papryka w ketchupie przepis
Przetwory

Papryka w ketchupie

Papryka w ketchupie – pyszna papryka w zalewie ketchupowej, to kolejny przepis w kategorii przetwory na zimę, na który się skusiłam dzięki Agnieszce i jej podrzuconym przepisie na paprykę w ketchupie siostry Anastazji.


Papryka w ketchupie przepis:

Kolorowa papryka w zalewie ketchupowej to pyszna propozycja na przetwory z papryki na zimę. U nas z reguły, w sezonie, kiedy papryka jest najtańsza, ląduje głównie w zalewie octowej w postaci papryki marynowanej, przez innych nazywanej tej papryką konserwową. Poza tym paprykę wykorzystujemy również podczas robienie przetworów z ogórków, jako dodatek do sałatek na zimę do słoików. Świetnie również współgra w zimowych sałatkach z cukinią.
Poniższy przepis na paprykę w ketchupie stanowi świetny dodatek do dań z grilla, ale także do obiadu lub jako samodzielna zagryzka na imprezę. Do wykonania papryki w zalewie ketchupowej polecam użyć swojego ulubionego ketchupu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis przy najbliższej okazji! :)

Papryka w ketchupie – Składniki:

Składniki na zalewę ketchupową:

  • 3/4 szklanki ketchupu (wedle uznania łagodny lub pikantny – ja dałam łagodny; można dać też pół na pół, czyli część ketchupu pikantnego wymieszanego z łagodnym) – ok. 180 ml – czyli ok. 210 g ketchupu
  • 1/4 szklanki octu spirytusowego 10% – ok. 60 ml
  • 1 i 1/2 szklanki wody – ok. 375 ml
  • 1/4 szklanki cukru – ok. 55 g
  • 1 płaska łyżeczka soli kamiennej niejodowanej (NIE łyżka!)

Dodatkowe składniki na paprykę w zalewie ketchupowej:

  • ok. 1 kg kolorowej papryki (możecie dobrać dowolnie, takie papryki jakie lubicie; u mnie były to dwie duże sztuki czerwonej papryki ważące ok. 500 gramów oraz 3 mniejsze sztuki papryki żółtej również ważące ok. 500 gramów)
  • 2 średnie cebule – ok. 260 g
  • 1 liść laurowy do każdego słoika
  • 2 ziarna ziela angielskiego do każdego słoika
  • opcjonalnie sól i pieprz świeżo mielony do smaku (podczas gotowania papryki i cebuli w zalewie można ją jeszcze doprawić do smaku, bo wiadomo, że różne marki ketchupów różnie smakują – z tego względu też polecam dodać do zalewy swój ulubiony ketchup)

papryka w ketchupie

Przepis na paprykę w ketchupie:

  1. Paprykę umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w paseczki o szerokości ok. 1-1,5 cm.
  2. Cebulę obrać z łupinek, a następnie pokroić w piórka.
  3. Do garnka wrzucić ok. 180 gramów ketchupu, wlać 60 ml octu, ok. 375 ml wody, oraz 55 gramów cukru i 1 płaską łyżeczkę soli kamiennej niejodowanej. Wstawić garnek na włączony palnik, wymieszać dokładnie zalewę i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać do zalewy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w paseczki paprykę i gotować całość przez ok. 8 minut, ciągle mieszając. Opcjonalnie doprawić zalewę do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  4. Przygotować 3 słoiki o pojemności 500 ml. Do każdego słoika wrzucić na dno: 1 liść laurowy oraz 2 ziarna ziela angielskiego. Kolejno przełożyć do słoików ugotowaną cebulę i paprykę. Dopełnić zalewą ketchupową. Słoiki zakręcić i pasteryzować przez ok. 10 minut. Smacznego!

Więcej inspiracji na przetwory znajdziecie tutaj: przetwory na zimę do słoików.

Jak pasteryzować słoiki z papryką w ketchupie?

Należy przygotować garnek. Nie musi być on jakiś duży, bo z powyższych składników wychodzą tylko 3 słoiki o pojemności 500 ml. Na dnie garnka ułożyć materiałową ściereczkę, na nią postawić słoiki i zalać je wodą do 3/4 ich wysokości. Doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie zmniejszyć moc palnika, a garnek przykryć pokrywką. Od momentu zawrzenia wody gotować słoiki z papryką w ketchupie przez ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć słoiki z wody i postawić je wieczkiem do dołu. Przykryć słoiki ściereczką i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Gdy słoiki będą już zimne, przenieść je do spiżarki lub do piwnicy.

Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.