Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami – idealna na kanapki :) lub do faszerowania wielkanocnych jajeczek :) Oczywiście pastę można dowolnie modyfikować i wzbogacić o swoje ulubione zioła :)
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami – Składniki:
- 3 jajka
- 1 czubata łyżeczka serka mascarpone (ok. 25g)
- 2 czubate łyżeczki majonezu (ok. 50g)
- 3 duże kawałki suszonych pomidorów w oleju (takich ze słoiczka) (ok. 45g)
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- sól, pieprz do smaku
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami – Wykonanie:
- Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać czubatą łyżeczkę mascarpone, dwie czubate łyżeczki majonezu, pół łyżeczki suszonej bazylii oraz sól i pieprz do smaku, wymieszać.
- Pomidory suszone odsączyć z zalewy, pokroić drobno, dodać do jajek, wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Podawać np. jako pastę na kanapki lub jako farsz do wielkanocnych jajek. Smacznego!
Może zainteresują Cię jeszcze inne wpisy na Wielkanoc?