papryka w ketchupie przepis

Papryka w ketchupie


Papryka w ketchupie – pyszna papryka w zalewie ketchupowej, to kolejny przepis w kategorii przetwory na zimę, na który się skusiłam dzięki Agnieszce i jej podrzuconym przepisie na paprykę w ketchupie siostry Anastazji.


Papryka w ketchupie przepis:

Kolorowa papryka w zalewie ketchupowej to pyszna propozycja na przetwory z papryki na zimę. U nas z reguły, w sezonie, kiedy papryka jest najtańsza, ląduje głównie w zalewie octowej w postaci papryki marynowanej, przez innych nazywanej tej papryką konserwową. Poza tym paprykę wykorzystujemy również podczas robienie przetworów z ogórków, jako dodatek do sałatek na zimę do słoików. Świetnie również współgra w zimowych sałatkach z cukinią.
Poniższy przepis na paprykę w ketchupie stanowi świetny dodatek do dań z grilla, ale także do obiadu lub jako samodzielna zagryzka na imprezę. Do wykonania papryki w zalewie ketchupowej polecam użyć swojego ulubionego ketchupu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis przy najbliższej okazji! :)

Papryka w ketchupie – Składniki:

Składniki na zalewę ketchupową:

  • 3/4 szklanki ketchupu (wedle uznania łagodny lub pikantny – ja dałam łagodny; można dać też pół na pół, czyli część ketchupu pikantnego wymieszanego z łagodnym) – ok. 180 ml – czyli ok. 210 g ketchupu
  • 1/4 szklanki octu spirytusowego 10% – ok. 60 ml
  • 1 i 1/2 szklanki wody – ok. 375 ml
  • 1/4 szklanki cukru – ok. 55 g
  • 1 płaska łyżeczka soli kamiennej niejodowanej (NIE łyżka!)

Dodatkowe składniki na paprykę w zalewie ketchupowej:

  • ok. 1 kg kolorowej papryki (możecie dobrać dowolnie, takie papryki jakie lubicie; u mnie były to dwie duże sztuki czerwonej papryki ważące ok. 500 gramów oraz 3 mniejsze sztuki papryki żółtej również ważące ok. 500 gramów)
  • 2 średnie cebule – ok. 260 g
  • 1 liść laurowy do każdego słoika
  • 2 ziarna ziela angielskiego do każdego słoika
  • opcjonalnie sól i pieprz świeżo mielony do smaku (podczas gotowania papryki i cebuli w zalewie można ją jeszcze doprawić do smaku, bo wiadomo, że różne marki ketchupów różnie smakują – z tego względu też polecam dodać do zalewy swój ulubiony ketchup)

papryka w ketchupie

Przepis na paprykę w ketchupie:

  1. Paprykę umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w paseczki o szerokości ok. 1-1,5 cm.
  2. Cebulę obrać z łupinek, a następnie pokroić w piórka.
  3. Do garnka wrzucić ok. 180 gramów ketchupu, wlać 60 ml octu, ok. 375 ml wody, oraz 55 gramów cukru i 1 płaską łyżeczkę soli kamiennej niejodowanej. Wstawić garnek na włączony palnik, wymieszać dokładnie zalewę i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać do zalewy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w paseczki paprykę i gotować całość przez ok. 8 minut, ciągle mieszając. Opcjonalnie doprawić zalewę do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  4. Przygotować 3 słoiki o pojemności 500 ml. Do każdego słoika wrzucić na dno: 1 liść laurowy oraz 2 ziarna ziela angielskiego. Kolejno przełożyć do słoików ugotowaną cebulę i paprykę. Dopełnić zalewą ketchupową. Słoiki zakręcić i pasteryzować przez ok. 10 minut. Smacznego!

Więcej inspiracji na przetwory znajdziecie tutaj: przetwory na zimę do słoików.

Jak pasteryzować słoiki z papryką w ketchupie?

Należy przygotować garnek. Nie musi być on jakiś duży, bo z powyższych składników wychodzą tylko 3 słoiki o pojemności 500 ml. Na dnie garnka ułożyć materiałową ściereczkę, na nią postawić słoiki i zalać je wodą do 3/4 ich wysokości. Doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie zmniejszyć moc palnika, a garnek przykryć pokrywką. Od momentu zawrzenia wody gotować słoiki z papryką w ketchupie przez ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć słoiki z wody i postawić je wieczkiem do dołu. Przykryć słoiki ściereczką i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Gdy słoiki będą już zimne, przenieść je do spiżarki lub do piwnicy.

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.