Pączki w 5 minut (serowe, z twarogu) – szybkie mini pyszności, które zajmują niewielką chwilę, a w dodatku są banalnie proste w wykonaniu :) Tłusty Czwartek i karnawał, to najlepszy czas, by je zrobić, chociaż myślę, że ze względu na ekspresowe wykonanie będą się pojawiały u nas przez cały rok :) Z podanych składników wychodzi ok. 40 małych pączusiów :) Podczas smażenia nawet nie trzeba ich obracać, gdyż same rosną, same się obracają – no normalnie idealne, szybkie pączki serowe :) Wedle uznania możecie je nadziać kremem budyniowym, dżemem, czy też kremem czekoladowym… lub po prostu oprószyć je cukrem pudrem ;)
Pączki w 5 minut (serowe, z twarogu) – Składniki:
- 300g twarogu z wiaderka (lub twaróg minimum 3-krotnie mielony)
- 2 duże jajka
- 3 czubate łyżki cukru pudru (ok. 60g) do ciasta + odrobina do oprószenia pączków
- 2 szklanki* mąki pszennej (ok. 320g)
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
- 1 kieliszek wódki (25ml; by pączki wchłaniały mniej tłuszczu)
- olej do smażenia
*szklanka 250ml
Pączki w 5 minut (serowe, z twarogu) – Wykonanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W niskim i szerokim garnku rozgrzać olej.
- W międzyczasie, gdy olej się nagrzewa należy przygotować ciasto na pączki.
- Jajka wraz z cukrem i twarogiem zmiksować na jednolitą masę, następnie dodawać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, cały czas miksując. Pod koniec dodać wódkę i aromat cytrynowy. Zmiksować.
- Ciasto na pączki wychodzi dość kleiste, więc by łatwiej się formowało pączusie, to należy wysmarować ręce olejem, a następnie z ciasta formować mini kuleczki (takie na ok. 3-4cm) i wrzucać na rozgrzany olej.
- Pączki serowe z reguły podczas smażenia same się obracają i rumienią równomiernie z każdej strony. Jeśli by jednak tego nie zrobiły, to delikatnie trzeba obrócić je na drugą stronę, gdy ta pierwsza zrobi się już dość rumiana.
- Usmażone pączki wykładać na talerz wyściełany ręcznikiem papierowym, by odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.
- Na koniec oprószyć cukrem pudrem lub nadziać dowolnym nadzieniem. Smacznego!
Zobacz również moje inne przepisy na Tłusty Czwartek:

Pączusie super! Mi osobiście aromat cytrynowy psuje ich smak, ale bez niego są pyszne
Przepyszne i super mieciutkie
Dzis robilam udaly sie, szkoda ze nie mozna dodac zdjecia z komentarzem
Wyszły przepyszne, ja swoje nadziałam dżemem truskawkowym własnej produkcji.
Dziś zrobiłam. Wyszły mega twarde, w środku gumowate. Ogień na palniku był minimalny. Z zewnątrz skórka bardzo twarda. A w środku guma. Użyłam sera twarogu – zmieliłam 5 razy. Gdzie leży problem?
Czy składniki były dokładnie odmierzone? Może dała Pani za dużo mąki? Ogień na palniku nie powinien być minimalny, raczej taki pośredni – najlepiej jak temp smażenia ma 175-180 st.C. Ciasto po wrzuceni na tłuszcz powinno od razu lekko skwierczeń.
Składniki powinny także być odpowiednio wcześniej wyciągnięte z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej (jajka i twaróg nie mogą być prosto z lodówki)
Właśnie dziś robimy a do formowania używam łyżkę do lodów :) wychodzą super !
Wyszly pyszne, fajny przepis, deser jak za dawnych lat. Ja podaję z pokrojonymi truskawkami.
Są przepyszne właśnie skończyłam ser z wiaderka
Skoro wyszły gumowate, to jak mogą być mega twarde?
Witam, właśnie zabieram się za przygotowanie pączków, tylko mam jedno pytanie. Otóż, będę robiła pączki pierwszy raz i zastanawia mnie jak nafaszerować je np. domowym dżemem, już po usmażeniu? Strzykawką? Nic innego nie przychodzi mi do głowy :) proszę o odpowiedź. Pozdrawiam!
