orzechowiec

Orzechowiec


Orzechowiec to pyszne ciasto z orzechami, które z dnia na dzień smakuje coraz lepiej. Dlatego też warto je przygotować na 1-2 dni wcześniej, by zdążyło odpowiednio zmięknąć i nabrać smaku. Ciasto Orzechowiec idealnie sprawdza się jako ciasto na święta, a także na wszelkiego rodzaju imprezach, jak urodziny, czy imieniny. Znika z talerzy w mgnieniu oka, więc gorąco polecam ten przepis!


Ciasto Orzechowiec

Jeśli macie nadmiar orzechów włoskich w domu i zastanawiacie się co z nimi zrobić, to koniecznie wypróbujcie przepis na to ciasto. Pyszne blaty plus krem i orzechy w słodkiej masie karmelowej, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. U nas to ciasto często gości właśnie na Boże Narodzenie oraz na wszelkich imprezach rodzinnych, gdyż cala rodzina, a także nasi znajomi uwielbiają Ciasto Orzechowiec.

Orzechowca należy przygotować minimum 24 godziny przed podaniem, ponieważ miodowe blaty ciasta muszą mieć nieco czasu, by zmięknąć pod wpływem budyniowego kremu. Oczywiście jeśli chcecie, to możecie zrobić domowy budyń, ja jednak postanowiłam użyć tym razem gotowych budyniów w paczce, gdyż nie każdy z Was ma wagę i potem budynie wychodzą Wam niezbyt gęste, przez co ostatecznie krem budyniowy się nie udaje i rozlewa. Więc jeśli są tu osoby początkujące w kuchni, to na początek warto właśnie zrobić Ciasto Orzechowiec na gotowych budyniach, a w miarę zebranego doświadczenia przerzucić się na robienie domowego budyniu.

Do zrobienia tego ciasta użyłam formy do pieczenia o wymiarach 23 cm x 33 cm.

ciasto orzechowiec

Orzechowiec – Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka rozmiar M
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 100 g masła, schłodzonego
  • 110 g cukru drobnego do wypieków (pół szklanki)
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

Masa orzechowa:

  • 300 g orzechów włoskich (łuskanych)
  • 5 łyżek cukru
  • 100 g masła
  • 3 łyżki miodu płynnego

Krem do przełożenia:

  • 110 g cukru drobnego do wypieków (pół szklanki)
  • 2 opak. budyniu śmietankowego bez cukru (2 x 40 g)
  • 750 ml mleka (3 szklanki)
  • 200 g masła, miękkiego (1 kostka)
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 220 g dżemu z czarnej porzeczki (100% owoców)

*szklanka o pojemności 250 ml
budyń

Przepis na ciasto Orzechowiec:

Jak zrobić masę orzechową?

  1. Orzechy dokładnie obrać z łupin. Posiekać na mniejsze kawałki (najlepiej takie około 0,5 cm) lub niewiele większe).
  2. W garnuszku, na małym ogniu rozpuścić masło. Dodać cukier i miód, wymieszać za pomocą rózgi kuchennej do uzyskania jednolitej masy.
  3. Pod koniec dodać posiekany orzechy i chwilę jeszcze gotować, ciągle mieszając, do czasu aż karmel zacznie lekko gęstnieć i oklejać orzechy. Lekko ostudzić (ale nie całkowicie, najlepiej żeby masa nie była gorąca, ale wciąż lekko płynna).

Jak zrobić blaty ciasta do Orzechowca?

  1. Mąkę przesiać przez sitko do miski, dodać cukier drobny do wypieków, sodę oczyszczoną, miód, jajka oraz masło pokrojone w mniejszą kostkę. Zagnieść całość na jednolitą masę, a następnie podzielić na 2 równe części. Moje kula ciasta ważyła ok. 940 gramów, wiec podzieliłam ją na 2 części o wadze 470 gramów.
  2. Jedną część rozwałkować i wylepić nią spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Moja blaszka miała wymiary 23 cm x 33 cm. Nakłuć ciasto widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu) przez ok. 12 minut.
  3. Drugą część również rozwałkować i wylepić nią spód takiej samej blaszki (23 x 33 cm). Ponakłuwać ciasto widelcem. Następnie wyłożyć masę orzechową i równomiernie rozprowadzić ją po całym cieście. Również piec  w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu) przez ok. 12 minut.
  4. Oba upieczone blaty ciasta odstawić do całkowitego ostudzenia.

Jak zrobić krem budyniowy:

  1. Masło wyciągnąć odpowiednio wcześniej z lodówki, by zdążyło w tym czasie naturalnie zmięknąć. Należy pamiętać, że budyń także będzie stygł kilka godzin.
  2. Oba proszki budyniowe wymieszać z 250 ml mleka.
  3. Pozostałe mleko (500 ml) zagotować z cukrem, dodać rozpuszczone proszki budyniowe i gotować na małej mocy palnika ciągle mieszając do zgęstnienia. Budyniu nie należy mieszać zbyt długo, by nie popsuć jego konsystencji, aczkolwiek należy pamiętać, że masa musi przez chwilę ‘bąbelkować’, by odpowiednio odparować.
  4. Zestawić garnek z palnika i przykryć budyń folią spożywczą tak, by folia dotykała powierzchni budyniu. Zapobiegnie to powstawaniu kożucha. Odstawić do całkowitego ostudzenia, w temperaturze pokojowej.
  5. Ważne jest to, by budyń i masło miały tę samą temperaturę pokojową, co pozwala zapobiec zwarzeniu się kremu.
  6. Miękkie masło delikatnie posolić i ubijać za pomocą miksera, na najwyższych obrotach, na jasną puszystą masę.
  7. Budyń nieco ‘rozbić’ za pomocą miksera, by nie był taki zwarty. Następnie dodawać go do ubitego masła, łyżka po łyżce, cały czas miksując i dodając kolejną łyżkę dopiero wtedy, gdy masło połączy się z poprzednią porcją budyniu w jednolitą masę. Miksować tylko do  czasu połączenia się składników. Zbyt długie miksowanie spowoduje nadmierne ucieplenie kremu i zwarzenie się go.

Orzechowiec – składanie ciasta w całość:

  1. Upieczony blat ciasta bez orzechów posmarować równomiernie dżemem porzeczkowym. Następnie wyłożyć krem budyniowy i wyrównać go na całej powierzchni. Kolejno na wierzch nałożyć drugi blat ciasta. Przkryć blaszkę folią i wstawić ciasto do lodówki na minimum 24 godziny, by blaty ciasta zdążyły nieco zmięknąć. Ciasto najlepiej smakuje po 2-3 dniach. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.