oreo fudge
Desery Słodkości

Oreo fudge

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 5 minut | Czas gotowania/pieczenia : 5 minut | Porcje : 20 kawałków

Oreo fudge, czyli domowe krówki Oreo. Baaaardzo słodki deser, idealny do popołudniowej gorzkiej kawy.


Oreo fudge, czyli domowe krówki Oreo

Powiem tak… jest to naprawdę słodki deser :) coś dla ekstremalnych słodyczo-maniaków :) Na raz nie da się zjeść tego zbyt dużo, co z resztą można wywnioskować po poniższych składnikach. Krówki Oreo na raz jestem w stanie zjeść maksymalnie 2 kosteczki i to tylko i wyłącznie w towarzystwie gorzkiej kawy :) Ale to nie zmienia faktu, że są pyszne!

Tak więc jeśli lubicie słodkości, oreo i białą czekoladę, to gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu.

oreo fudge przepis

Oreo Fudge – Składniki:

  • 400 g  połamanej białej czekolady
  • 300 g mleka  skondensowanego  zagęszczonego słodzonego np SM Gostyń
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 55 g masła
  • szczypta soli
  • 176 g ciastek Oreo (1 opakowanie standardowe)

krówki oreo przepis

Przepis na Oreo fudge:

  1. Przygotować kwadratową blaszkę o wymiarach ok. 18,5 cm x 18,5 cm. Dno i boki wyłożyć przezroczystą folią spożywczą.
  2. Do garnuszka wlać słodzone mleko skondensowane oraz pokruszoną na mniejsze kawałki białą czekoladę oraz miękkie masło. Podgrzewać na bardzo małym ogniu (lub w kąpieli wodnej), cały czas mieszając i uważając, by nie przypalić masy.
  3. Gdy składniki już się ze sobą połączą należy wtedy dodać szczyptę soli oraz 1 łyżkę ekstraktu waniliowego. Wymieszać ponownie, by masa była całkowicie gładka. Zestawić garnek z palnika.
  4. Kolejno pokruszyć 3/4 ciasteczek (niewielką część na bardzo drobne kawałki, prawie, że proszek; a resztę na małe kawałeczki), a 1/4 ciasteczek w całości odstawić na bok.
  5. Do wyżej przygotowanej masy wsypać pokruszone ciasteczka i dokładnie wymieszać. Przelać masę do blaszki wyłożonej folią i wyrównać. Pozostałą 1/4 ciasteczek połamać na połówki lub ćwiartki i powciskać je na wierzch masy. Odstawić całość do ostudzenia najpierw w temperaturze pokojowej, a gdy calkowicie ostygnie, to schować do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, by masa całkowicie stężała.
  6. Po całkowitym stężeniu masy można ją pokroić na mniejsze kawałeczki (u mnie 16 sztuk). Takie krówki Oreo można przechowywać w lodówce do 7 dni. Smacznego!

Jeśli lubicie ciasteczka Oreo, to polecam także przepis na domowe lody Oreo.

krówki oreo

5 / 5 ( 3 głosów )

1 thought on “Oreo fudge”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here