Pasta jajeczna z mascarpone


Pasta jajeczna z mascarpone – to pyszna, delikatna, kremowa pasta na kanapki, która równie dobrze sprawdzi się jako nadzienie do faszerowanych jajek. Poniższy przepis jest wersją podstawową, którą możecie wzbogacić o swoje ulubione składniki (np. rzodkiewkę, ogórka itd.). Jeśli spodobał się Wam ten przepis, to może również zechcecie wypróbować taką pastę: Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami – przepis


Pasta jajeczna z mascarpone – Składniki:

  • 6 jajek (u mnie klasa M)
  • 2 czubate łyżki serka mascarpone (ok. 110g)
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek lub koperek

Pasta jajeczna z mascarpone

Pasta jajeczna z mascarpone – Wykonanie:

  1. Serek mascarpone wyjąć wcześniej z lodówki (będzie się go łatwiej mieszało)
  2. Jajka ugotować na twardo (około 8 minut od momentu zawrzenia wody). Obrać ze skorupek. Następnie zetrzeć obrane jajka na tarce o dużych oczkach lub pokroić w drobną kosteczkę.
  3. Mascarpone wymieszać z sokiem z cytryny i majonezem, dodać do jajek. Doprawić do smaku solą i pierzem, wymieszać całość.
  4. Koperek lub szczypiorek posiekać drobno, dodać do pasty jajecznej i ponownie wymieszać. Podawać na kanapki lub jako farsz do faszerowanych jajek. Smacznego!

Poniższy przepis jest wersją podstawową, którą możecie wzbogacić o swoje ulubione składniki (np. rzodkiewkę, ogórka itd.). Jeśli spodobał się Wam ten przepis, to może również zechcecie wypróbować taką pastę: Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami – przepis

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.