Owsiany koktajl z borówek


Owsiany koktajl z borówek – to idealny koktajl okołotreningowy :) Świetnie się sprawdzi również jako drugie śniadanie lub podwieczorek dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.


Owsiany koktajl z borówek – Składniki:

  • 200 ml napoju migdałowego (u mnie mleko migdałowe Alpro), ale można też użyć napoju kokosowego lub owsianego
  • 100 g borówek
  • 1 łyżka otrąb owsianych – ok. 10 g
  • 1 czubata łyżka migdałów w płatkach (lub orzechów nerkowca) – ok. 10 g
  • listki świeżej mięty do dekoracji

koktajl z borówek i otrębów

Przepis na owsiany koktajl z borówek:

  1. Borówki umyć, osuszyć, wrzucić do blendera. Dodać napój migdałowy, łyżkę otrąb owsianych oraz czubatą łyżkę migdałów w płatkach. Odstawić całość na ok. 5-10 minut, by otręby nieco napęczniały, a następnie zmiksować na jednolitą masę.
  2. Zblendowany koktajl przelać do szklanki. Ozdobić listkami świeżej mięty oraz kilkoma świeżymi borówkami amerykańskimi.

Cały napój (czyli 1 porcja) ma ok. 2,2 WW (wymienników węglowodanowych) oraz 213 kcal.

Dzięki dodatkowi otrębów owsianych koktajl ten pozostawia uczucie sytości na dłużej, a także zapobiega gwałtownym wzrostom cukru. Warto również dodać, że otręby są bogatym źródłem błonnika, zaś same borówki warto jeść, ponieważ wspomaga pamięć, pracę układu pokarmowego (w tym wątroby), polepsza wzrok, a także ma działanie antyoksydacyjne więc jest cennym składnikiem w profilaktyce chorób nowotworowych. Borówka amerykańska poza cukrzykom zalecana jest także osobom z nadciśnieniem.

Polecam również wypróbować przepis na: koktajl truskawkowy z bananem.


owsiany koktajl z borówek

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.