Można strzykawką albo są takie specjalane ‘tylki’ do rękawów cukierniczych :) bądź też szpryce :)
Może Pani wpisać w wyszukiwarkę “tylki szpryce do nadziewania pączków” i wyskoczą różne :)
Pączki rewelacja. Zrobiłam moim chłopakom i oszaleli tak im smakuje. Przepis faktycznie łatwy i szybki a patent z olejem na dloniach przy robieniu kulek doskonały. Robiłam z sera z wiaderka formy Pilos.
Moja mama robi cos podobnego i nazywa je ‘oponkami’, bo robi je tak, że wycina ciasto szklanką i w powstałym kółku robi kolejną dziurkę kielonkiem. Po usmazeniu i posypaniu cukrem pudrem są pyszne! Oczywiście robimy z własnego serka z koziego mleka.
Wyszedł mi zakalec w środku:(
To znaczy, że ustawiła Pani za wysoką temperaturę tłuszczu do smażenia – dlatego pączki zarumieniły się z zewnątrz, a nie upiekły w środku.
Czy nożna pominąć dodanie wódki?
Mozna, ale wtedy pączki będę chłonely więcej tłuszczu. Można Wódkę zastąpić octem.
Witam A czy wódka jest konieczna pączki benda jeść też dzieci?
Wódka wyparuje ;) Ewentualnie zamiast wódki można dać octu.
czy można dodać inny aromat np. ajerkoniak?
tak :)
Można zamiast proszku dać drożdże? próbował ktoś?
Zrobiłam z serka “Mój ulubiony” są rewelacyjne! Takie jakich od lat szukałam.
Ale zmieniłam trochę recepturę… Nie dodałam jednego białka i odjęłam 0,5 szklanki mąki.
Przepis robiłam z 1,5 porcji – (450g) sera
Witam. A czy zamiast oleju można zrobić paczki na smalcu??
Tak, można :)
robiłam wg tego przepisu, i na smalcu. Super przepis, zrobię ponownie z sobotę
Witam słodka babeczko. Powiedz mi proszę ile ma być tej mąki bo w przepisie jest podane że maja byc 2 szklanki i w nawiasie jest 320g a pod spodem pisze ze szklanka to 250g czyli 2 szklanki to 500g. Czyli ile ma byc?
Szklanka 250 ml :) a nie 250 g :)
1 szklanka o pojemności 250 mililitrów mieści w sobie ok. 150-160 g mąki pszennej :)
Pozdrawiam
Witam,ile ma być tej mąki bo w przepisie pisze ze 2 szklanki a w nawiasie jest 320g. Pod spodem jest wyjaśnienie ze szklanka to 250 a wiec wychodzi ze 2 szklanki to 500g a w nawiasie pisze 320g???
Oj tak zle przeczytałam ale dziekuje za wyjasnienie
Super przepis , całej rodzince smakowały bardzo , robilam pierwszy raz i wszystko wyszlo idealnie , naprawdę same sie obracają i minimalna ilosc pracy przy nich .
1 lyzeczka aromatu to zdecydowanie dla mnie za duzo, paczki cale nasiakly tym smakiem, jak drugi raz bede korzystac z tego przepisu to zmniejsze do 2kropel. Do ulepienia zamiast rak uzylam 2 lyzek, nieksztaltne powychodzily i zastanawiam sie skad u Ciebie takie ladne na zdjeciu? Jak to robisz?
używam tylko i wyłącznie rąk wysmarowanych olejem ;)
Witam słodka babeczko. Powiedz mi proszę ile ma być tej mąki bo w przepisie jest podane że maja byc 2 szklanki i w nawiasie jest 320g a pod spodem pisze ze szklanka to 250g czyli 2 szklanki to 500g. Czyli ile ma byc?
Surowe w środku wyszły ale robią się w piekarniku ciekawe czy dojdą do siebie….
Skoro wyszły surowe w środki ,to znaczy ,ze temperatura oleju była za wysoka i należało ją zmniejszyć. Bo wtedy pączki spalą się z zewnątrz, a w środku nie zdążą się usmażyć.
Wyszły super – robiłam pierwszy raz i zgodnie z zamieszczonym przepisem (proporcje składników wg podanej wagi) i wszystko poszło okej :)
Dzieki za fajny przepis :)
Witam. A jakie proporcje składników na 500g twarogu?
1,5 porcji wszystkiego
Witam, nie chcę być nieuprzejma czy coś, ale tak czytam te komentarze… Czy to tak trudno pomnożyć sobie składniki, albo poszukać w internecie ile szklanka o pojemności jakiejś tam zmieści czegoś tam?! No ludzie błagam, trochę myślenia
W smaku pyszne :) natomiast w ogóle nie chciały mi się formować (smarowałam ręce olejem>. Ciasto było jakieś rzadkie… Dodałam trochę więcej maki, ale nie pomogło.
