Orientalna sałatka z ananasem i grillowaną piersią z kurczaka
Składniki
Pierś kurczaka 1 sztuka
Sałata lodowa 3 liście
Pomidory truskawkowe kilka (lub koktajlowe)
Ananas 3 plastry
Sok z ananasa 1 łyżka
Miód 2 łyżki
Ketchup 1 łyżka
Oliwa z oliwek odrobina
Przyprawa do gyrosa 1 sztuka
Wykonanie:
Filet z kurczaka wkładamy do miski. Dodajemy przyprawę do gyrosa i oliwę z oliwek, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Na talerzu rozkładamy liście sałaty lodowej.
Dwa plastry ananasa kroimy na pół. kładziemy na sałacie. Jeden plasterek ananasa kroimy w kostkę.
Kurczaka wyjmujemy z marynaty, pieczemy na grillu (ew. w piekarniku lub smażymy na patelni grillowej) tak, by był zrumieniony z zewnątrz i soczysty w środku.
Upieczonego kurczaka kroimy w plasterki, układamy na talerzu. Posypujemy go ananasem, który wcześniej pokroiliśmy w kosteczkę.
Małe pomidorki kroimy na pół i rozrzucamy na talerzu.
Przygotowujemy sos: 2 duże łyżki miodu + 1 łyżka soku z ananasa + 1 łyżka ketchupu. Polewamy nim sałatkę. Smacznego!
Znam ten smak :)
super; podoba mi się ta salatka
zabieram ją do siebie;) pychota!
Oooo, mniam. Kolejna potrawa do mojego menu :)
Ooo wygląda pysznie:)