Oreo fudge, czyli domowe krówki Oreo. Baaaardzo słodki deser, idealny do popołudniowej gorzkiej kawy.
Oreo fudge, czyli domowe krówki Oreo
Powiem tak… jest to naprawdę słodki deser :) coś dla ekstremalnych słodyczo-maniaków :) Na raz nie da się zjeść tego zbyt dużo, co z resztą można wywnioskować po poniższych składnikach. Krówki Oreo na raz jestem w stanie zjeść maksymalnie 2 kosteczki i to tylko i wyłącznie w towarzystwie gorzkiej kawy :) Ale to nie zmienia faktu, że są pyszne!
Tak więc jeśli lubicie słodkości, oreo i białą czekoladę, to gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu.
Oreo Fudge – Składniki:
- 400 g połamanej białej czekolady
- 300 g mleka skondensowanego zagęszczonego słodzonego np SM Gostyń
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 55 g masła
- szczypta soli
- 176 g ciastek Oreo (1 opakowanie standardowe)
Przepis na Oreo fudge:
- Przygotować kwadratową blaszkę o wymiarach ok. 18,5 cm x 18,5 cm. Dno i boki wyłożyć przezroczystą folią spożywczą.
- Do garnuszka wlać słodzone mleko skondensowane oraz pokruszoną na mniejsze kawałki białą czekoladę oraz miękkie masło. Podgrzewać na bardzo małym ogniu (lub w kąpieli wodnej), cały czas mieszając i uważając, by nie przypalić masy.
- Gdy składniki już się ze sobą połączą należy wtedy dodać szczyptę soli oraz 1 łyżkę ekstraktu waniliowego. Wymieszać ponownie, by masa była całkowicie gładka. Zestawić garnek z palnika.
- Kolejno pokruszyć 3/4 ciasteczek (niewielką część na bardzo drobne kawałki, prawie, że proszek; a resztę na małe kawałeczki), a 1/4 ciasteczek w całości odstawić na bok.
- Do wyżej przygotowanej masy wsypać pokruszone ciasteczka i dokładnie wymieszać. Przelać masę do blaszki wyłożonej folią i wyrównać. Pozostałą 1/4 ciasteczek połamać na połówki lub ćwiartki i powciskać je na wierzch masy. Odstawić całość do ostudzenia najpierw w temperaturze pokojowej, a gdy calkowicie ostygnie, to schować do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, by masa całkowicie stężała.
- Po całkowitym stężeniu masy można ją pokroić na mniejsze kawałeczki (u mnie 16 sztuk). Takie krówki Oreo można przechowywać w lodówce do 7 dni. Smacznego!
Jeśli lubicie ciasteczka Oreo, to polecam także przepis na domowe lody Oreo.
Smakowity deser! Lubią czarną gorzką i oreo. :)