Omlet to nic innego jak jajeczna potrawa w formie placka. Można go dowolnie wzbogacać i najrozmaitsze dodatki, dzięki czemu za każdym razem może smakować inaczej. U nas poniżej przepis na omlet w wersji podstawowej z dodatkiem szczypiorku, sera i pomidorków koktajlowych. Jeśli szukacie pysznego pomysłu na śniadanie, to gorąco zachęcam do
Omlet przepis
Każdy ma jakiś tam swój przepis na omlet. Jedni robią go z samych jajek, a inni tak jak ja z odrobiną mleka lub słodkiej śmietanki, by nadać mu większej delikatności. Oczywiście czasami zdarza mi się zrobić wersję z samych jajek, ale osobiście uważam, że warto dodać to mleko lub śmietankę – omlet wychodzi wtedy bardziej puszysty i delikatniejszy w smaku. Jako dodatki najczęściej oczywiście pojawia się u nas szczypiorek oraz szynka. Poniżej wersja też z serem i pomidorkami, którą gorąco zachęcam wypróbować, bo roztopiony ser w omlecie fajnie podkreśla smak całego dania.
Poniższe składniki dotyczą ilości produktów przeznaczonych na jednego średniej wielkości omleta.
Składniki:
- 2 jajka rozmiar M
- 1 łyżka mleka
- 1 lekko czubata łyżka masła
- szczypta soli
Dodatki: wedle uznania – u mnie tym razem, jako dodatek do wersji podstawowej pojawił się szczypiorek (2 gałązki), ser żółty (ok. 20 g) i pomidorki koktajlowe (5 sztuk)
Przepis na omlet:
- Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli i łyżkę mleka (lub słodkiej śmietanki), a następnie rozkłócić trzepaczką do jajek, najlepiej za pomocą okrężnych ruchów, by jak najwięcej powietrza wtłoczyć do masy jajecznej. Tę czynność wykonywać przez ok. pół minuty.
- Masło rozpuścić na patelni na nie za dużym płomieniu (najlepiej masło klarowane, a gdy będziecie używać zwykłego masła, to najlepiej roztopić je na małym ogniu, by się nie przypaliło). Kolejno wlać masę jajeczną i od razu zwiększyć płomień na średni (lub większy – musicie wyczuć swoją kuchenkę gazową – masa musi się ścinać, ale nie przypalać).
- Podważać co kilka sekund masę (najlepiej za pomocą drewnianej łopatki odchylać boki omleta, by surowe jajko wypływało na wolne miejsce patelni i ścięło się szybciej. Omlet na dużej patelni należy smażyć nie dłużej niż 1-2 minuty, by go za bardzo nie wysuszyć i nie przypalić. W przypadku małej patelni, takiej jak moja (średnica spodu to 15 cm) – omlet wychodzi nieco grubszy i czas smażenia można wydłużyć do 2-3 minut.
- Po ścięciu się masy jajecznej, złożyć omlet na pół. Przed złożeniem można już nałożyć na omlet farsz (u mnie był to szczypiorek, pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz starty ser żółty), a następnie złożyć go na pół. Ja na koniec przykrywam jeszcze patelnię pokrywką na 15-20 sekund, by ser ładnie się roztopił. Dodatki można też nakładać na już złożony na talerzu omlet – wszystko zależy od Waszych upodobań.
- Omlet najłatwiej ściągnąć z patelni trzymając ją skośnie i jednym żywym ruchem zsuwając omlet na talerz. Smacznego!
Jeśli lubicie dania z jajek, to pyszna jest też moja jajecznica z boczkiem i cebulką. A dla osób, które mają ochotę poeksperymentować ze smakami polecam szakszukę. Zachęcam również do przejrzenia moich innych przepisów kulinarnych.
jak dla mnie to jajecznica w wersji rozbełtanej. ale każdy ma swoje definicje. ;)