Hm.. Dziwne, bo ja zawsze smaruję ręce olejem, formuję kuleczkę i od razu wrzucam na olej i jest OK :)
Ja mam długie paznokcie i to przeszkadzało w formowaniu pączków.
Dlatego też idealnie sprawdziły się w tej roli dwie łyżki zamoczone w zimnym oleju.
Nakładasz ciasto i formujesz przekładając z jednej na drugą.
Wyjdą idealnie, a ręce będą czyste :)
dlugie paznokcie to nie do gotowania pani droga. Pod paznokiami jest wiele bakteri. Nigdy bym od Pani nie jadla. Byl program na ten temat i badano co pod paznokciami dlugimi sie znajduje, nawet wygladakacymi bardzo czysto, niestety… sam syf.
Ile mogą mieć kalorii? Tak w porównaniu z kupnymi?
Robiłam z twarogu mielonego 2x. Wyszły bardzo smaczne. Polecam. Mi niestety zajęły dłużej niż 5 minut ;)
Też mi smakują do kawki.
Pycha
za duza temperatura oleju zapewne i na zewnatrz sie przypiekly a w srodku nie
Dlaczego moje w środku się nie usmazyly
Czy zamiast wódki można dodać ocet jeżeli tak to ile
Można, tyle samo, co wódki :)
a nie przejdzie smakiem octu ??
Nie :)
Hit roku, w moim domu, dziękuję za przepis )))
Dzisiaj robiłam są pyszne i łatwe w przygotowaniu
Oj jak bardzo chciałabym takiego paczusia zjeść a niestety nie mogę . Ale chociaż mogę sobie popatrzeć.
Wyszły pyszne
Hej, ja do moich dodałam troszkę sody, no i nakładałam łyżką, nie chciało mi się bawić w robienie kuleczek. Pycha :)
Przypominają mi smaki hiszpańskie♥.
Zrobiłam ze zwykłej kostki twarogowej 250g i wyszły świetne! Ilości reszty składników nie zmieniałam, wyszło mi 20 sztuk. Pychota! :)
Czesc dziewczyny mam pytanie czy twarog do tych paczkow jak zbleduje ze skladnikami to tez mi wyjdzie taka masa
Ja jestem antytalent do deserów wszelakich a tu proszę niespodzianka.Po dokładnym odmierzeniu składników wyszły piękne słodkie pączki.Dziękuję
To się cieszę, że udały Ci się moje pączki serowe :-)
Wątpię,ze do jutra dotrwają robilam z podwójnej porcji
Podwojna porcja i jakos tez za mało
Uwielbiam
Jakby co to ja jutro tez robie z podwojnej porcji :-)! :-)! :-)! :-)
Zrobiłam jak w przepisie – odmierzałam zgodnie z instrukcjami.
Wyszło mi ok.20 szt. Pierwsza partia smażyła się 15 minut, druga trochę krócej.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Jeśli się nie kombinuje i czyta ze zrozumieniem ;)
Jak już wcześniej wspomniano – nie należy nadmiernie rozgrzewać oleju (wrzucam zawsze kawałek obranego ziemniaka żeby sprawdzić czy już można, a po wstępnym rozgrzaniu leciutko przykręcam gaz).
Następnym razem spróbuję je nadziać :)
Dziękuję za inspirację!
Czesc mam pytanie jesli twarog zbleduje ze skladnikami czy wyjdzie mi masa taka na paczki nie wiesz moze
Czesc mam pytanie jesli twarog zbleduje ze skladnikami czy wyjdzie mi masa taka na paczki nie wiecie moze
Biorę się za robienie swoich pączusi. Dziękuję za przepis.
super przepis, świetne ciasto, ale jedna porcja to zdecydowanie za mało:)
Zrobcie wg przepisu i bez dyskusji
Wypróbuję przepis na 100% :)
Dziś je robiłam. pyszne
Super przepis.pierwsza porcja zniknela w 5 minut! Extra opcja na szybki deser !dziekuje
Czyli tak samo szybko znikają jak się je robi :-) Bardzo szybkie w robieniu i jedzeniu pączki serowe :-)
Właśnie próbowałam je zrobić,ale nic z nich nie wyszło. Na zewnątrz się smażą,a w środku są surowe. Miałam problem z wyrobieniem ciasta. Ciężko było użyć miksera i chyba dlatego się nie udały.;(
Skoro smażą się na zewnątrz, a w środku nie, to znaczy, że olej jest za bardzo rozgrzany i należy po prostu zmniejszyć płomień palnika ;)
A co wyrabiania – może wsypało się za dużo mąki?
