pancakes

Pancakes


Pancakes, czyli przepis na amerykańskie placki – pyszne i puszyste. Przepis na pancakes jest bardzo prosty i szybki. Wystarczy kilka podstawowych składników, by stworzyć pulchne placuszki, które idealnie smakują z syropem klonowym, czy też polewą czekoladową. Można je również podawać z owocami, dżemem, miodem lub innymi dowolnymi składnikami.

Pancakes przepis

Najbardziej lubimy je spożywać jako ciepłe śniadanie, ale równie dobrze sprawdzają się jako słodki obiad, czy kolacja. Także można je śmiało zapakować dzieciakom do szkoły, czy też sobie do pracy. Do ich wykonania przyda się gładka patelnia i to najlepiej taka nieprzywierająca, do smażenia beztłuszczowego. Z podanych niżej składników wychodzi ok. 12 pankejków o średnicy ok. 12-13 cm. Dodatki można dobrać pod swoje gusta smakowe, bo oczywiście nie każdy może przepadać za syropem klonowym. Jeśli zapomnicie wcześniej wyciągnąć składniki z lodówki to jest na to rada: jajka należy chwilę ogrzać pod bieżącą ciepłą wodą, zaś mleko wraz z masłem można delikatnie podgrzać w garnuszku (tak, by mleko było letnie, a masło miękkie).

Polecam także mój sprawdzony przepis na pyszne i delikatne naleśniki tradycyjne.

pancakes przepis

Pancakes – Składniki:

  • 225 g mąki pszennej tortowej – ciut mniej niż 1,5 szklanki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru (lub mniej wedle uznania)
  • 2 jajka rozmiar M
  • 30 g miękkiego masła
  • 300 ml mleka – 1 i 1/5 szklanki

*szklanka o pojemności 250 ml

Do podania wedle uznania: syrop klonowy, polewa czekoladowa, owoce, dżem itd.

przepis na pancakes

Pancakes – przepis na amerykańskie placki- Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (Jajka, mleko i masło wyciągnąć z lodówki odpowiednio szybciej, by nabrały temperatury pokojowej).
  2. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka za pomocą ubijaczki lub miksera na puszystą pianę.
  3. Do miski wrzucić przesianą przez sitko mąkę pszenną tortową oraz proszek do pieczenia. Dodać cukier, szczyptę soli, żółtka jajek, miękkie masło oraz mleko, wymieszać ubijaczką do jajek (tzw. rózgą kuchenną) do czasu uzyskania jednolitej masy (nie dłużej!). Nie polecam używać miksera do mieszania tych składników, gdyż zbyt długie ubijanie może spowodować, że placki wyjdą zbite, a nie puszyste. Następnie dodać białka i delikatnie wmieszać je w ciasto (mieszać tylko do czasu połączenia się składników!).
  4. Patelnię o gładkiej powierzchni (i najlepiej do smażenia beztłuszczowego) porządnie rozgrzać (a następnie zmniejszyć płomień palnika na średnią lub nieco mniej niż średnia moc) i smażyć placuszki bez dodatku tłuszczu (ja ewentualnie delikatnie natłuszczam patelnię pędzelkiem nasączonym olejem, ale tylko przed smażeniem pierwszego pankejka. Później smażę już beztłuszczowo). Za pomocą chochelki nakładać na patelnię porcję ciasta. Smażyć na pierwszej stronie niecałą minutę – do czasu aż zaczną się pojawiać pęcherzyki na górnej warstwie ciasta, ale wciąż pozostanie ona wilgotna – to czas, by za pomocą łopatki przerzucić placuszek na drugą stronę i smażyć go przez kolejne 20-30 sekund (czasami czas smażenia jest dłuższy o kilka sekund – wszystko zależy od patelni jaką posiadacie, czy trzyma ona dobrze ciepło itd.). Po tym czasie placuszki powinny być ładnie zarumienione z obu stron. Jeśli nie są zarumienione po wskazanym wyżej czasie, to znaczy, że patelnia jest za słabo rozgrzana. Jeśli zaś się przypalają – to należy nieco zmniejszyć płomień palnika.
  5. Z podanych składników wychodzi 12 pankejków o średnicy ok. 12-13 cm.
  6. Podawać wedle uznania z syropem klonowym, polewą czekoladową, owocami, dżemem itd. Smacznego!

Jeśli lubicie przepisy na placuszki, to polecam również te przepisy: Placki z serka homogenizowanegoJabłka w cieście naleśnikowym oraz Naleśniki budyniowe

Jak zrobić idealne Pancakes?

  • Ciasta na pancakes nie należy zbyt długo mieszać (najlepiej użyć rózgę kuchenną, a nie mikser, gdyż zbyt długie i intensywne miksowanie sprawi, że placki wyjdą zbite i płaskie).
  • Patelnia powinna być dobrze nagrzana, ale placki powinny już być smażone na średnim płomieniu, gdyż zbyt szybkie smażenie sprawi, że pancakes nie będą miały dość czasu, by urosnąć, a dodatkowo się przypalą.
  • Przed nalaniem ciasta (pierwszej porcji) patelnię należy tylko delikatnie natłuścić olejem na pędzelku. Przy kolejnym placku już nie należy natłuszczać patelni, lecz smażyć beztłuszczowo.
  • Ciasto należy wylać (najlepiej za pomocą chochelki) na środek patelni, bez rozprowadzania ciasta – tak by wyszły placuszki o średnicy ok. 12-13cm.
  • Gdy na powierzchni pankejka zaczną pojawiać się bąbelki powietrza, ale górna warstwa placuszka będzie jeszcze nieco wilgotna, to należy przerzucić placuszek na drugą stronę. Zbyt sucha powierzchnia placka przed przewróceniem sprawi iż pankejk nie wyrośnie.

naleśniki amerykańskie

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.