Delikatna pyszna pasta jajeczna z pomidorami
Pasta jajeczna Pasta kanapkowa Śniadania i kolacje Śniadanie

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami

Kuchnia : Polska

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami – idealna na kanapki :) lub do faszerowania wielkanocnych jajeczek :) Oczywiście pastę można dowolnie modyfikować i wzbogacić o swoje ulubione zioła :)


Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami – Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 czubata łyżeczka serka mascarpone (ok. 25g)
  • 2 czubate łyżeczki majonezu (ok. 50g)
  • 3 duże kawałki suszonych pomidorów w oleju (takich ze słoiczka) (ok. 45g)
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • sól, pieprz do smaku

pasta jajeczna z suszonymi pomidorami

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami – Wykonanie:

  1. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać czubatą łyżeczkę mascarpone, dwie czubate łyżeczki majonezu, pół łyżeczki suszonej bazylii oraz sól i pieprz do smaku, wymieszać.
  2. Pomidory suszone odsączyć z zalewy, pokroić drobno, dodać do jajek, wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Podawać np. jako pastę na kanapki lub jako farsz do wielkanocnych jajek. Smacznego!

 

Może zainteresują Cię jeszcze inne wpisy na Wielkanoc?

Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.