panna cotta

Panna cotta


Panna Cotta to bardzo prosty włoski deser, którego wykonanie zajmie Ci tylko 10 minut, a może nawet i mniej! Dlatego jeśli macie ochotę na szybkie słodkości (nie licząc czasu chłodzenia), to konieczne wypróbujcie mój sprawdzony przepis na deser Panna Cotta.

Panna Cotta przepis

Określenie Panna Cotta oznacza gotowaną śmietankę. Do niej dodaje się cukier oraz bardzo często wanilię (w klasycznej wersji podstawowej), a całość usztywnia się żelatyną. Następnie po stężeniu obraca się deser do góry dnem i dowolnie ozdabia, np. musem owocowym lub świeżymi owocami. Żelatyny nie powinno dawać się zbyt dużo, gdyż oryginalna Panna Cotta po dotknięciu jej musi drgać jak galareta. Jeśli nie macie pod ręką laski wanilii to możecie zamiennie użyć cukru waniliowego (najlepiej takiego domowej roboty, w ostateczności może to być cukier wanilinowy ze sklepu, aczkolwiek smak nie będzie w 100% taki sam, jak przy użyciu laski wanilii).

panna cotta przepis

Panna cotta – Składniki:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36 %
  • 100 ml mleka 3,2 %
  • 50 g cukru  + 1 laska wanilii (lub ok. 50 gramów cukru waniliowego)
  • 2 łyżeczki (z lekką górką) żelatyny – ok. 8 g
  • 50 ml wody do namoczenia żelatyny

Dodatkowo:

  • do polania mus z truskawek ok. 200 g truskawek + 1 łyżka soku z cytryny + 1 łyżka miodu
  • owoce do ozdoby: u mnie truskawki, maliny i borówki
  • listki świeżej mięty do ozdoby

deser

przepis na deser

pana cotta przepis

Przepis na deser Panna cotta:

  1. Laskę wanilii przekroić wzdłuż ostrym nożykiem, a następnie za pomocą niego wyciągnąć ze środka nasionka (ja robię to dociskając nóż do wanilii i deski i przejeżdżam od jednego końca wanilii do drugiego końca, zgarniając wszystkie ziarenka ze środka).
  2. Do małej miseczki wlać 50 ml zimnej wody, dodać żelatynę i wymieszać. Odstawić na 10 minut, by żelatyna napęczniała. Następnie w kąpieli wodnej  (włożyć miseczkę z żelatyną do miseczki z gorącą wodą  i mieszać) doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać ją w mikrofali (ale nie doprowadzać do wrzenia).
  3. Śmietanę wlać do garnka. Dodać mleko, cukier i laskę wanilii z ziarenkami. Powoli doprowadzić do wrzenia. Gotować na bardzo małym płomieniu, często mieszając, przez 3 minuty (należy uważać, by masa nie przywarła do garnka ani by nie wykipiała). Po tym czasie zdjąć garnek z palnika, wyciągnąć laskę wanilii. Dodać płynną żelatynę i wymieszać całość, najlepiej za pomocą rózgi kuchennej, do czasu uzyskania jednolitej masy (żelatyna musi dokładnie połączyć się ze śmietanką, bez zostawienia grudek).
  4. Przelać masę do małych foremek. Mogą być to ramekiny, małe filiżanki lub foremki silikonowe (ja osobiście preferuję silikonowe foremki, bo łatwiej potem z nich wyciągnąć panna cottę bez uszczerbku). Przykryć foremki folią spożywczą. Poczekać aż masa ostygnie w temperaturze pokojowej, a następnie wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc. Nie powinno się wstawiać foremek od razu w chłodne miejsce (np. do lodówki), gdyż grozi to rozwarstwieniem warstwy chudszej i tej bardziej tłustej. Poza tym w zbyt szybko schłodzonej masie jest ryzyko, że ziarenka wanilii opadną na dno, a nie rozłożą się równomiernie w deserze.
  5. Gdy deser już stężeje, to po wyjęciu go z lodówki należy foremkę włożyć do miseczki z gorącą wodą na kilka sekund (max 10 sekund, nie dłużej, by nie za bardzo roztopić masy) i kolejno ułożyć na foremce talerzyk. Po czym sprawnie obrócić całość do góry nogami, tak by deser panna cotta wylądował na talerzu.
  6. Tak przygotowaną panna cottę ozdobić owocami (u mnie truskawki, borówki i maliny) lub musem owocowym (ja rozcieram przez drobne sitko ok. 200 gramów truskawek, dodaję do tego odrobinę soku z cytryny oraz cukier puder do smaku). Dodatkowo ozdabiam te desery listkami świeżej mięty. Smacznego!

Polecam wypróbować także: deser Oreo z musem truskawkowym.


pannakota Panacotta

szybki deser

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.