Na śniadanie – alternatywa dla jajecznicy. Dodatkowo polecam na jeszcze gorące pieczarki posypać starty ser.
Składniki
- na 2 omlety o śr.20cm
- Jajko 4 jajka
- Masło 2 łyżki
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- Pieczarki kilka
- Oliwa z oliwek
- Ser żółty opcjonalnie
Wykonanie:
- Całe jaja wbić do miski, dodać szczyptę soli oraz pieprz, ubić delikatnie trzepaczką.
- Pieczarki pokroić na pół, usmażyć na oliwie z oliwek, pod koniec doprawiając solą i pieprzem.
- Masło rozgrzać na patelni w średniej temperaturze. Wlać masę jajeczną. Zwiększyć płomień.
- Podważać masę co kilka sekund, by szybciej się ścięła, uważając jednocześnie, by nie rozwalić omletu.
- Po utworzeniu się sztywnej warstwy złożyć omlet na pół.
- Patelnie trzymać skośnie i jednym, sprawnym ruchem zsunąć omlet na talerz. Nałożyć pieczarki.
- Ewentualnie całość można posypać startym żółtym serem. Smacznego!
to jest to, co uwielbiam:) i do tego pieczareczki.. poezja:D
Jakie śliczne te pieczarki.Takie nie wysmażone na wiór;) Bardzo apetyczne śniadanko:)