Pasta z makreli wędzonej i jajek

Pasta z makreli wędzonej i jajek – kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy to mama dość często przygotowywała ją na kolację :) Czasami zajadaliśmy pastę jajeczną z makrelą i kiszonym ogórkiem, innym razem z ogórkiem konserwowym – zależy, co akurat było pod ręką. Najlepiej taka pasta smakuje mi ze świeżą bułeczką i oprószona dodatkowo posiekanym szczypiorkiem :) Jeśli lubicie tego typu pasty to polecam również przepis: Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami


Pasta z makreli wędzonej i jajek – Składniki:

  • 1 wędzona makrela – ok. 230 g
  • 5 jajek
  • 1 mała cebula – ok. 60 g
  • 3 średnie ogórki kiszone lub konserwowe – ok .150 g
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej łagodnej
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie szczypiorek lub koperek do oprószenia pasty

Pasta z makreli wędzonej i jajek

Pasta z makreli wędzonej i jajek

Pasta z makreli wędzonej i jajek – Wykonanie:

  1. Jajka ugotować na twardo (zobacz wpis: Jak ugotować jajka na twardo?), obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Makrelę obrać dokładnie z ości i skóry, a następnie podzielić na mniejsze kawałki lub rozgnieść widelcem.
  3. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
  4. Ogórki pokroić w drobną kostkę.
  5. Dodać do pasty z makreli majonez, musztardę oraz pieprz i sól do smaku. Całość wymieszać. Dodatkowo można pastę oprószyć świeżo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! ;-)

Pasta z makreli wędzonej i jajek

pasta jajeczna z makrelą

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Pasta z makreli wędzonej i jajek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.