pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie (gniazdka)


Pączki hiszpańskie –  to słodkości, które lubię zajadać nie tylko na Tłusty Czwartek. Jestem ich wielką miłośniczką i kocham je zdecydowanie bardziej niż zwykłe pączki drożdżowe. Ich minusem jest jedynie to, że mają sporo kalorii, ale od czasu do czasu lubię się na nie skusić. Jeśli też lubicie pączki hiszpańskie zwane również pączkami wiedeńskimi bądź gniazdkami, to gorąco zapraszam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu.


Pączki hiszpańskie

Pewnie część z Was, która śledzi mojego bloga od początku jego istnienia, pamięta o tym, że na blogu był już wpis z przepisem na gniazdka. Jednak zdjęcia były robione w 2013 roku starym telefonem, a sam przepis nie był dość szczegółowy, dlatego postanowiłam dodać go ponownie. Mam nadzieję, że teraz pączki hiszpańskie lepiej wyglądają, a przepis opisany krok po kroku sprawi, że te pączki wiedeńskie udadzą się każdemu, nawet tym początkującym w kuchni.

Pączki hiszpańskie, wiedeńskie, a może gniazdka?

Te słodkości to chyba jedyne takie, które figurują aż pod tyloma nazwami. U mnie zwykło się mówić na nie gniazdka, a po przeprowadzce do Bydgoszczy dowiedziałam się, że to wcale nie są gniazdka, a wianuszki! Nikt w ogóle nie wiedział o co mi chodzi, jak mówię, że “ooo, zjadłabym sobie gniazdko“. W Wielkopolsce zaś zwykło się na nie mówić po prostu pączki poznańskie. Najczęściej funkcjonującą nazwą są chyba jednak pączki hiszpańskie oraz pączki wiedeńskie. A przez niektórych pospolicie nazywane ciastkiem parzonym, gdyż pączki hiszpańskie to nic innego jak smażone ciasto parzone. Tak więc jak widzie pączki hiszpańskie mają tyle różnych nazw, że aż czasami trudno się połapać w różnych regionach, kto o czym mówi :)

Gniazdka poznańskie

Pączki z ciasta parzonego, czyli Gniazdka poznańskie są bardzo delikatne, a podczas smażenia rosną jak szalone, więc pamiętajcie, by w środku kółeczka jakie tworzycie zostawić odpowiednią przestrzeń. Im szersza tylka (taka ok. 1 cm) tym lepiej – gniazdka wyjdą ładniejsze kształtem. Moje były robione mniejszą tylką (o średnicy 7 mm) i mają nieco różne kształty, ale obojętnie jak wyglądają, to smakują przepysznie! Gorąco polecam!

gniazdka poznańskie przepis

Jaki sprzęt będzie dodatkowo potrzebny do zrobienia gniazdek?

  • Szeroki garnek lub patelnia o grubym dnie – im szersza, tym lepiej, bo więcej pączków zmieści się podczas jednej partii smażenia. Garnek/patelnia też muszą być odpowiednio głębokie, ponieważ pączki parzone muszą swobodnie pływać w oleju. Przydatny również może się okazać termometr, który określi nam, czy olej ma już 180 st. C. Olej nie powinien być zimniejszy, ponieważ wtedy gniazdka poznańskie mogą chłonąć za dużo tłuszczu i będą mniej apetyczne. Dobrym rozwiązaniem może okazać się również frytkownica, w której w łatwy sposób można ustalić pożądaną temperaturę smażenia.
  • Papier do pieczenia oraz nożyczki do jego cięcia, a także długopis (lub ołówek) do narysowania ewentualnej kratki na papierze
  • Pędzelek do wysmarowania olejem papieru do pieczenia
  • Widelec do obracania pączków podczas smażenia
  • Łyżka cedzakowa lub szczypce do wyjmowania gniazdek po usmażeniu
  • Kuchenne ręczniki papierowe do odsączania pączków hiszpańskich z nadmiaru tłuszczu
  • Solidny rękaw cukierniczy lub specjalny sprzęt do wyciskania ciasta oraz odpowiednia końcówka (tylka) w kształcie dużej gwiazdki (najlepiej tylko M1 Wilton), ale może być też inna – np. z gwiazdką pięcioramienną.

Pączki wiedeńskie przepis

Te pączki z ciasta parzonego są zupełnie inne od tradycyjnych pączków drożdżowych. Po pierwsze są bardziej wilgotne, nieco bardziej tłuste, ale zarazem w smaku wydają się lżejsze i delikatniejsze, co jest bardzo zdradzieckie, bo można ich zjeść sporo na raz… wiem coś o tym ;) Pączki wiedeńskie z poniższego przepisu wręcz rozpływają się w ustach i ciężko się im oprzeć, więc gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Są one dużo szybsze i łatwiej w wykonaniu niż pączki drożdżowe, więc nie ma na co czekać! Do dzieła! :)

pączki wiedeńskie przepis

Pączki hiszpańskie – Składniki:

Składniki na gniazdka poznańskie:

  • 200 g mąki pszennej (1 i 1/3 szklanki mąki pszennej; szklanka nie powinna być zupełnie wypełniona po brzeg)
  • 100 g masła (pół kostki)
  • 4 jajka rozmiar M
  • szczypta soli
  • 250 ml wody (1 szklanka)
  • olej rzepakowy do smażenia (dość dużo, bo pączki muszą smażyć się w głębokim tłuszczu

Składniki na lukier do gniazdek poznańskich:

  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki gorącej wody

sprzęt do wyciskania ciastek
pączki parzone
pączki parzone smażenie smażone pączki hiszpańskie

Przepis na pączki hiszpańskie:

Jak zrobić gniazdka poznańskie?

