omlet ze szparagami

Omlet ze szparagami


Omlet ze szparagami to propozycja na pyszne śniadanie, idealne na leniwy poranek. Omlet przygotowany w poniższy sposób to cenne źródło kwasu foliowego i wapnia, więc sprawdzi się idealnie jako danie na śniadanie dla kobiet w ciąży, o ile użyjecie oczywiście sera pasteryzowanego (takie informacje na pewno będą podane na opakowaniu).


Jak zrobić omlet ze szparagami?

Omlet ze szparagami wyśmienicie smakuje z dodatkiem sera Gruyère (jeśli jesteście w ciąży, to zwróćcie jednak uwagę, by był on z mleka pasteryzowanego, ponieważ w sklepie częściej można napotkać na ten z mleka niepasteryzowanego – a tego nie zaleca się w ciąży), czyli szwajcarskiego sera, który produkowany jest z krowiego mleka. Ma on łagodny oraz lekko orzechowy smak. Jeśli nie możecie go nigdzie dostać, to spokojnie możecie go zastąpić innym twardym serem, np. Parmezanem lub Grana Padano.

szparagi gotowane na patelni

Omlet ze szparagami – Składniki:

  • ok. 1/3 pęczka zielonych szparagów – ok. 150 g – u mnie 5 średnich sztuk
  • 2 jajka
  • 3 białka
  • 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 1 czubata łyżeczka masła
  • ok 20 g sera Gruyère lub innego twardego sera, np. Grana padano, Parmezan
  • sól i pieprz do smaku

jajka na omlet omlet podczas smażenia

Przepis na omlet ze szparagami:

  1. Szparagi ugotować al dente (na półtwardo) w osolonej wodzie. Ja te 5 sztuk szparagów przygotowałam na patelni. W tym celu na rozgrzaną patelnię należy wlać ok. 300-400 ml wrzątku, posolić go, a następnie wrzucić do niego szparagi i gotować je przez około 3-5 minut (w zależności od grubości szparagów) – czyli do czasu aż będą al dente, czyli ugotowane na półtwardo. Po tym czasie wrzucić szparagi na sitko, przelać zimną wodą i pozostawić do odcedzenia.
  2. Do miski wbić 2 całe jajka, 3 białka, dodać śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Za pomocą rózgi kuchennej wymieszać na jednolitą masę.
  3. Twardy ser (np. Parmezan, Grana Padano, Gruyère) zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  4. W międzyczasie na patelni roztopić czubatą łyżeczkę masła, zwiększyć płomień i wlać masę jajeczną. Smażyć przez kilka sekund (w zależności, czy użyjecie mniejszej lub większej patelni oraz tego czy omlet będzie grubszy czy bardziej cienki – to czas ten może wynosić od 10 do 20-30 sekund) do czasu aż spód omletu się zetnie. Następnie należy omlet delikatnie podnieść za pomocą łopatki i unieść jego brzegi, by płynna masa z wierzchu mogła spłynąć na patelnię.
  5. gdy spod omletu będzie już ścięty, a wierzch jeszcze lekko wilgotny, to należy na połowę omletu wyłożyć wcześniej ugotowane zielone szparagi i posypać je startym serem. Złożyć omlet na pół, tak by przykryć szparagi drugą częścią omletu i smażyć jeszcze chwilę, do czasu aż ser się rozpuści. Na koniec zsunąć omlet delikatnie na talerz i gotowe! Smacznego!


omlet ze szparagami zielonymi

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.