paluchy z ciasta francuskiego
Przekąski Przekąski na imprezę Przekąski na Sylwestra Sylwester - Przepisy na Sylwestra

Paluchy z ciasta francuskiego

Chyba na każdej imprezie pojawia się coś z ciastem francuskim. Taka prawda, że przekąski z ciasta francuskiego to super pomysł na szybką przekąskę. Takie też są właśnie paluchy z ciasta francuskiego z serem. W moim przepisie poniżej znajdziecie dodatek sera Gouda oraz Parmezanu, ale oczywiście możecie użyć innych, ulubionych serów. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.

Paluchy z ciasta francuskiego – Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL – 300 g
  • 1 jajko rozmiar L
  • 1/3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
  • szczypta soli
  • 100 g sera żółtego Gouda (ale może być także Ementaler, Cheddar lub inny ulubiony)
  • 30 g parmezanu lub innego twardego sera, np. Grana Padano
paluchy z ciasta francuskiego przepis

Przepis na paluszki serowe z ciasta francuskiego:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu).
  2. Paprykę słodką mieloną wymieszać z czosnkiem suszonym oraz szczyptą soli.
  3. Jajko rozbełtać, dodać przyprawy i wymieszać dokładnie.
  4. Ser żółty i parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  5. Ciasto francuskie wyciągnąć z lodówki. Rozwinąć, a następnie przekroić wzdłuż na 2 podłużne pasy (tak jak na zdjęciach załączonych wyżej). Jeden z nich posmarować jajkiem z przyprawami, a następnie oprószyć na całości startymi serami. Wierzch przykryć drugim pasem ciasta francuskiego i lekko docisnąć. Podzielić ciasto na 14 paseczków.
  6. Każdy paseczek skręcić 2-3 razy tworząc spiralę. Ułożyć paluszki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ich wierzch również posmarować resztą rozbełtanego jajka z ziołami.
  7. Piec paluchy serowe z ciasta francuskiego przez ok. 12-16 minut, do lekkiego zarumienienia. Ostudzić na kratce. Podawać z ulubionymi sosami, np. sosem czosnkowym lub sosem czosnkowym z curry. Smacznego!

Paluchy serowe z ciasta francuskiego

Takie paluchy serowe najlepiej smakują świeżo po upieczeniu, gdy są jeszcze chrupiące. Po kilku godzinach tracą niestety swoją chrupkość. Ich dużym plusem jest to, że można je przygotować wcześniej, zakręcone schować na talerzu pod przykryciem (np. przykryte folią) i upiec dopiero przed przyjściem gości.

przepis na paluchy z ciasta francuskiego
przepis na paluchy z ciasta francuskiego z serem
4.6 / 5 ( 5 głosów )

1 thought on “Paluchy z ciasta francuskiego”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.