ciasto orzechowa dama bez pieczenia
Ciasta bez pieczenia Wypieki

Orzechowa Dama bez pieczenia

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 30 minut | Czas gotowania/pieczenia : 3 minuty | Porcje : 30 kawałków

Orzechowa dama bez pieczenia to pyszne i dość szybkie w wykonaniu ciasto bez pieczenia, więc polecam je szczególnie osobom, które nie mają piekarnika. Oczywiście tych, co mają piekarnik, również zachęcam do wypróbowania przepisu, ponieważ ciasto jest naprawdę warte wypróbowania.


Orzechowa dama bez pieczenia przepis

Pewnie już część z Was zauważyła, że Orzechowa dama, to słodkości inspirowane słynnym ciastem 3 bit, z tą różnicą, że ciasto 3 bit w swoim składzie nie ma kakaowych herbatników ani orzechów włoskich. Oczywiście obowiązkowo pojawia się krem budyniowy, masa kajmakowa oraz bita śmietana.

Jeśli lubicie orzechy włoskie, to przy okazji polecam Wam ciasto Orzechowiec, które pojawia się u nas obowiązkowo na każde święta.

Orzechowa dama – Składniki:

Składniki na krem budyniowy:

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 łyżki cukru zwykłego
  • 170 g masła

Składniki na masę śmietankową:

  • 660 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 150 ml wrzątku

Dodatkowe składniki:

  • ok. 220 g jasnych herbatników Petit Beurre – ok. 40 sztuk ciasteczek o wymiarach 6 cm x 5 cm
  • 110 g ciemnych herbatników – ok. 18 sztuk ciasteczek o wymiarach 5 x 6,5 cm
  • 1 puszka masy kajmakowej (460 g)
  • 150-200 g orzechów włoskich

Przepis na ciasto Orzechowa Dama bez pieczenia:

Jak zrobić masę budyniową:

  1. Masło wyciągnąć odpowiednio wcześniej z lodówki, by zdążyło zmięknąć.
  2. W 100 ml mleka wymieszać proszki budyniowe wraz z cukrem zwykłym i wanilinowym. Pozostałe 400 ml mleka zagotować i do wrzącego mleka wlać masę budyniową, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Gotować przez chwilę aż masa budyniowa odpowiednio zgęstnieje. Po ugotowaniu zestawić budyń z palnika. Przykryć garnek folią spożywczą tak, by folia stykała się z powierzchnią budyniu. Odstawić do całkowitego ostygnięcia, najlepiej w temperaturze pokojowej.
  3. Ważne jest, by przed przygotowaniem kremu, zarówno budyń i masło były w tej samej temperaturze (najlepiej pokojowej), dzięki czemu będzie mniejsze ryzyko, że krem się zwarzy.
  4. Masło utrzeć za pomocą miksera (na wysokich obrotach) na jasny puch. Kolejno dodawać łyżka po łyżce budyniu, miksując do czasu uzyskania jednolitej masy. Nie miksować zbyt długo, by nie zwarzyć kremu.

Jak zrobić masę śmietankową:

  1. Do miseczki wsypać 4 łyżeczki żelatyny i zalać ją 150 ml wrzątku (chyba, że na opakowaniu napisano inaczej – może to się różnić w zależności od producenta żelatyny). Dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia, pilnując, by żelatyna nadal pozostała płynna (by nie stężała).
  2. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę (30% lub 36%) ubić na sztywno wraz z cukrem. Kiedy masa będzie już sztywna, wlać powoli płynną żelatynę i zmiksować na małych obrotach do czasu połączenia się składników.

orzechowa dama

Jak zrobić Orzechową Damę bez pieczenia?

  1. Na blaszce o wymiarach 25 cm x 30 cm wyłożyć folię spożywczą. Na dni wyłożyć jasne herbatniki, a na nich rozsmarować połowę masy kajmakowej. Na wierzch wyłożyć drugą warstwę jasnych herbatników.
  2. Kolejno wyłożyć masę budyniową, wyrównać ją i następnie wyłożyć ciemne herbatniki. Posmarować je drugą połową masy kajmakowej. Wyłożyć ubitą śmietanę, wyrównać. Wstawić ciasto do lodówki (wcześniej przykryć, bo śmietana lubi ‘łapać’ zapachy z lodówki).
  3. Na suchej patelni podprażyć, do lekkiego zarumienienia, posiekane orzechy włoskie. Odstawić do ostudzenia. Kolejno posypać podprażonymi orzechami ciasto, przykryć je i ponownie schować do lodówki na kilka godzin, by masy stężały, a herbatniki nieco zmiękły. Ciasto Orzechowa dama najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!


ciasto orzechowa dama
orzechowa dama ciasto
ciasto z orzechami i kajmakiem

4.8 / 5 ( 65 głosów )

1 thought on “Orzechowa Dama bez pieczenia”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.