Niektóre miksery tak mają (szczególnie te starsze), ale można podmienić łopatki na te do wyrabiania ciasta drożdżowego i działa ;)
najlepiej wyrobić rączką w lateksowej rękawiczce,a co do smażenia-to za wysoka temperatura oleju.
Jeśli w środku są surowe, wystarczy na 10 min do piekarnika dać i dopiec
Pączusie wyszły przepyszne.Żeby nie były surowe w środku smażyłam trochę dłużej.Mięciutkie ,smaczne.Rodzinka się zajadała.Przepis świetny.Dziękuję.
moźe to głupie pytanie, ale czy ktoś próbował moze upiec pączusie w piekarniku?
tak pieklam,dobre sa
300 g twarogu zmielongo z wiaderka to ile to jest ?
To więcej niż 200, ale mniej niż 400
Może idiotyczne pytanie, ale czy mogę przykryc pokrywką garnek? Będę smażyć pączusie na dość głębokiej patelni, ale i tak nie chcę by tłuszcz pryskał, czy mogę ją przykryć?
Nie bedzie pryskal przy smazeniu bez pokrywki.jesli przykryjesz to bedzie katastrofa.smazylam i nic mi nie pryskalo.dziewczyny robcie paczki wg tego przepisu i sie nie zstanawiajcie.
Gdzie dokładnie dostać taki twaróg?
Ja używałam serka waniliowego z netto w pół litrowym wiaderku
Super przepis. Ja zamiast alkoholu, mam małe dzieci, dolałam oleju do ciasta. Wszyscy się zajadali. Od teraz będę tylko takie robić.
przeciez alkohol paruje pod wplywem tak wysokiej temperatury.. eh…
Jak zamiast alkoholu ma się małe dzieci tak się kończy zabawa..;P
mozesz lac alkohol poniewaz on wyparuje podczas pieczenia od wysokiej temperatury albo dodac lyzke octu , na glupote nie ma lekarstwa , nie wiem czy kieliszek bardziej zaszkodzi czy nawalenie oleju do ciasta
Można dodać zamiast alkoholu ocet .chodzi o to ,żeby jak najmniej oleju wsiaklo w paczki podczas smażenie.,a efekt ten sam,po usmażeniu nie czuć wogole octu,bo wyparuje .
Co mogę użyć zamiast wódki do tych pączków chodzi mi małe dziecko ? ;)
alkohol z pączków podczas smazenia zapewne odparuje :)
Dokładnie tak ;) Alkohol się zredukuje ;)
W razie czego alkohol można zastąpić np octem ;)
Mozna uzyc ocet
Bardzo pyszne i szybko się je robi
polecam:)
Robiłam pączusie wg przepisu, a mimo to wyszły mi trochę takie gumowate…Co mogłam zrobić nie tak? Ogólnie jednak w smaku wyszły dobre.
Być może za dużo mąki się dosypało? :)
w jakiej temperaturze najlepiej smazyc paczki? czy jesli chce sie paczki z marmolada to sera nie dodawac czy ser musi byc w kazdym rodzaju?
Nie mierzyłam temperatury, bo smażyłam je w zwykłym garnku na średnim płomieniu :) ale ma pewnie około 170-180 stopni :)
Twaróg musi być zawsze, bo to podstawowy składnik tych pączusiów ;)
Marmoladą można je nadziać już po usmażeniu za pomocą odpowiedniej szprycy.
Ser jest skladnikiem ciasta a dzemem nadziewasz po upieczeniu
Dzisiaj piekłam pączusie,palce lizać ,ale niektóre były jeszcze surowe,więc wrzuciłam jeszcze ,zeby je dopiec (udało się).Piekłam w tem 180stopni,i za bardzo sie zrumieniły.
Zrobiłam ze zwykłym serem półtłustym z kostki i wyszły rewelacyjne :)
A mozna zamiast proszku do pieczenia drozdze dzieki
No właśnie też się zastanawiam :D Można na drożdżach zamiast proszku?? Proszę o podpowiedź :D
W jakiej temperaturze najlepiej je smażyć? Jak zwykle drożdżowe w ok. 165 stopni czy innej?
