Paluszki z kurczaka w sezamie



Paluszki z kurczaka w sezamie – pomysł na `finger food` na nadchodzącego Sylwestra. Świetnie komponują się z sosem czosnkowym lub słodko-pikantnym. Przyprawę ziołową do kurczaka można zastąpić zwykłą przyprawą do kurczaka lub przyprawą do Gyrosa.

Piersi z kurczaka podane jako sezamowe paluszki drobiowe na pewno przypadną do gustu nie tylko dorosłym, ale także i dzieciom. Sprawdzą się jako przekąska na imprezę, czy na Kinder Party dla najmłodszych.

 

Paluszki z kurczaka w sezamie – Składniki:

  • Piersi z kurczaka – 2 sztuki (ok. 400g)
  • Sezam – 100g
  • bułka tarta – 3 czubate łyżki
  • 1 jajko
  • olej rzepakowy – do smażenia
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • przyprawa ziołowa do kurczaka – 1 czubata łyżka
  • Papryka słodka mielona – 1 czubata łyżka

 

Paluszki z kurczaka w sezamie – Wykonanie:

  1. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z ewentualnych błonek i chrząstek, osuszyć. Każdą pierść pokroić na nieduże paseczki. Posypać papryką słodką, przyprawą ziołową do kurczaka (lub zwykłą przyprawą do kurczaka) oraz solą i pieprzem.
  2. Jajko robełtać, wlać do kurczaka, wymieszać.
  3. Bułkę tartą wymieszać z sezamem. Paluszki z kurczaka panierować w tak przygotowanej panierce.
  4. Smażyć drobiowe paluszki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Następnie kłaść usmażone kawałki kurczaka na ręczniku papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  5. Podawać z ulubionymi sosami, np. z sosem czosnkowym. Smacznego!
  6. Więcej przekąsek na imprezę i Sylwestra znajdziecie tutaj: Przekąski na Sylwestra

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.