pączki z serków homogenizowanych

Pączki z serka homogenizowanego


Pączki z serka homogenizowanego – macie ochotę na coś szybkiego i słodkiego na Tłusty Czwartek albo do niedzielnej kawusi? :) Oto i one! Pączki w 5 minut! Przepyszne pączki z serka homogenizowanego, których wykonanie zajmie Wam mniej czasu niż pójście do cukierni po gotowe pączusie. A smak? Bez wątpienia o niebo lepszy niż te sklepowe! Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego szybkiego i prostego przepisu na pączki z serków homogenizowanych.


Pączki z serka homogenizowanego przepis

Kto czyta mojego bloga od dawna, ten z pewnością zna już mój sprawdzony przepis na pączki serowe w 5 minut, który jest hitem każdego roku na Tłusty Czwartek. W tym roku postanowiłam dodać na bloga kolejne mini pączki, robione na wzór właśnie tych poprzednich. I tak oto powstały pączki z serka homogenizowanego. Nie licząc soli, to do ich wykonania potrzebne jest tylko 6 składników, które dostaniecie w każdym sklepie. Zamiast serka Danio może być użyty inny, np. serek homogenizowany Tutti z Biedronki, należy jednak zwrócić uwagę na odmierzenie odpowiedniej ilości serka do pączków.

Pamiętajcie również o dodaniu do masy wódki, spirytusu lub zwykłego octu spirytusowego 10%, dzięki którym pączusie nie będą chłonęły nadmiernie tłuszczu. Jeśli chcecie dać pączki z serka homogenizowanego dzieciom bądź kobietom w ciąży, to spokojnie, nie musicie się martwić, że dodajecie do nich alkohol, ponieważ podczas smażenia alkohol wyparuje z ciasta.

pączki z serka homogenizowanego przepis pączki z serka homogenizowanego

Pączki z serka homogenizowanego – Składniki:

Składniki na pączki z serków homogenizowanych:

  • 280 g serka homogenizowanego waniliowego (u mnie Danio 2 x 140 g)
  • 3 jajka rozmiar M
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 225 g (przy założeniu, że 1 nie wypełniona po brzegi szklanka ma 150 g mąki pszennej)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka cukru pudru – ok. 15 g
  • 1 łyżka wódki lub spirytusu (ewentualnie octu)
  • szczypta soli

Dodatkowe składniki:

  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia
  • cukier puder do oprószenia pączków, ale można też je podawać np. z sosem czekoladowym lub nadziane marmoladą bądź kremem budyniowym

Co będzie jeszcze potrzebne?

  • Talerzyk, szeroki garnek lub głęboka patelnia, kuchenne ręczniki papierowe, łyżka cedzakowa, sitko do oprószenia pączków cukrem pudrem.

TAKA UWAGA: robiłam też wersję tych pączków z 2 jajkami i 250 gramami mąki pszennej, aczkolwiek wersja z odrobiną mniej mąki (czyli 225 g) i 3 jajkami wychodzi zdecydowanie lepsza.

pączki z serków danio
pączki na tłusty czwartek szybkie pączki

Przepis na pączki z serka homogenizowanego:

  1. Wszystkie składniki na mini pączki z serków homogenizowanych powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego odpowiednio wcześniej należy wyciągnąć z lodówki serki Danio oraz jajka.
  2. Jako, że ciasto na pączki robi się bardzo szybko, to robienie pączusiów należy rozpocząć od odpowiedniego rozgrzania oleju rzepakowego. Pączki te można również smażyć na smalcu wedle uznania. Tak więc, w niskim i szerokim garnku lub w głębokiej patelni rozgrzać olej rzepakowy. Może być to także frytkownica. Olej do smażenia pączków powinien mieć temperaturę ok. 175-180 st. C. Nie powinien być zimniejszy, ponieważ wtedy istnieje duże prawdopodobieństwo, że pączki wchłoną za dużo tłuszczu. Zaś zbyt wysoka temperatura oleju spowoduje, że pączki spalą się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe, dlatego BARDZO WAŻNE jest, by temperatura smażenia była odpowiednia.
  3. W międzyczasie, gdy olej rzepakowy się nagrzewa, należy przygotować ciasto na pączki. W tym celu do miski wrzucić jajka, cukier puder oraz serki Danio i zmiksować całość na jednolitą masę. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę pszenną wraz z dwiema płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia. Dodać szczyptę soli oraz 1 łyżkę wódki (ewentualnie spirytusu lub octu spirytusowego). Zmiksować na jednolitą masę. Ciasto na pączki wychodzi dość kleiste (tak jak widać, to na wyżej załączonym zdjęciu), więc do formowania pączusiów polecam wykorzystać talerzyk z wylaną na nim warstwą oleju. Należy najpierw wewnętrzne strony dłoni zanurzyć w oleju, potrzeć jedną rękę o drugą, by dokładnie obeszły tłuszczem, a następnie wyłowić niewielką porcję ciasta na pączki i formować mini kuleczki wielkości orzecha włoskiego (takie na ok. 3-4 cm średnicy). Chwilę poturlać ciasto w dłoniach, by nadać im kształt zbliżony do kuleczki. Następnie wrzucać je na rozgrzany olej (do 175-180 st. C).
  4. Pączki z serków homogenizowanych po wypłynięciu na powierzchnię same się odpowiednio obracają, rumieniąc z każdej strony podczas smażenia. Gdyby pączki zbyt szybko się rumieniły, to należy nieco zmniejszyć moc palnika.
  5. Usmażone mini pączusie wykładać na talerz wyłożony kuchennymi ręcznikami papierowym, by odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.
  6. Na koniec gotowe pączki oprószyć cukrem pudrem lub nadziać dowolnym nadzieniem. Z podanych wyżej składników wyszło mi 20 sztuk średnich pączków (rozmiarowo nieco większych od orzecha włoskiego). Smacznego!

przepis na paczki na tłusty czwartek
szybkie przepisy na tłusty czwartek

 

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 odpowiedzi na “Pączki z serka homogenizowanego

  1. Szybkie paczki :

    Tak te paczki zawsze wychodzą robię je od wielu lat ale ciasto nie może być za rzadkie lepsze wychodzą jak jest ciasto gęste.To tez sprawdzone Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.