Serowe oponki – to takie jakby pączki serowe, których głównym składnikiem jest właśnie twaróg. Jeśli lubicie mój przepis na przepyszne mini pączki z twarogu, to koniecznie wypróbujcie również ten przepis na oponki! Na pewno się nie zawiedziecie!
Przepis na oponki serowe:
Jak zrobić oponki z serem?
Do wykonania takich oponek z serem twarogowym można użyć twarogu w kostce, który najpierw należy zmielić 3 razy w maszynce do mielenia mięsa lub też można użyć gotowego twarogu sernikowego z wiaderka, ale warto, by był to dobrej jakości twaróg i odpowiednio gęsty (a nie rzadki i wodnisty).
Oponki serowe są bardzo smaczne, lekkie i puszyste. Nie trzeba ich odstawiać do wyrośnięcia tak jak oponki drożdżowe, gdyż rosną one same podczas smażenia. Zamiast drożdży w tym przypadku używamy sody oczyszczonej. Oponki z tego przepisy są najlepsze na świecie, więc koniecznie go wypróbujcie :) Nawet jeszcze przed Tłustym Czwartkiem! :)
Serowe oponki – Składniki:
Składniki na ciasto na oponki serowe:
- 0,5 kg sera półtłustego lub tłustego (może być z wiaderka, ale gęsty, np. z Piątnicy)
- 0,5 kg mąki pszennej (u mnie Wrocławska, typ 500) = 3 szklanki + 1 czubata łyżka
- pół szklanki cukru = czyli 6 czubatych łyżek = ok. 100 g
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub 16g cukru z prawdziwą wanilią)
- 4 żółtka
- 1 lekko czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu (spirytusu lub wódki)
- 250g kwaśnej gęstej śmietany 18% = 6 czubatych łyżek
Oponki serowe – Dodatkowe składniki:
- tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy (4 szklanki = 1 litr)
- lukier lub cukier puder do oprószenia oponek
- obręcz o średnicy ok. 8 cm i kieliszek z otworem o średnicy ok. 3,5 cm
*szklanka o pojemności 250 ml
Przepis na serowe oponki:
- Ser przecisnąć przez praskę kilka razy lub zmielić w maszynce 3-krotnie, by nabrał gładkiej konsystencji. Można też użyć sera z wiaderka – ja najczęściej używam gęstego twarogu sernikowego z Piątnicy. Jeśli użyjecie rzadszego twarogu, to najpierw warto zlać z niego serwatkę, by nie był zbyt wodnisty.
- Mąkę przesiać przez sitko, wrzucić do dużej miski, dodać biały ser (twaróg), cukier zwykły i wanilinowy, żółtka, sodę, ocet (spirytus lub wódkę) oraz gęstą śmietanę. Zagnieść na jednolite ciasto. Może być ono nieco klejące, ale z czasem wyrabiania powinno kleić się coraz mniej. Wyrobione ciasto na oponki oprószyć mąką, podzielić na 4 kawałki. Wziąć pierwszy kawałek i rozwałkować go na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1- 1,5 cm. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać foremką (lub szklanką) duże kółka, a w środku mniejsze kółeczka za pomocą mniejszej foremki lub kieliszka (bądź nakrętki). Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem zagnieść ponownie z resztą ciasta, ponownie rozwałkować kolejną porcję, wykrawać oponki i tak dalej aż do wyczerpania całego ciasta. Z podanych składników wychodzi ok. 40 cieńszych lub 30 grubszych oponek z sera twarogowego. Każdą wyciętą oponkę odkładać na bok na blat oprószony mąką (by się do niego nie przykleiły).
- Do szerokiego garnka wlać około 1 litr oleju. Rozgrzać olej. Wrzucić mały kawałek ciasta i sprawdzić, czy olej już skwierczy, a ciasto wypływa na powierzchnię – jeśli tak, to jest on idealnie nagrzany. Smażyć oponki partiami, delikatnie wkładając je na rozgrzany olej po kilka sztuk. Gdy oponka wypłynie na powierzchnię i przyrumieni się od spodu, to należy obrócić ją na drugą stronę i również smażyć do czasu zarumienienia. Jeśli oponki słabo się rumienią – zwiększyć płomień; jeśli zaś za szybko robią się brązowe, to moc palnika należy zmniejszyć. Po usmażeniu oponek odkładać je na talerze wyłożone ręcznikami papierowymi, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Następnie można je polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są w dniu smażenia. Smacznego! Mam nadzieję, że będą Ci smakować moje oponki serowe! :-)
Podziel się opinią w komentarzu lub na facebooku. Dzięki Twojej opinii inni użytkownicy będą wiedzieć czy moje oponki serowe są warte zrobienia :-)
Polecam również przepis na: pączki serowe w 5 minut!




Dziś zrobiłam oponki.Wyszły pyszne.Myślę że zrobię je jeszcze nie raz.
Zrobiłam i bardzo smaczne wnuki się zajadaly
Proporcje troszkę nie bardzo, mało ser czuć (dałem z wiaderka PRESIDENTA).Ale możliwe że ja potrzebuje więcej. Ciasto troszkę długo trzeba wyrabiać, ale poza tym SUPER ,i niech nikt nie marudzi że- babcia to super robiła-i te nie podobne. Wyrastają puszyste ,są bardzo smaczne. Warto spróbować .BARDZO POLECAM.
Mariusz(robiłem wg. przepisu wyszły super) Dzięki.
Niestety , nie maja nic wspólnego z oponkami serowymi, które u mnie w domu wychodziły tak puszyste ze aż puste były w srodku- te to zwykle gnioty. Strata czasu i produktu
Wystarczy spojrzeć na zdjęcia moich oponek :) Też są puszyste i mają ‘dziurki’. Najwidoczniej wykonała Pani przepis niezgodnie z moimi poradami. Pozdrawiam.
Polecam ten przepis jest naprawdę świetny a oponki są wyśmienite nawet na następny dzień
Polecam ten przepis jest naprawdę świetny a oponki są wyśmienite nawet na następny dzień
Ciasto idealnie, nie klei się. Oponki wyszły leciutkie i pyszne
Proszę o informację ile pączków wychodzi z tej porcji. Dziękuję i smacznego życzę
Z podanych składników wychodzi ok. 40 cieńszych lub 30 grubszych oponek z sera twarogowego.
Są przepyszne , godne polecenia znikały z talerza w mgnieniu oka
Nie mam spirytusu i szczerze nie za bardzo wirn gdzie w Dublinie kupic Czy mozna zastapic wodka?
Tak, można.
Ja do oleju dodaję łyżkę octu i nie potrzeba spirytusu
Pierwszy raz się spotkałam z tym że spirytus dodajemy do tłuszczu. Zawsze dodaje się do ciasta aby w czasie smażenia parował i ciasto nie nasiąkało tłuszczem. Tak mnie uczono w szkole i tego się trzymam. Proszę mi wytłumaczyć jakie zadanie ma spełniać spirytus dodany do tłuszczu?
Ma takie samo zadanie jak spirytus dodany do ciasta :)
Pewnie że można. Też tak robię.
Pozdrawiam z życzę smacznego
Są przepyszne. Mniam
Oponki takie ze nie można oderwać się od jedzenia. Pyszne bardzo chrupiące. Mniam.
może być wódka do oleju zamiast spirytusu ?
Uwielbiam te oponki, moja babcia jest mistrzynią :)