Paluszki z kurczaka w sezamie – pomysł na `finger food` na nadchodzącego Sylwestra. Świetnie komponują się z sosem czosnkowym lub słodko-pikantnym. Przyprawę ziołową do kurczaka można zastąpić zwykłą przyprawą do kurczaka lub przyprawą do Gyrosa.
Piersi z kurczaka podane jako sezamowe paluszki drobiowe na pewno przypadną do gustu nie tylko dorosłym, ale także i dzieciom. Sprawdzą się jako przekąska na imprezę, czy na Kinder Party dla najmłodszych.
Paluszki z kurczaka w sezamie – Składniki:
- Piersi z kurczaka – 2 sztuki (ok. 400g)
- Sezam – 100g
- bułka tarta – 3 czubate łyżki
- 1 jajko
- olej rzepakowy – do smażenia
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- przyprawa ziołowa do kurczaka – 1 czubata łyżka
- Papryka słodka mielona – 1 czubata łyżka
Paluszki z kurczaka w sezamie – Wykonanie:
- Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z ewentualnych błonek i chrząstek, osuszyć. Każdą pierść pokroić na nieduże paseczki. Posypać papryką słodką, przyprawą ziołową do kurczaka (lub zwykłą przyprawą do kurczaka) oraz solą i pieprzem.
- Jajko robełtać, wlać do kurczaka, wymieszać.
- Bułkę tartą wymieszać z sezamem. Paluszki z kurczaka panierować w tak przygotowanej panierce.
- Smażyć drobiowe paluszki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Następnie kłaść usmażone kawałki kurczaka na ręczniku papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
- Podawać z ulubionymi sosami, np. z sosem czosnkowym. Smacznego!
- Więcej przekąsek na imprezę i Sylwestra znajdziecie tutaj: Przekąski na Sylwestra