Omlet – przepis podstawowy


Podane składniki wystarczą na 2 omlety o średnicy 20cm

Składniki

  • Jajka 4
  • Masło 2 łyżki
  • Sól szczypta
  • Pieprz opcjonalnie

DSC08769

  1. Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli, pieprzu, rozkłócić trzepaczką do jajek.
  2. Masło rozpuścić na patelni na średnim płomieniu. Wlać masę jajeczną. Zwiększyć płomień.
  3. Podważać co kilka sekund masę, by surowe jajko wypływało na wolne miejsce patelni i ścięło się szybciej. Omlet należy smażyć nie dłużej niż 1-2 mnuty.
  4. Po ścięciu się masy jajecznej, złożyć omlet na pół. Przed złożeniem można już nałożyć na omlet farsz, a następnie złożyć go na pół, bądź można nakładać farsz już na złożony na talerzu omlet.
  5. Omlet najławiej ściągnąć z patelni trzymając ją skośnie i jedym żywym ruchem zsuwając omlet na talerz. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Omlet – przepis podstawowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.