noc w roku ponabijać na wykałaczki i gotowe! Spójrzcie tutaj -> przepis na koreczki z ogórków i papryki.

Poniższa sałatka z ogórków w przyprawie gyros to nasza propozycja na sałatkę z ogórków do słoików na zimę. My kroimy ogórki na grube plastry, a marchewkę na bardzo cieniutkie plasterki za pomocą robota kuchennego. Wy oczywiście wedle uznania możecie zarówno i ogórki i marchewkę pokroić w cienkie plasterki za pomocą szatkownicy lub marchewkę zetrzeć na wiórki. Nam jednak najbardziej odpowiada właśnie wersja z grubymi plastrami ogórka i cienki plastrami marchewki.

Jeśli chodzi o samą przyprawę gyros, to możecie użyć przyprawy dowolnej firmy, która najbardziej odpowiada Wam smakowo. Zwykle minusem gotowych mieszanek przypraw jest duża zawartość soli w ich składzie, aczkolwiek tutaj sól i tak się przyda jako produkt konserwujący przetwory. W związku tym nie daję też więcej niż 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej, by sałatka nie wyszła za słona.

Ogórki gyros do słoików na zimę zbierają same pochwały wśród rodziny i znajomych, więc Wam również polecamy wypróbować ten przepis. A może już znacie ogórki z przyprawą gyros i robicie je co roku na zimę? Dajcie znać w komentarzach.

Ogórki w zalewie gyros – składniki:

  • ok. 2 kg średnich ogórków gruntowych
  • 2 duże marchewki – ok. 280 g
  • 3 średnie cebule – ok. 420 g
  • 2 duże ząbki czosnku – ok. 10 g
  • 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 2,5 szklanki cukru – ok. 550 g (jesli wolicie mniej słodkie przetwory – to możecie ilość cukru zmniejszyć np. do 2 szklanek)
  • 1 szklanka octu 10 % – 250 ml
  • pół szklanki oleju rzepakowego – 125 ml
  • 1 opakowanie przyprawy gyros (30g)

ogórki gyros do słoików na zimę

Przepis na Ogórki z przyprawą gyros:

  1. Jeśli używacie ogórków prosto zerwanych z krzaczka, to nie musicie ich moczyć. Jeśli jednak kupowane były w sklepie lub sporo wcześniej zrywane, to warto je namoczyć w zimnej wodzie przez ok. 2-3 godziny, by były jędrne, a nie wysuszone. Następnie ogórki dokładnie umyć i osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Wedle uznania możecie je obrać, ale ja pozostawiam je w skórce. Od ogórków odkroić końcówki, a resztę pokroić w grubsze plastry (ok. 0,5 cm). Pokrojone na plasterki ogórki przełożyć do dużej miski, a następnie zasypać je 2 płaskimi łyżkami soli kamiennej niejodowanej, dokładnie wymieszać i odstawić na bok.
  2. Cebule obrać, pokroić w piórka.
  3. Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
  4. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w cieniutkie plasterki (najlepiej za pomocą szatkownicy).
  5. Wszystkie warzywa (czosnek, cebulę i marchewkę) dodać do ogórków, przemieszać. Następnie dodać ocet, cukier, olej i przyprawę gyros. Całość dokładnie wymieszać, by cukier dobrze się rozpuścił. Odstawić miskę na ok. 8 godzin (od czasu do czasu przemieszać zawartość miski). W tym czasie ogórki powinny puścić sporo płynów (nie trzeba dolewać wody do zalewy).
  6. Po tych kilku godzinach ogórki wraz z warzywami przełożyć do słoików (u mnie 7 słoików o pojemności 540 ml) i uzupełnić je zalewą (sokami, które puściły warzywa wraz z octem, olejem itd.). Słoiki porządnie zakręcić i zapasteryzować. Jak to zrobić możecie przeczytać poniżej. Smacznego!


ogórki z przyprawa gyros przepis

Jak pasteryzować słoiki z ogórkami w przyprawie gyros na zimę?

Najpierw należy przygotować garnek – najlepiej taki, który na raz pomieści 7 słoiczków po 540 ml. Zaoszczędzi to Wam trochę czasu i nie będziecie musieli gotować słoików w dwóch partiach. Na dnie takiego garnka należy ułożyć materiałową ściereczkę, potem włożyć słoiki i zalać je wodą do 3/4 ich wysokości. Wodę doprowadzić do wrzenia, po czym moc palnika zmniejszyć na minimum i przykryć garnek pokrywką. Gotować słoiki przez ok. 10-15 minut (10 minut jeśli użyliście mniejszych słoików, a 15 minut jeśli użyliście tak jak ja słoików o pojemności 540 ml). Po tym czasie wyłączyć palnik, a słoiki wyciągnąć z garnka (uważając, by nie łapać ich za nakrętki, bo mogą się rozszczelnić). Postawić słoiki do góry dnem na blacie kuchennym i przykryć ściereczką. Słoiki z ogórkami w zalewie gyros pozostawić do całkowitego ostudzenia. Kiedy słoiki będą już zimne, można je spokojnie przenieść do spiżarki lub do piwnicy (ważne, by było to chłodne, suche i zacienione miejsce) – i można cieszyć się smakiem ogórków gyros przez cały rok!

Jak pasteryzować ogórki gyros w słoikach na zimę w piekarniku?

Każdy z nas ma swoją ulubioną metodę pasteryzacji. Jedni wolą na mokro w garnku, drudzy na sucho w piekarniku. U nas w dużej mierze uzależnione jest to od ilości słoików, które zamierzamy pasteryzować. Jeśli jest ich mało – wybieramy garnek, jeśli dużo – to pasteryzujemy je w piekarniku. Jeśli do pasteryzacji wybierzecie piekarnik, to w tym celu należy ułożyć wszystkie słoiki na blaszce wyłożonej ściereczką, ale w taki sposób, by słoiki nie dotykały ścianek piekarnika ani siebie nawzajem. Zimne słoiki należy wkładać do zimnego piekarnika, a te zalane gorącą zalewą już do lekko nagrzanego piekarnika, by pod wpływem różnicy temperatur słoiki nie pękły. Jeśli będziecie pasteryzować zimne słoiki, to kolejnym etapem jest włączenie piekarnika i ustawienie temperatury (góra-dół, bez termoobiegu, na max. 120-130 st. C). Czas pasteryzacji liczy się od momentu pełnego nagrzania piekarnika (czyli do tych 120-130 st.) – od tego momentu dla ogórków w zalewie gyros (w zależności od wielkości słoika – czytaj wyżej) należy mierzyć 10-15 minut. Po tym czasie piekarnik należy wyłączyć, a słoiki zostawić w środku przy lekko uchylonych drzwiczkach przez jeszcze co najmniej 30 minut. Po tym czasie słoiki można wyłożyć na blat. Ja najczęściej ustawiam je nakrętką do dołu, żeby sprawdzić szczelność słoików (czy dobrze się zamknęły i nic nie wycieka – jeśli wycieka, to warto wymienić wieczka i zapasteryzować słoik ponownie, by przetwory się nie popsuły). Po wyciągnięciu słoików z piekarnika przykryć je ściereczką i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Następnie przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu – najlepiej w piwnicy lub spiżarce.

ogórki w zalewie gyros

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 odpowiedzi na “Ogórki w zalewie gyros

    • SłodkaBabeczka :

      Na 7 słoików o pojemności 540 ml zalewy powinno wyjść idealnie – tak jak na załączonych zdjęciach.
      Zależy jak dużo zalewy Pani zabrakło?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.