Surimi w panierce, czyli paluszki krabowe w chrupiącej panierce Panko, którą można kupić w dziale z orientalną żywnością. Jeśli jednak nie macie do niej dostępu, to spokojnie możecie użyć zwykłej bułki tartej, która będzie nieco mniej chrupiąca, ale przekąska wyjdzie równie pyszna :)
Paluszki krabowe w panierce – surimi w takiej formie idealnie pasuje jako przekąska na Sylwestra, Karnawał, czy inną imprezę. Poza tym mogą one spełnić także rolę obiadu, jeśli podamy je np. z frytkami i ulubioną surówką, np. z białej kapusty.
Surimi w panierce – Składniki:
- 8 paluszków krabowych (Surimi) – ok. 125 g
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki papryki słodka
- szczypta papryki chilli
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól i pieprz do smaku
- 3 czubate łyżki japońskiej panierki Panko
- 2 czubate łyżeczki ziaren sezamu
- 3 łyżki oleju do smażenia do smażenia
Przepis na panierowane paluszki krabowe:
- Paluszki krabowe rozmrozić odpowiednio wcześniej (o ile kupiliście mrożone). Najlepiej żeby powoli się rozmrażały w lodówce.
- Rozpakować surimi z folii, osuszyć, a następnie oprószyć mąką pszenną.
- W miseczce rozbić jajko, rozbełtać. Dodać szczyptę soli i pieprzu oraz paprykę słodką, chilli i czosnek granulowany. Dokładnie wymieszać.
- Każdy paluszek krabowy zamoczyć dokładnie w jajku z przyprawami.
- Na płaski talerzyk wysypać panierkę Panko (lub zwykłą bułkę tartą) oraz sezam, wymieszać. Każdy kawałek surimi otoczyć dokładnie w panierce.
- Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Smażyć surimi na średnim ogniu przez 1-2 minuty, z każdej strony na złoty kolor. Zdjąć paluszki krabowe z patelni. Usmażone przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Poukładać na półmisku. Podawać z ulubionymi sosami, np. z sosem czosnkowym. Smacznego!