Czy wódka jest konieczna, żeby pączki wyszły?
Jest po to, by pączki chłonęły mniej tłuszczu :) Można użyć też spirytusu lub octu.
Wódka jest po to zeby tłuszczu duzo nie piły, są mniej tłuste
Ja dodaje troche octu zamiast wódki.
Zrobiłam wyszło pysznie już chcą następne porcje:) Pozdrawiam
Każdy przepis najlepiej wypróbować i dostosować . Podobny przepis mam z przepisów babci. Ser dowolny. Moje ciasto ma luźną konsystencję. Do formowania używam dwóch łyżek.Każdy pączuś ma inny kształt, a dzieci zabawę w wymyślanie do czego jest podobny.
Można zamiast oleju smażyć na oliwie??
na oliwie się nie smaży
Czy Ser mascarpone może być?
nie
Mogą być dwa serki danio lub podobne (ok 300-330 g) trzeba będzie dodać odrobinę mąki przy wyrabianiu aby było odpowiednie. W thermomiksie wyrabia się bez problemu w 2 min.
Ser użyty do ciasta nie może być zbyt gęsty – jak śmietana będzie ok. Ważny jest czas smażenia, krótko nie jest wskazane bo ciasto jest mokre i musi odparować i urosnąć . Trzymajcie się przepisu ale wyobraźnia niech pracuje, a będzie smacznie :-)
pYSZNOSCI MUSZE TAKIE ZROBIC
Od niepamiętnych czasów używam do wszystkiego, zwłaszcza do serników “Delfiko” Moim zdaniem najlepszy. Dwa razy chciałam oszczędnie i zastapiłam tańszym. Serniki nieudane. Przed świętami jest zawsze na promocji. Ale kupuję często, naprawdę wart tych pieniędzy. Polecam
a gdzie kupić Delfiko?
A sprobuj tak dla porownania Wieluń-Mój Ulubiony
Dla mnie zupelnie inny od reszty,najlepszy :’)
Dziękuję za wspaniały przepisu mnie wyszły super! Proste , szybkie i cudownie pyszne. Schodziły na bieżąco. Kładłam łyżką i tak właśnie lubię, przypomniało mi to pączki, które mama robiła w dzieciństwie
Zrobione choć nie sa takie proste! W smaku super ja zrobiłam z serka o smaku waniliowym. Dało się formować kulki choć pierwsza porcja w sieciach za gorący olej i należało by to ująć w przepisie dla wiedzy innych. Przepis smakowity…
Mnie jakos nie wyszly nie wiem co nie tak na malym Ale na duzym tez . Twarde male i do d… nie podobne. Zalamana
Może za dużo mąki Pani sypnęła?
Pierwsze koty za płoty tzn. pączki – wyrzuciłam tylko 3 :-) bo olej był za gorący. Niestety nie wyrobiłam się w 5 minut z wykonaniem ale za to zniknęły w 5 minut. Polecam
Niebo w ustach ! Łatwych szybki przepis, zaskoczyl mnie ! Uwielbiam ! Dziekuje <3
Jutro robie!!
A czy pączki wyjdą jak zamiast je smażyć upieke w piekarniku?
Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Ja dodałam do środka budyń waniliowy i były cudowne
Moje wyszly do dupy. Chrupka skorupa i surowe ciasto w środku. Co zrobiłam nie tak?
Zbyt gorący olej.
Balam sie ze nie wyjda bo konsystencja gumowata ale wyszly pyszne.
Warto dodać, że olej nie powinien byc za gorący , bo się spalą i będą surowe w środku. U mnie katastrofa. Dodałam o wiele więcej mąki, ale i tak trzeba było nakładać łyżką. Szkoda, że nie przeczytałam komentarzy wcześniej. ogólnie w smaku pycha, ale nie są to łatwe pączki, jeżeli robi się je dokładnie według przepisu. 2 szklanki mąki to stanowczo za mało .
2 szklanki mąki w zupełności wystarczą, o ile używa się szklanek 250ml. Więcej mąki może sprawić,ze pączki będą zbyt twarde.
A czy mogę pączki zamiast smażyć na oleju upiec w piekarniku?
Czy beda rownie puszyste i miękkie zrobione dzien wczesniej niz spozyte???
Najlepsze są pierwszego dnia, jak to z pączkami bywa ;) Drugiego dnia zjadliwe, ale to już nie to samo ;)
Zrobilam jednak dzis myslac o swiezosci dnia poprzedniego.