  1. Przygotować średniej wielkości garnek. Wrzucić do niego pół kostki masła (100 g), dodać szczyptę soli i zalać całość 1 szklanką wody (250 ml). Wstawić garnek na palnik i doprowadzić do wrzenia (co jakiś czas mieszając, by masło dokładnie się rozpuściło). Następnie zmniejszyć płomień na najmniejszy.
  2. Mąkę pszenną przesiać przez sitko. Wrzucić ją (szybkim ruchem na raz) do garnka z wodą i masłem i zacząć energicznie mieszać, by uzyskać jednolitą masę. Ucierać ciasto do czasu aż będzie gładkie i lśniące oraz zacznie odstawać od ścianek garnka. Gotowe ciasto parzone zdjąć z palnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  3. Następnie wbijać stopniowo po jednym jajku, cały czas miksując. Kolejne jajko dodawać dopiero wtedy, gdy poprzednie jajko zostanie już wchłonięte całkowicie przez masę.
  4. Gotowe ciasto parzone przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki.
  5. Przygotować papier do pieczenia. Rozwinąć go i narysować na nim siatkę – kratkę o boku ok. 8 cm. Kolejno posmarować papier dość cienko olejem (można za pomocą pędzelka). Następnie szprycą wyciskać kółka (ja robię jedno kółko na drugim – tak jak na załączonym zdjęciu, ponieważ moja końcówka do wyciskania nie jest zbyt szeroka. Jeśli użyjecie tylki o średnicy min. 1 cm, to możecie robić tylko 1 poziom kółeczka). Kolejno pociąć siatkę-kratkę na kwadraty (patrz zdjęcia). Ewentualnie można od razu z papieru do pieczenia powycinać kwadraty o boku 8 cm i na nich wyciskać gniazdka, ale metoda pierwsza wydaje mi się nieco łatwiejsza jeśli chodzi o wyciskanie gniazdek, bo wtedy papier pod ciastem się nie przesuwa i cała robota idzie sprawniej.
  6. W szerokim garnku, patelni lub frytkownicy rozgrzać olej do temp. 180 st. C (to ważne, żeby temperatura nie była niższa, bo wtedy gniazdka będą nadmiernie chłonąć tłuszcz). Wkładać pączki na rozgrzany olej partiami, papierem do góry. Po chwili zsunąć papier (będzie sam łatwo odchodził). Smażyć gniazdka poznańskie z obu stron na złoty kolor (po ok. 4 minuty z każdej strony). Podczas smażenia pączki jeszcze urosną. Po usmażeniu jednej partii, rozpocząć od razu smażenie kolejnej partii. W razie czego, gdyby pączki zbyt szybko się rumieniły, to należy troszeczkę zmniejszyć płomień. Po usmażeniu wyławiać pączki za pomocą łyżki cedzakowej i przekładać je na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami kuchennymi, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Na koniec polukrować. Z podanych wyżej składników wyszło mi 25 pączków hiszpańskich. Smacznego!

Jak zrobić lukier do pączków hiszpańskich?

  1. Do dużego kubka wsypać ok. 200 gramów cukru pudru. Dodać 1 łyżkę soku z cytryny oraz 3 łyżki gorącej wody. Całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowanym lukrem polewać ostudzone już pączki hiszpańskie i zostawić na parę minut, by lukier na gniazdkach dokładnie zastygł. Smacznego!

Jeśli szukacie więcej inspiracji na Tłusty Czwartek to polecam również szybkie, gotowe w dosłownie 5 minut – pączki serowe.

Pączki hiszpańskie – w pytaniach i odpowiedziach:

  • Czy można ciasto na pączki zrobić dzień wcześniej wieczorem, a następnego dnia rano je usmażyć? —> Tak, można. Dzień wcześniej należy zaparzyć mąkę w wodzie z masłem, ostudzić ciasto, a następnie zamknąć je szczelnie w pudełku lub zakryć folią w garnku i schować do lodówki. Rano zaś dodać jajka do masy tuż przed samym smażeniem.
  • Czy można dać alkohol (wódkę, spirytus) lub ocet do pączków hiszpańskich, by mniej chłonęły tłuszczu? —> Nie ma to sensu. W przypadku pączków z ciasta parzonego najważniejsze jest to, by temperatura smażenia nie była zbyt niska, ponieważ przy niższej temperaturze oleju pączki będą bardziej go chłonęły.

gniazdka poznańskie pączki wiedeńskie

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 odpowiedzi na “Pączki hiszpańskie (gniazdka)

  1. Anna :

    Mieszkam w Teksasie i mialam straszna ochote na “poznanskie parzone”, ktore pamietam z dziecinstwa. Te “oponki” zrobily wielka furore wsrod mojej Amerukanskiej rodziny i staly sie Wieklanocna tradycja. Dzieki wielki za przepis. Jest w dziesiatke!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.