Polecam artykuł o właściwościach brokułów oraz o sposobie ich przygotowywania: Brokuły – właściwości, przepisy
Składniki
- na 1 omlet – śr. patelni: 28cm
- Jajko 4 jajka
- Masło 2 łyżki do omletu
- Masło do smażenia
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku, opcjonalnie
- Brokuł kilka różyczek
- Czosnek 1-2 ząbki
Wykonanie:
- Przygotować masę na omlet wg przepisu: Omlet – przepis podstawowy
- Brokuły ugotować al dente. Polecam artykuł o właściwościach brokułów oraz o sposobie ich przygotowywania: Brokuły – właściwości, przepisy
- Następnie na patelni rozpuścić odrobinę masła, wrzucić brokuły, przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko podsmażyć.
- Omlet smażyć na patelni o gładkiej powierzchni. Po 1-2 minutach złożyć na pół, zsunąć na talerz. Nałożyć na niego brokuły.
- Można podawać np. z sosem czosnkowym (przepis)
brokuły są genialne! :) A na omlecie jeszcze nie próbowałam, czas to zmienić!
Jaki pyszny omlecik :)) Brokuły bardzo lubię :))
uwielbiam brokuły ale szczerze z jajkami to tylko w sałatce :)
Pozdrawiam serdecznie !
mniam! chętnie bym takiego zjadła :)
ja jestem uzależniona od brokułków :)
takie śniadania to ja lubię:)