Nie wiem dlaczego ale mi z tej porcji wyszla polowa ilosci z przepisu! Może maki za.duzo hmm
Może większe pączki Pani ulepiła ;)
Właśnie zrobiłam i są super. Ja użyłam twarogu siedleckiego w “kiszce”. Tylko nie wiem czy w całej Polsce jest dostępny czy tylko u mnie w regionie.
Jak je nadziewacie? Czego do tego używacie?:-)
Piewszy raz robiłam ze zwyklego sera tylko go przekrecilam i pod względem formowania były super i smakowo również, a dzisiaj zrobiłam z President naturalnym i musiałam niestety je łyżka nakładać na tłuszcz ale w smaku sa lepsze ☺☺
Ja też robiłam z President ;) ale zlałam płyn, który osadził się na powierzchni i z masą twarogową i formowaniem nie było problemu :) Ładnie turlało się w łapkach ;)
Też zrobiłam z Presidentem, ale zdecydowanie mi nie turlało się łatwo ;p Może wizualnie moje nie wyglądają jak kuleczki ale usmażyły się rewelacyjnie. W smaku pycha! A następnego dnia nie są już chrupiące ale dalej bardzooo smaczne :) Nie można przestać szamać …
Coś mi chyba nie pykło;-(
nie mogłam formować kulek z konsystencji ciasta zrobionego 1:1 jak w przepisie;(
wyszły placko-pączki;-0
smakowo, szału nie ma, nie wie moze to wina sera ale dałam tłusty twaróg 3 razy zmielony…
A odmierzała Pani szklanki, czy dokładnie w gramach? Bo może mąki Pani dała za mało? Jak się posmaruje ręce olejem, to nie powinno być problemu z formowaniem kulek.
z dokładnością proporcji nie ma co szaleć, to nie farmacja. właśnie je smażę. do suchych palców ciasto się bardzo klei, do tłustych już nie tak bardzo. formować coś podobnego do kulek można łatwo tłustą głęboką łyżeczką.
przede wszystkim w przepisie zmieniłbym olej na smalec. o wiele lepiej nadaje się do smażenia pączków, czy faworków.
Pewnie za tlusty ser, ja raz przekrecilam i wyszło ok ☺
mniam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Czyli ile maki? 2 szklanki to 500gr .czy chodzilo pani ze razem 320 gr czyli jedna szklanka i troche?
Nie! 2 szklanki mąki pszennej to 320g ;)
1 szklanka mąki to 160g ;) nie mylić gramów z mililitrami!
500ml mąki. jedna szklanka to ok. 250ml.
to czy ktoś będzie odważał te 320g albo odmierzał objętościowo nie ma takiego znaczenia – to nie farmacja
No ma znaczenie ;) bo niektórzy nie są świadomi i używają szklanek 200, 250 i 300ml i wtedy są właśnie błędy w odmierzaniu składników ;) Dlatego obok szklanek piszę też gramaturę, żeby była jasność, jak ktoś ma szklanki o pojemności innej niż 250ml ;)
Czy mogę mąkę pszenną zastąpić mąką różową? Mam dzieci bezglutenowe i chętnie im zrobię takie pączki.
Ryżową mąką zastąpić.
czy pączki można czymś nadziewać?
Tak jak jest napisane w notce – można nadziewać.
Ja mieszkam w Hiszpanii i tutaj nie ma twarogu ani sera tego typu. Czym można zastąpić? Jest Filadelfiia marcepan y requesón,chociaż go probowalam daleko mu do naszego sera twarogowego.
a serki homogenizowane są?
Są sklepy co ruscy sprzedają i maja polskie produkty w Hiszpanii
można dostać coś podobnego, tzw. queso batido. Daleko mu do naszego twarogu, ale od biedy można go użyć. Mi najlepiej podpasował tez z Aldi. Przeważnie w opakowaniach 0,5kg.
Może sama spróbuj zrobić.
Mój mąż robi serowe obwarzanki z takich składników .Lepiej i szybciej się rumienią
Mąkę pszenną mogę zastąpić mąką orkiszową?
Można, ale wtedy trzeba pamiętać, żeby dać jej mniej niż mąki pszennej ;) by pączki nie wyszły zbyt twarde.
czy ten twaróg z wiaderka to taki na serniki? rzadki?
Tak, z wiaderka ;) raczej o kremowej konsystencji niż rzadki ;)