Uwielbiam delicje, zwłaszcza w białej czekoladzie, dlatego mając dzisiaj ochotę na coś słodkiego i szybkiego – stworzyłam oliwkowca z wiśniami i delicjami ;-) oto efekt:
Składniki
- Jajko 4 jajka
- Cukier 1 szklanka
- Mąka pszenna 2 szklanki
- Olej 1/2 szklanki
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- Cukier waniliowy 1 opakowanie
- Owoce ok. 1 kg owoców (najlepiej smakuje z czereśniami lub brzoskwiniami ; mogą być też wiśnie,śliwki)
- Wiśniowe delicje w białej czekoladzie
Wykonanie:
- Jajka z cukrem ucieramy przy pomocy miksera.
- Gdy kryształki cukru prawie znikną, wlewamy cienkim strumieniem olej, wsypujemy proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mąkę ( partiami – pomału).
- Całość dokładnie mieszamy mikserem.
- Blachę (ja użyłam okragłej – 28cm) smarujemy tłuszczem i wlewamy ciasto.
- Na wierzchu układamy owoce oraz delicje.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 – 45 minut. na złoty kolor.
- Po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego, bądź ozdobić bitą śmietaną.
Bardzo udany wypiek. Zwykle robię takie ciasto z jogurtem. Pozdrawiam:) http://napiecyku.wordpress.com/
Fajna nazwa! Z tymi delicjami to super pomysł, Babeczko! ;)
Bardzo ciekawy pomysł!
Babeczko, jak zawsze u ciebie smakowicie:) już mi ślinka cieknie na sam widok:) Delicje- smak mojego dzieciństwa;)
Wyjątkowe ciasto :)
Mmmm co za pyszności Nam serwujesz;)
takie ciacho mm :))