papryka konserwowa przepis

Papryka konserwowa


Papryka konserwowa – jest często wykorzystywana w naszym domu jak dodatek do różnych dań, czy to do sałatek, czy obiadu lub dań jednogarnkowych, które serwujemy na domowych imprezach. Tak więc wtedy, gdy papryka jest dość tania, kupujemy jej większe ilości, by wykonać z nią przetwory. Poniżej zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu na pyszną paprykę marynowaną na zimę do słoików.


Papryka konserwowa na zimę – przepis

Papryka marynowana w occie, to obowiązkowa pozycja wśród naszych przetworów, tak samo jak ogórki kiszone, czy dżem truskawkowy. Taka marynowana papryka świetnie smakuje i jest super dodatkiem do różnych dań.

Do przetworów na zimę używamy z reguły papryki czerwonej, ale spokojnie możecie tez zamarynować paprykę żółtą, pomarańczową lub zieloną – aczkolwiek naszym zdaniem zielona papryka konserwowa nie jest tak smaczna, jak ta czerwona i żółta – ale to pewnie kwestia upodobań smakowych. Z 1 kilograma papryki można uzyskać 4 słoiki papryki marynowanej na zimę o objętości 500 ml.

Papryka konserwowa zalewa

Nasz poniższy przepis jest prosty i dość szybki w wykonaniu. Taka papryka marynowana z olejem smakuje przepysznie. Nie jest też za mocno kwaśna – idealnie dopasowana pod nasze kubki smakowe. Jeśli Wy zaś wolicie, gdy papryka konserwowa ma nieco bardziej kwaśny posmak, to możecie oczywiści dać nieco więcej octu do smaku. Do zalewy do papryki konserwowej dodajemy również cukier, bo taka zalewa słodko-kwaśna najbardziej nam odpowiada. Wg niektórych lepsza jest papryka konserwowa z miodem, ale my wolimy pozostać tradycyjnie przy cukrze. Dodatkowo do słoików dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz ziarnisty oraz gorczycę. Wedle uznania możecie też dorzucić po pół ząbka czosnku.

Papryka konserwowa – Składniki:

Składniki na zalewę do papryki marynowanej na zimę:

  • pół szklanki octu spirytusowego 10 % – 125 ml
  • pół szklanki cukru – 105 g
  • 3 szklanki wody – 750 ml
  • 1 płaska łyżka soli kamiennej niejodowanej (do przetworów)

Do słoika:

  • ziele angielskie (3 ziarenka do każdego słoika)
  • liście laurowe (1 liść do każdego słoika)
  • pieprz czarny ziarnisty (3 ziarenka do każdego słoika)
  • gorczyca biała (pół łyżeczki do każdego słoika)
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy (po 1 łyżce do każdego słoika)

Dodatkowo:

  • 1 kg papryki – 4 średnie sztuki (u mnie czerwona, ale może być też żółta lub pomarańczowa)
  • 1 średnia cebula – ok. 120 g

* u mnie szklanka o pojemności 250 ml
papryka marynowana

papryka w occie

Przepis na paprykę konserwową:

  1. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, a resztę pokroić na mniejsze kawałki – u mnie paski o szerokości ok. 1,5 – 2 cm.
  2. Cebulę obrać, pokroić na kawałki. Najpierw przekroiłam cebulę na pół, a potem każdą połówkę na  6 części – tak, że razem powstało 12 kawałków cebuli (po 3 cząstki do każdego słoika).
  3. Przygotować 4 słoiki o objętości 500 ml.
  4. Na dnie umytych słoików ułożyć po 3 kawałki cebuli, liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu czarnego oraz pół łyżeczki ziaren gorczycy białej. Następnie do słoików poukładać kawałki papryki.
  5. Przygotować zalewę: w garnuszku zagotować wodę z octem, cukrem i solą. Pozostawić do lekkiego przestudzenia, a następnie zalać nią słoiki z papryką, dodać na wierzch po łyżce oliwy lub oleju rzepakowego. Kolejno należy słoiki porządnie pozakręcać i pasteryzować przez około 10 minut. Wy jeśli chcecie, to możecie pominąć proces pasteryzacji i zalać słoiki wrzątkiem (aczkolwiek jest ryzyko, że pod wpływem wysokiej temperatury któryś ze słoików może pęknąć). Po ostudzeniu słoików przenieść je w chłodne i zacienione miejsce, np. do piwnicy lub spiżarni. Smacznego!

Papryka marynowana przepis bez pasteryzowania

Teoretycznie poniższy przepis nie wymaga pasteryzowania o ile paprykę marynowaną zaleje się wrzątkiem – to powinno wystarczyć, by słoiki szczelnie się zamknęły. Następnie należy je odwrócić do góry dnem, przykryć ściereczką i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Ja jednak dla pewności, wolę paprykę konserwową jednak pogotować w słoikach z 10 minut. Jeśli któryś ze słoików by Wam nie zaciągnął zakrętki, to warto sprawdzić, czy nie jest ona uszkodzona, ewentualnie ją podmienić na inną i wtedy właśnie też poddać 10 minutowej pasteryzacji. Papryka marynowana nadaje się do jedzenia od razu po wystudzeniu słoików.

Papryka konserwowa przepisy

Paprykę konserwową domowej roboty najczęściej dodajemy do różnego rodzaju sałatek, ale także do dań obiadowych, czy kolacji. Np. zamiast zwykłej papryki można dodać ją do gulaszu. Polecamy też wykonać leczo rybne z dodatkiem papryki marynowanej. Więcej naszych inspiracji z taką papryką na zimę znajdziecie w zakładce: papryka konserwowa przepisy.

papryka marynowana na zime do słoików
papryka konserwowa na zimę

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.