Papryka nadziewana sałatką, czyli papryki “Dynie” na Halloween lub inną imprezę – osobiście tego święta nie obchodzę, ale forma podania dania na pewno będzie ciekawym wizualnie urozmaiceniem na nie jednej imprezie :)
Papryka nadziewana sałatką, czyli papryki “Dynie” na Halloween lub inną imprezę – Składniki:
- 5 pomarańczowych papryk
- ulubiona sałatka – ja akurat nadziewałam sałatką z makaronem chińskim, ale możecie ją podmienić na jakąś inną, Waszą ulubioną.
Moje składniki na wypełnienie paprykowych “dyń”:
- 1 paczka makaronu chińskiego (można użyć sojowego lub ryżowego) (100g)
- 1 duży ogórek szklarniowy (ok. 390g)
- 1 paczka surimi (paluszków krabowych) (250g) (lub 2 paczki, jeśli mamy opakowania po 125g)
- 6 czubatych łyżek majonezu
- 1 pęczek koperku
- sól, pieprz do smaku
- łyżeczka soku z cytryny
Papryka nadziewana sałatką, czyli papryki “Dynie” na Halloween lub inną imprezę – Wykonanie:
- Wszystkie papryki dokładnie umyć, osuszyć.
- Przygotować sałatkę. U mnie to sałatka z tego przepisu: Sałatka z surimi i makaronem chińskim, ale do wypełnienia środka papryk można użyć jakiejkolwiek, innej, ulubionej sałatki.
- W każdej papryce odciąć “wieczko”, wydrążyć gniazda nasienne. Za pomocą dość ostrego noża wyciąć w papryce oczka, nosek i buźkę. Ponadziewać papryki wcześniej przygotowaną sałatką. Smacznego! :)
Więcej przepisów na imprezę znajdziecie tutaj:

Kreatywny pomysł :)
Na nadchodzące halloween jak znalazł :) Mimo wielu przeciwników mi się tam idea podoba :))