surimi w panierce

Surimi w panierce

Surimi w panierce, czyli paluszki krabowe w chrupiącej panierce Panko, którą można kupić w dziale z orientalną żywnością. Jeśli jednak nie macie do niej dostępu, to spokojnie możecie użyć zwykłej bułki tartej, która będzie nieco mniej chrupiąca, ale przekąska wyjdzie równie pyszna :)

Paluszki krabowe w panierce – surimi w takiej formie idealnie pasuje jako przekąska na Sylwestra, Karnawał, czy inną imprezę. Poza tym mogą one spełnić także rolę obiadu, jeśli podamy je np. z frytkami i ulubioną surówką, np. z białej kapusty.

Surimi w panierce – Składniki:

  • 8 paluszków krabowych (Surimi) – ok. 125 g
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki papryki słodka
  • szczypta papryki chilli
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 czubate łyżki japońskiej panierki Panko
  • 2 czubate łyżeczki ziaren sezamu
  • 3 łyżki oleju do smażenia do smażenia

paluszki krabowe w panierce z bułki tartej i sezamu

Przepis na panierowane paluszki krabowe:

  1. Paluszki krabowe rozmrozić odpowiednio wcześniej (o ile kupiliście mrożone). Najlepiej żeby powoli się rozmrażały w lodówce.
  2. Rozpakować surimi z folii, osuszyć, a następnie oprószyć mąką pszenną.
  3. W miseczce rozbić jajko, rozbełtać. Dodać szczyptę soli i pieprzu oraz paprykę słodką, chilli i czosnek granulowany. Dokładnie wymieszać.
  4. Każdy paluszek krabowy zamoczyć dokładnie w jajku z przyprawami.
  5. Na płaski talerzyk wysypać panierkę Panko (lub zwykłą bułkę tartą) oraz sezam, wymieszać. Każdy kawałek surimi otoczyć dokładnie w panierce.
  6. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Smażyć surimi na średnim ogniu przez 1-2 minuty, z każdej strony na złoty kolor. Zdjąć paluszki krabowe z patelni. Usmażone przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  7. Poukładać na półmisku. Podawać z ulubionymi sosami, np. z sosem czosnkowym. Smacznego!


surimi panierowane

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.