Oliwki w cieście francuskim


Oliwki w cieście francuskim to pomysłowa, szybka przekąska. Świetnie się sprawdza na wszelkich imprezach i idealnie smakuje z sosem czosnkowym.

Jeśli szukacie jeszcze innych inspiracji na sylwestrowe menu to polecam wpisy: Sałatki na Sylwestra oraz Przekąski na Sylwestra


Oliwki w cieście francuskim – Składniki:

  • ok. 100g ciasta francuskiego
  • ok. 24 oliwki (użyłam 12 czarnych i 12 zielonych)
  • wykałaczki
  • żółtko do posmarowania ciasta

oliwki w cieście francuskim


 

Oliwki w cieście francuskim – Wykonanie:

  1. Ciasto pokroić w paseczki o szerokości ok. 1 cm (mniej więcej taka szerokość jak oliwki).
  2. Na środku każdego paska położyć oliwkę i owinąć ją z każdej strony ciastem (coś jakbyśmy pletli warkocza), następnie opleść kolejną oliwkę itd.
  3. Całość wbić na wykałaczkę, posmarować rozbełtanym żółtkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 15 minut (do zarumienienia)
  4. Podawać np. z sosem czosnkowym

 
oliwki w cieście francuskim

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 odpowiedzi na “Oliwki w cieście francuskim

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.