Kocham kurki
Składniki
- na 1 omlet – śr. patelni: 28cm
- Jajko 4 jajka
- Masło 2 łyżki do omletu
- Masło 1 łyżka do smażenia
- Sól do smaku
- Pieprz opcjonalnie, do smaku
- Kurki szklanka
- Czosnek 1-2 ząbki
Wykonanie:
- Przygotować masę na omlet wg tego przepisu: Omlet – przepis podstawowy
- Na drugiej patelni rozpuścić masło, wrzucić dobrze oczyszczone kurki, przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek i smażyć chwilę, mieszając co jakiś czas.
- Na gładkiej patelni zacząć smażyć omlet.
- Kurki można nałożyć na smażący się omlet i przykryć je drugą połową omletu (a następnie zsunąć na talerz), bądź na gotowy już omlet nałożyć farsz z kurek. Smacznego!
Kurki są dobre :) Zawsze za nimi czekam.
Latem jajecznica lub omlet z kurkami to u mnie pozycja obowiązkowa :)
kurek jeszcze w tym sezonie nie jadłam ;)
cudo i moje kochane kurki!:)
wygląda świetnie, chętnie bym tez takiego zjadła:)
zjadłabym taki obiad mmm :)
oj, ale królewskie śniadanko by było! Pycha! :-)