Parówki w cieście francuskim


Parówki w cieście francuskim to szybka i łatwa w wykonaniu przekąska na imprezę. Polecam na nadchodzącego Sylwestra :) Przepis oczywiście można dowolnie zmodyfikować, np. dodając ser żółty, parmezan lub zastępując mak sezamem.

Jeśli szukacie jeszcze innych inspiracji na sylwestrowe menu to polecam wpisy: Sałatki na Sylwestra oraz Przekąski na Sylwestra


Parówki w cieście francuskim – Składniki:

  • 6 parówek dobrej jakości
  • ok. 200g ciasta francuskiego
  • mak do posypania
  • 1 żółtko

parówki w cieście francuskim


 

 

Parówki w cieście francuskim – Wykonanie:

  1. Każdą parówkę pozbawić folii ochronnej, przekroić na pół.
  2. Ciasto francuskie pokroić wzdłuż na paseczki od szerokości ok. 1-1,5cm.
  3. Każdą parówkę spiralnie owinąć ciastem francuskim. Posmarować rozbełtanym żółtkiem, a następnie posypać makiem.
  4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec przez ok. 10-15 minut (do zarumienienia).
  5. Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym (przepis)

 
parówki w cieście francuskim

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 odpowiedzi na “Parówki w cieście francuskim

    • SłodkaBabeczka :

      Bo to przekąski ;) Im mniejsze kęsy, tym więcej różnych dań można skosztować na imprezie ;) Po zjedzeniu całej parówki w cieście niektórzy mogliby już niewiele zmieścić w brzuchu, bo to strasznie kaloryczne jest :p

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.