Owsiany koktajl z borówek – to idealny koktajl okołotreningowy :) Świetnie się sprawdzi również jako drugie śniadanie lub podwieczorek dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.
Owsiany koktajl z borówek – Składniki:
- 200 ml napoju migdałowego (u mnie mleko migdałowe Alpro), ale można też użyć napoju kokosowego lub owsianego
- 100 g borówek
- 1 łyżka otrąb owsianych – ok. 10 g
- 1 czubata łyżka migdałów w płatkach (lub orzechów nerkowca) – ok. 10 g
- listki świeżej mięty do dekoracji
Przepis na owsiany koktajl z borówek:
- Borówki umyć, osuszyć, wrzucić do blendera. Dodać napój migdałowy, łyżkę otrąb owsianych oraz czubatą łyżkę migdałów w płatkach. Odstawić całość na ok. 5-10 minut, by otręby nieco napęczniały, a następnie zmiksować na jednolitą masę.
- Zblendowany koktajl przelać do szklanki. Ozdobić listkami świeżej mięty oraz kilkoma świeżymi borówkami amerykańskimi.
Cały napój (czyli 1 porcja) ma ok. 2,2 WW (wymienników węglowodanowych) oraz 213 kcal.
Dzięki dodatkowi otrębów owsianych koktajl ten pozostawia uczucie sytości na dłużej, a także zapobiega gwałtownym wzrostom cukru. Warto również dodać, że otręby są bogatym źródłem błonnika, zaś same borówki warto jeść, ponieważ wspomaga pamięć, pracę układu pokarmowego (w tym wątroby), polepsza wzrok, a także ma działanie antyoksydacyjne więc jest cennym składnikiem w profilaktyce chorób nowotworowych. Borówka amerykańska poza cukrzykom zalecana jest także osobom z nadciśnieniem.
Polecam również wypróbować przepis na: koktajl truskawkowy z bananem.
