Oliwkowiec z czereśniami i delicjami

Oliwkowiec z czereśniami i delicjami


Uwielbiam delicje, zwłaszcza w białej czekoladzie, dlatego mając dzisiaj ochotę na coś słodkiego i szybkiego – stworzyłam oliwkowca z wiśniami i delicjami ;-) oto efekt:

Składniki

  • Jajko 4 jajka
  • Cukier 1 szklanka
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Olej 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie
  • Owoce ok. 1 kg owoców (najlepiej smakuje z czereśniami lub brzoskwiniami ; mogą być też wiśnie,śliwki)
  • Wiśniowe delicje w białej czekoladzie

Oliwkowiec z czereśniami i delicjami

Wykonanie:

  1. Jajka z cukrem ucieramy przy pomocy miksera.
  2. Gdy kryształki cukru prawie znikną, wlewamy cienkim strumieniem olej, wsypujemy proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mąkę ( partiami – pomału).
  3. Całość dokładnie mieszamy mikserem.
  4. Blachę (ja użyłam okragłej – 28cm) smarujemy tłuszczem i wlewamy ciasto.
  5. Na wierzchu układamy owoce oraz delicje.
  6. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 – 45 minut. na złoty kolor.
  7. Po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego, bądź ozdobić bitą śmietaną.

Oliwkowiec z czereśniami i delicjami

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 odpowiedzi na “Oliwkowiec z czereśniami i delicjami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.