Omlet z pieczarkami
Śniadania i kolacje

Omlet z pieczarkami

Na śniadanie – alternatywa dla jajecznicy. Dodatkowo polecam na jeszcze gorące pieczarki posypać starty ser.

Składniki

  • na 2 omlety o śr.20cm
  • Jajko 4 jajka
  • Masło 2 łyżki
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Pieczarki kilka
  • Oliwa z oliwek
  • Ser żółty opcjonalnie

Omlet z pieczarkami

Wykonanie:

  1. Całe jaja wbić do miski, dodać szczyptę soli oraz pieprz, ubić delikatnie trzepaczką.
  2. Pieczarki pokroić na pół, usmażyć na oliwie z oliwek, pod koniec doprawiając solą i pieprzem.
  3. Masło rozgrzać na patelni w średniej temperaturze. Wlać masę jajeczną. Zwiększyć płomień.
  4. Podważać masę co kilka sekund, by szybciej się ścięła, uważając jednocześnie, by nie rozwalić omletu.
  5. Po utworzeniu się sztywnej warstwy złożyć omlet na pół.
  6. Patelnie trzymać skośnie i jednym, sprawnym ruchem zsunąć omlet na talerz. Nałożyć pieczarki.
  7. Ewentualnie całość można posypać startym żółtym serem. Smacznego!
Rate this post

2 thoughts on “Omlet z pieczarkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.