omlet

Omlet


Omlet to nic innego jak jajeczna potrawa w formie placka. Można go dowolnie wzbogacać i najrozmaitsze dodatki, dzięki czemu za każdym razem może smakować inaczej. U nas poniżej przepis na omlet w wersji podstawowej z dodatkiem szczypiorku, sera i pomidorków koktajlowych. Jeśli szukacie pysznego pomysłu na śniadanie, to gorąco zachęcam do

Omlet przepis

Każdy ma jakiś tam swój przepis na omlet. Jedni robią go z samych jajek, a inni tak jak ja z odrobiną mleka lub słodkiej śmietanki, by nadać mu większej delikatności. Oczywiście czasami zdarza mi się zrobić wersję z samych jajek, ale osobiście uważam, że warto dodać to mleko lub śmietankę – omlet wychodzi wtedy bardziej puszysty i delikatniejszy w smaku. Jako dodatki najczęściej oczywiście pojawia się u nas szczypiorek oraz szynka. Poniżej wersja też z serem i pomidorkami, którą gorąco zachęcam wypróbować, bo roztopiony ser w omlecie fajnie podkreśla smak całego dania.

omlet przepis

Poniższe składniki dotyczą ilości produktów przeznaczonych na jednego średniej wielkości omleta.

Składniki:

  • 2 jajka rozmiar M
  • 1 łyżka mleka
  • 1 lekko czubata łyżka masła
  • szczypta soli

Dodatki: wedle uznania – u mnie tym razem, jako dodatek do wersji podstawowej pojawił się szczypiorek (2 gałązki), ser żółty (ok. 20 g) i pomidorki koktajlowe (5 sztuk)

Przepis na omlet:

  1. Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli i łyżkę mleka (lub słodkiej śmietanki), a następnie rozkłócić trzepaczką do jajek, najlepiej za pomocą okrężnych ruchów, by jak najwięcej powietrza wtłoczyć do masy jajecznej. Tę czynność wykonywać przez ok. pół minuty.
  2. Masło rozpuścić na patelni na nie za dużym płomieniu (najlepiej masło klarowane, a gdy będziecie używać zwykłego masła, to najlepiej roztopić je na małym ogniu, by się nie przypaliło). Kolejno wlać masę jajeczną i od razu zwiększyć płomień na średni (lub większy – musicie wyczuć swoją kuchenkę gazową – masa musi się ścinać, ale nie przypalać).
  3. Podważać co kilka sekund masę (najlepiej za pomocą drewnianej łopatki odchylać boki omleta, by surowe jajko wypływało na wolne miejsce patelni i ścięło się szybciej. Omlet na dużej patelni należy smażyć nie dłużej niż 1-2 minuty, by go za bardzo nie wysuszyć i nie przypalić. W przypadku małej patelni, takiej jak moja (średnica spodu to 15 cm) – omlet wychodzi nieco grubszy i czas smażenia można wydłużyć do 2-3 minut.
  4. Po ścięciu się masy jajecznej, złożyć omlet na pół. Przed złożeniem można już nałożyć na omlet farsz (u mnie był to szczypiorek, pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz starty ser żółty), a następnie złożyć go na pół. Ja na koniec przykrywam jeszcze patelnię pokrywką na 15-20 sekund, by ser ładnie się roztopił. Dodatki można też nakładać na już złożony na talerzu omlet – wszystko zależy od Waszych upodobań.
  5. Omlet najłatwiej ściągnąć z patelni trzymając ją skośnie i jednym żywym ruchem zsuwając omlet na talerz. Smacznego!

Jeśli lubicie dania z jajek, to pyszna jest też moja jajecznica z boczkiem i cebulką. A dla osób, które mają ochotę poeksperymentować ze smakami polecam szakszukę. Zachęcam również do przejrzenia moich innych przepisów kulinarnych.

jak zrobić omlet przepis na omlet puszysty omlet

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Omlet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.