Omlet z brokułami
Śniadania i kolacje

Omlet z brokułami

Polecam artykuł o właściwościach brokułów oraz o sposobie ich przygotowywania: Brokuły – właściwości, przepisy

Składniki

  • na 1 omlet – śr. patelni: 28cm
  • Jajko 4 jajka
  • Masło 2 łyżki do omletu
  • Masło do smażenia
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku, opcjonalnie
  • Brokuł kilka różyczek
  • Czosnek 1-2 ząbki
Omlet z brokułami

Wykonanie:

  1. Przygotować masę na omlet wg przepisu: Omlet – przepis podstawowy
  2. Brokuły ugotować al dente. Polecam artykuł o właściwościach brokułów oraz o sposobie ich przygotowywania: Brokuły – właściwości, przepisy
  3. Następnie na patelni rozpuścić odrobinę masła, wrzucić brokuły, przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko podsmażyć.
  4. Omlet smażyć na patelni o gładkiej powierzchni. Po 1-2 minutach złożyć na pół, zsunąć na talerz. Nałożyć na niego brokuły.
  5. Można podawać np. z sosem czosnkowym (przepis)
Rate this post

6 thoughts on “Omlet z brokułami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.